Üzleti apály

man-g124c470a8_640.jpg

A májusi eső aranyat ér, tartja a mondás, és úgy tűnik, most nagyon sok eső kellene. Az április ugyanis finoman szólva nem hasított a kereskedelemben. Persze sokféle cég van, és van, akinek jól ment (van ügyfelünk, akinél soha nem látott csúcsot értünk el), de ez inkább a kivétel.

A post-covid állapotban lévő gazdaság éppen megpróbált feltápászkodni, miközben az infláció lassan bontogatta fekete szárnyait, amikor kitört az értelmetlen háború, és az oroszok megtámadták Ukrajnát. Ez lényegében azonnali további energiaár-emelkedést okozott, számos termék mennyiségét csökkentette a piacokon, és az oroszok ellene gazdasági embargó piacvesztést is jelent cégeknek.

És áprilisban ez érződött is. A kormány pénzosztása a választásokra kellett, hogy kicsúcsosodjon, és ez így is lett. Azt hiszem, naivitás lenne azt gondolni, hogy sokáig fenntartható az a gazdaságpolitika, ami árbefagyasztásokra épül, és ezt azért elég sokan felismerhették ahhoz, hogy csökkentsék a fogyasztásukat. Készülni kell a rosszabb időszakra, a szűk hónapokra, talán évekre. Nem beszélve arról, hogy az élelmiszer árak olyan tempóban növekedtek, mintha Elon Musk lőtte volna ki azokat az új Raptor hajtőművel…

Ezt sok partnerünk is megérezte, a forgalmak alacsonyak voltak, a nagykereskedők, a futárcégek visszajelzései alapján konkrét termékcsoportok forgalmazása esett vissza. (Érdekes fejlemény amúgy, hogy mára nemcsak a nagykereskedők “súgnak” arról, hogy megy a konkurenciának, hanem a csomagszállító cégek is “megsuttogják”, ha kevesebb a csomag.)

A május még adhat azért lendületet. Ilyenkor még mindenki dolgozik, tart az iskola, a nyár kitöréséig van még jó másfél hónap. Most van értelme reklámozni, akár ha van rá mód akciózni is. Aztán meglátjuk, milyen lesz a nyár…

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2022/05/03/uzleti_apaly

Hozzászólás