yes-3664112_640.jpg

Ha van valami, amit megtanított a sok év online marketinges munka, az a tesztelés szükségszerűsége. Nincs olyan feladat, nincs olyan fejlesztés, nincs olyan kampány, nincs olyan tömeges email kiküldés, amit ne lehetne, sőt, ne kellene tesztelni.

Alapvetően két területe van a tesztelésnek: az egyik a fejlesztésekhez kapcsolódik, a másik a kampányokhoz illetve kommunikációhoz.

A fejlesztések egyik fele a folyamatos tesztelés: egy specifikáció alapján elkészül a feladat (vagy annak egy része), majd ellenőrizzük, hibalistát készítünk, javítjuk, ellenőrizzük, és ezt addig folytatjuk, amíg hibát találunk. Aztán amikor hibátlan(nak gondoljuk), akkor szélesítjük a tesztelők körét…

A fejlesztéseknél a tervezésnél, majd azt követően az üzemeltetésnél is kell tesztelni, de ez már inkább használhatósági tesztelés. Ezt még sok éve Németh Ádámtól tanultam, neki számos kiváló eszköze és tudása van, hogyan kell már tervezéskor menürendszert tesztelni, a tartalmak elhelyezését, bontását stb. Majd ezt követően az üzemeltetéskor lehet használni tesztelő szoftvereket (pl. HotJar), és persze rengeteg felhasználói tesztet kell csinálni.

A tesztelések másik fele kampányokhoz köthető. Ezek közül talán a legtöbbször az emaileket kell tesztelni, minden egyes kiküldéskor meg kell nézni a fontosabb email szoftvereken, hogy hogyan jelenik meg, amit csináltunk. De ugyanígy érdemes ellenőrizni a landing page-eket is.

A kampányhoz köthető tesztelések nagy és fontos csoportja az AB tesztek. Ilyenkor kettő (vagy több) változatot készítünk ugyanabból (levél, landing page, hirdetés stb.), majd a felhasználókat mindegyikre ráirányítjuk, és figyeljük, melyik teljesít jobban. Aztán a jobban teljesítő változatot mehet tovább.

Tesztelni kell. Az online marketingben sincs abszolút igazság, minden kampány, minden célcsoport más és más. Az idő múlásával, a piac változásával, és sok más tényezővel kell számolnunk, ezek mind megváltoztatják a felhasználók viselkedését. Ezért a tesztelések nemcsak alkalomszerűek – lényegében folyamatosan kell csinálnunk.

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/10/30/tesztelni_kell