Számoljunk! Landing page matek. 8%-os konverziónál szépek a számok!

Most, hogy igazán belemerültünk már a promóciós oldalak készítésébe, arról se feledkezzünk meg, hogy meg kell tervezni a marketing költségvetést. De milyen mázlink van! Végre egy marketing eszköz, amivel pontosan tudunk mérni. Akár saját magunk csináljuk a marketingünket, akár külsőssel, végre tényleg látjuk, hogy mennyi megy be és mennyi jön ki onnan.

Mi a landing page? – ugord át, ha már tudod

A landing page magyarul promóciós oldal, vagy még sales oldalnak is szoktuk hívni. A landing page a weboldaladhoz tartozó aloldal (akár több is lehet), célja egy-két termék, vagy ajánlat promotálása úgy, hogy a vevő problémájára, fájdalompontjára koncentrálsz. Kapcsolódhat időszakos kampányokhoz is, amikor egy-egy téma köré készítesz promóciós oldalt (de akár nyereményjáték felhívást is érdemes így elkészíteni).

Promóciós oldal matek, ROI, konverzió

Az átlagos konverziós érték 2% körül van, ha úgy összességében nézzük a weboldalakat. A konverzió azt jelenti az előző esetet alapul véve, hogy 100 látogatóból 2 vásárol. A Wordstream és a Unbounce több millió oldal vizsgálva azt mutatja, hogy egy landing page alkalmazásával már átlagosan 3-5%-ra lehet ezt az értéket növelni. Sőt a legjobb 10%-nak (érts legjobb cégek) ez a konverziós ráta 11,45%. Tehát 100 látogatóból 11 vásárlót tudnak generálni.

Motiváció: Akár egy landing page-re is érdemes elkölteni havonta legalább 200 000 forint marketing keretet. Ha az jól van szövegezve, akkor profitod lesz. A FB-ra és a landing page-idre tekints úgy, mint egy jó alkalmazottra, és még olcsó is!

Hogyan érjük ezt el? Hogyan mérhető ennyire?
A landing page marketing stratégia a következő:
Egy fő marketing kampányon belül két hirdetéssorzatunk van (Facebook hirdetés):

 • 1. A fő headline-t, a fő problémát hirdesd új célközönségre – Ez általában 2-3 különböző hirdetést jelent, más képekkel, más hirdetés címekkel, szövegekkel.
  Ez megy nagyobb marketing költséggel, hogy töltsd a remarketing adatbázisodat. Naponta 2-10 000 forint közötti összeget határozz meg rá /landing page.
 • 2. Az alrészek, különböző szakaszokban található információkat hirdesd azokra remarketing hirdetésben, akik már látták a landing page-edet. – Ez legalább 5-8 különböző hirdetést jelent. Tehát a promóciós oldalad szövegezését úgy kell kialakítanod, hogy azokból ki tudj venni hirdetésszövegeket.
  A hirdetéssorozatban célzol tehát a remarketing célközönségre. Naponta erre a fenti összeg 30%-át (naponta). Pl. Ha fenti összeg 3000 ft, akkor erre a remarketingre 1000 Ft.

Maradjunk a fenti példánál. Naponta 3000 ft-ot költünk el az új célcsoportra, aminél el kell érnünk (jó hirdetéscím miatt), hogy 25 ft/kattintás legyen az újakra. Ez 120 kattintás/nap.
Remarketingnél már olcsóbb lesz a kattintás, 13 Ft körül, az 76 kattintás / nap.
Összesen 186 kattintás, vagyis fő.
Tapasztalatunk szerint hazai piacon el tudjuk érni az 5%-os konverziót már egy átlagos landing page-el, utána pedig a cél folyamatosan növelni. A fenti számolás alapján tehát 4000 ft büdzsé mellett 9 vásárlót jelentene naponta.

Konverziót növelő tételek:

 • Legfőbb dolog! A vevőről szóljon a landing page, főleg az első 1-2 blokk, az ő problémájáról. Ha ezeken a részeken nagyrészt a termék promó van, akkor csökken a konverziós.
 • Ha nincs menü a landing page-en már növelni tudtuk a konverziót
 • Minél hosszabb egy promóciós oldal, annál magasabb a konverzió. Egy több mint 7 blokkból álló landing page-vel már 220%-kal magasabb konverzió érhető el.
 • A hosszabb promóciós oldalak 220%-kal növelik a konverziós rátát. Miért? Mert egy terméket reklámozol egy fő problémára, igényre, vagy éppen célcsoportra. A vevőd fókuszáltan fogja olvasni, nem kalandozik el. Marketingexperiments
 • 10 promóciós oldal már 55%-kal több konverziót eredményez. Például más termékre, célcsoportra készíted. 40 landing oldal felett pedig már 5-ször több jön, mint 1-nél. Forrás: Hubspot
 • Ha egynél több termék szerepel a promóciós oldalon, akkor több mint felére csökken a konverziós ráta. Ez kellett itt nekünk! Minél több terméket teszel be a promóciós oldalra, értsd: amivel először találkozik a vevő, annál kevesebb a konverzió, és közelít a fenti 1-2%-hoz. Tehát a cél egy termék reklámozása egy promóciós oldalon, hosszú leírással, a vevő fájdalompontjaival… (Forrás: Bluleadz)
 • Folyamatosan frissíteni kell a landing page-eket. Új szövegeket, hozzátenni, bővíteni. Ez a SEO miatt is jól jön.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Wordstream, Unbounce,
Hubspot, Marketingexperiments

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://minner.hu/szamoljunk-landing-page-matek-8-os-konverzional-szepek-a-szamok/