Találkozások

meet-ga2ad179f7_640.jpg

A Covid sokakat megtanított arra, meg lehet csinálni számos meetinget úgy is, ha fizikailag nem találkozunk. A Zoom tündöklésének ez volt a fő oka is: egyszerű, nagyon hatékony, akár viszonylag vacak interneten is elmegy, és elég sokat ad ingyen is. Még mi is profitáltunk ebből: korábban is home office-ban dolgoztunk elsősorban, de tartottunk heti megbeszéléseket személyesen. Ez az, aminek vége lett, és vissza se fogunk térni rá. Marad a Zoom, és akkor is marad, ha amúgy minden adott lenne a személyes találkára.

Marad, mert hatékony, mert nem tart több ideig, mint a beszélgetés (vagyis nem kell utazgatni), és marad, mert igazából tényleg bárhol lehetünk hozzá.

De mégis, mégis kellenek a személyes találkozások. Ma is utazok, az ország másik felére, találkozni egy ügyféllel. Ahhoz, hogy kialakuljon egy korrekt kapcsolat, ahhoz, hogy megismerjük egymást, még mindig jobb a személyes találkozás. Nem beszélve arról, mennyit segít, ha ott vagyok a cég telephelyén. Ahol a dolgok történnek, ahol meg tudom nézni, mit csinálnak, ahol kapok plusz benyomásokat is. Lehet e nélkül dolgozni? Természetesen! Mindenáron szükséges egy ilyen találkozó, nem elég a Zoom? Egyáltalán nem! Akkor miért is kell ez?

Mert emberek vagyunk, és ahhoz vagyunk szokva, hogy találkozunk. Bár már évtizedekkel ezelőtt elgondolkoztak arról írók, ez mennyire változhat, és Asimov ki is találta azt a társadalmat, amelyben az emberek lényegében sosem találkoznak másik emberrel, csak virtuálisan, de azt is diszfunkcionálsnak írta le. Mert a személyes találkozások egyszerre sok érzékünket kötik le, összetettebb élmények, így segítik a megértést, a megismerést.

Az online marketingnek egyébként ez is az egyik kihívása: az összes olyan kommunikáció, ami nem egy online szolgáltatást ad el, azzal küzd, hogyan lehet valamit megmutatni, amit itt és most nem tudunk átélni. Mert egy boltban a termék kipróbálható, megtapogatható, de online erre (egyelőre) nincs mód. Talán pont ezért tűnik annyira izgalmasnak hirdetői szemmel a Zuckerberg féle Metaverzum is: hátha ezen keresztül jobban beleélhetjük magunkat az egyes helyzetekbe.

De amíg ez nincs, addig maradunk személyesek. Még akkor is, ha ez drágább, kényelmetlenebb, időigényesebb is.

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2022/05/10/talalkozasok_216

Hozzászólás