TikTok marketing – kinek igen, kinek nem?

Gáspár Kati vagyok, a KKV csoportok adminja, ez pedig egy promóciós cikk, de ha elolvasod, akkor magában is ad annyi értéket, hogy eldöntsd, van-e értelme eljönnöd egy bruttó hatezer Forintos webinárra, amiben megérted a platform működését, vagy ezt most kihagyhatod, mert csak úgy új és időigényes tamagocsi lenne, amit csak etetni kell, de semmit nem hoz! Egy biztos: a TikTok az új őrület, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

TikTok marketing - kinek igen, kinek nem?

A TikTok egy új (?) – na jó, mondjuk inkább, hogy a Covid időszak óta durván feltörekvő, egyre népszerűbb mobil alapú platform. (Le tudod tölteni a telefonodra.) Kínai, és emiatt folyvást szidják, be akarják tiltani és a szülők óva intik tőle gyerekeiket, akik persze gerillában nyomják a táncokat, meg a kihívásokat borsot tőrve az ősök orra alá. Már a magyar nyelvű felületen is tömegével vannak, és fogyasztják a tartalmakat. NEM! Nem csak gyerekek – bár többnyire ők – és nem csak “picsasegg” a téma, hanem minden más is. Okos dolgok is. Meg buták is, meg viccesek, mint a világunk maga.

Három kurta hónap leforgása alatt lassan 45 000 követővel úgy lettem influencer ezen a platformon, hogy a vírus miatt kiesett üres perceimben kezdtem bohóckodni egy kicsit. És persze nem tudok nem a marketinges szemével nézni …

Ha már a nemzetközi nagy márkák is elkezdenek megjelenni egy platformon, akkor bizony arra oda kell figyelni, és most szivárognak fel lassanként a TikTokra ők is. (Pepco, Aldi, stb..)

Emlékszel a legelején, amikor még nagyon könnyű volt a Facebookon, vagy az Instán követőket gyűjteni? A fénykorra, amikor azt hittük, hogyitt kánaán, vagy hogy a Facebook helyét átveszi az Isnta és mi végleg levonulhatunk a kék mezőről? (Jó, én soha nem hittem ezt, de volt olyan, aki híresztelt ilyesmit…)

Eskü, hogy a TikTok nem veszi át egyik helyét sem – aki mást állít, az hülyeséget beszél – viszont egy újabb platform, amit nem tudsz figyelmen kívül hagyni a marketingedben. Főleg, ha KKV céged van, ahol a branded te magad vagy, vagy ahol olyan a termék, amit viszonylag jól lehet influencer marektinggel támogatni. (Erről a végén írok pár gondolatot, mert a KKV csoportban ízekre fogják szedni, és ez nekem jó, mert felviszik a konverziót.)

Viszont a TikTokon most még könnyen lehet brandet építeni. Mármint ha értesz az ilyesmihez persze, – ebben fog segíteni a tréning, amit Pálfi Évivel tartunk – és nem cseszed el majmolással.

Van pár tabu, amit szeretnék ledönteni:

  • Nem csak a gyerekek, vagy fiatalok tudnak itt megjelenni. (Gondoljunk a pokol bugyrai felől nézve a Varga Irén jelenségre, vagy a Bíró Mari néni féle meglehetősen pszichedelikus agyrohamra, a jó oldala felől nézve pedig a Mammerre, a szabad szájú falusi nagymamára, akinek az unokája épített őrületes tábort, de ha tényleg érdekel, akkor legjobb, ha a magad szemével nézed meg a tatalmi kavalkádot, a saját szád íze szerint válogatsz. Lesz ott az ősz bajuszú könyvtáros úrtól kezdve, a pohos kis kamionos főzőshowján át, a vidám taxison keresztül, a furcsa példázatokat felvonultató lelkészig minden!)
  • Nem csak táncikálás megy hiszen a táncos és kihívásos trendek mellett nagyon sok a sztori (5-6 egy perces videóban mesélnek el egy történetet), a humor, a főzés, az állatok, a kocsik, a lélek, az ezotéria, na és természetesen az egészség és szépség témák – vagyis marketinges szemmel pont az van itt is, mint az emberiség minden egyéb életterében. Csak most még több a fóka, mint az eszkimó.
  • Rá lehet függni, (ha jól akarod csinálni, akkor egy időre tuti hogy rá is függsz, nem kikerülhető,) viszont ha meg tudod találni az optimális mennyiségű tartalomgyártást és tartalom nézést, akkor tényleg sikeres tudsz lenni. A függésről pedig le lehet szakadni egy kis fizikai munkával 😉 – ott van például a kapálás, ami mindenre megoldás, mint az köztudott.
  • Túl fiatalok, nem az én célsoportom, nem érdekel! Ez – fent már mondtam – egyre kevésbé igaz. Másfelől pedig akinek van gyereke, az tudja, hogy a gyerek mögött van család, és amit a gyerek igazán akar, azt kőkeményen be tudja vinni a családba, tehát a gyerekeket, mint célsoportot nem tudod figyelmen kívül hagyni. (Nekem például egy csomó szülő ír, hogy a gyerek mutatta a videómat, és az a kérdése, hogy … ) De tény, hogy akinek a fiatalabb generáció nem a célcsoportja, az ma még megránthatja a vállát, ha a TikTokról van szó, de az a jóslatom, hogy már nem sokáig.

A kínaiak már megint keresztbe tettek!

Egyszóval egyre kevésbé lehet / érdemes átlépni a TikTok felett. Tartalomgyártás, témahasználat, hirdetés – igen, lehet itt is hirdetni – és kommunikáció, edukáció tekintetében egyre fontosabb figyelni erre az új csatornára is. Nem örülsz neki, tudom, hiszen annyi felület van, amire figyelni kell! Ahol el kell érned újra és újra a felhasználóidat. A Földön nincs annyi idő, amennyit el lehet azzal tölteni, hogy ezekkel a virtuális marhaságokkal szórakozunk. és akkor még nem csináltál semmi mást … Értem, érzem, élem és nagyon adom, de figyelj: Meg kell nézni, mi hoz eredményt. És dönteni, hogy hová teszed a fókuszt.

És ilyenkor jön képbe az influencer kérdés…

Amikor cégeknek írok, hogy “Hello, én tudok szállítani neked pár raklapnyi felspannolt követőt, aki kikerekedett szemmel várja, hogy mit mutatok majd meg neki”, sokan összekeverik a szezont a sezlonnal. Az influencereket még mindig nem egészen sikerül érteni a magyar KKV cégek jelentős részének, pedig nem annyira bonyolult, mint amennyire elsőre annak tűnik. Az influencer ugyanis arra (IS!) jó, hogy a stratégiádon belül megtervezd a használatukat. Azokat a felületeket, amelyet már végképp nem győzöl abajgatni, ők meg már úgy is uralják, bátran rájuk bízhatod. Nem, nem lesznek a kereskedelmi ügynökeid, nem fogsz tudni kattintás alapon elszámolni velük (nem is erről szól, ha azt hitted, hát félreértetted…) de az üzeneteidet egy jó ötlet mentén át tudják adni a célcsoportodnak. Ehhez persze kell stratégia, kell terv, meg ötlet, meg üzenet, ami ugye … na de ne menjünk ennyire előre 😉

Térjünk vissza a TikTokra – ez most pillanatnyilag “kék óceán”, ahol még könnyű nagy számú követőtábort elérni, őket terelni más platformokra, és több felületen építkezni. Ugyan nincs kattintható link (csak a BIO-ban) – mégis mérhető eredményeket hozhat a cég számára a taktikus, kiépített jelenlét.

Akkor mindenképp érdemes két órát rászánnod a témára, ha

  • Erős selfbrandet építesz a márkád mögé
  • Ha a fiatal korosztályt, vagy a szülőket célzod
  • Ha népszerű, populáris a terméked/szolgáltatásod
  • Ha szívesen dolgozol influencerrel, vagy nevezel ki márka nagykövetet, aki segíti az értékesítésedet
  • Ha terndi akarsz lenni és maradni

Ha szeretnél tőlem személyesen kérdezni, akkor keress meg nyugodtan, ha pedig a két órás workshopunkat is meghallgatnád a témáról, (Mindössze bruttó hatezerért, amiben egy “kézikönyv” is van, hogy ne vessz el a részletekben) akkor ide kattintva vásárold meg a jegyedet. (Visszanézhető, de kérdezni csak aznap tudsz.)

(Ha a csatornámat keresed, annak most kivételesen semmi köze a marketinghez, hiszen hobbynak indult. @Gazdiszemmel a neve és bekövethetsz, ha szereted az állatokat!)