maze-gab782bf2d_640.jpg

Amikor egy cégnek készítjük az online kommunikációs feladatait, kezeljük a hirdetéseket, írjuk a posztokat, akkor nagyon a napi feladatokon van a hangsúly. A legtöbb kkv számára azok a dolgok fontosak, amik most vannak, amik most történnek. Az a bevétel a fontos, ami ebben a hónapban jön.

És ez valahol természetes is, hiszen ez adja meg a működés lehetőségét: forgalom, bevétel nélkül a kkv-k nagyon hamar tönkremennének, hiszen nincs akkor tőke általában mögöttük, amely akár hónapokig képes lenne finanszírozni a működést bevétel nélkül.

Amikor tehát a napi “rutin” halad, akkor szinte mindig az azonnali bevételekre kell koncentrálnunk, hiszen ez az elvárás. De nekünk, marketingeseknek nagyon fontos, hogy gondolkodjunk a jövőben is. Gondolkodjunk abban, mi lesz hónapok múlva. Mert vannak olyan eszközök, amelyekkel most kell foglalkozni, de eredményt csak hónapok múlva fogunk látni.

A kkv online marketing esetében két ilyen fontos terület van: a keresőoptimalizálás (SEO) és a márkaépítés. Mindkettő olyan, amely kell illetve kellene, de egyik sem hoz napokon belüli eredményt. Így aztán ezek azok a területek, amelyek el-elmaradnak. A SEO inkább csak kampányjelleggel működik, esetleg a linképítés az, aminek van valamilyen rendszeressége – persze akkor, ha az adott kkv hajlandó erre költeni. De a márkaépítés rendre elmarad, és annak a díját is inkább azonnali értékesítési kampányokba szeretnék fordítani.

Pedig ez az a két terület (és van még azért ezeken kívül néhány másik is, pl. hírlevél adatbázis építés), amely könnyebbé fogja tenni a jövőbeni értékesítést, és amely akár minőségi ugrást is hozhat az értékesítésben. Majd. Hónapok múlva. De erre most kell költeni.

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2022/05/17/rovidtav_vagy_hosszu_tav