Pár hetes péntek

black-1271449_640.png

November a Black Friday hónapja. Az Egyesült Államokban, ahonnan ez az akciós nap indult, ez mindig november utolsó péntekje, közvetlenül a Hálaadás után. De ahol nincs Hálaadás – és a világ nagyobb része ilyen – alapvetően nem kötődik ez a nap semmihez.

Három éve kicsit bővebben írtam a Black Fiday-ról, de sajnos azóta nem javult a helyzet, sőt talán kicsit romlott is. Mert a Black Friday már szinte bármikor lehet, az se baj, ha nem egy nap, az se baj, ha nem péntek… csak egy jól hangzó kifejezés, ami a vevő fejében egyet jelent az “akció”-val.

Egyébként meglepően fiatal a Black Friday idehaza. Én először 2013-ban írtam erről, és akkoriban még csak hagyományteremtő szándékkal voltak akciók meghirdetve. Mára kötelező gyakorlat lett. Lényegében átvette egy kicsit a hagyományos Adventi hétvégék szerepét, és elindítja a karácsonyi nagy bevásárlásokat is. Mindezt kevesebb, mint tíz év alatt.

Ami azt mutatja, hogy volt erre igény. Volt erre igény a kereskedőknél és volt erre igény a vevőknél is. Mára pedig pont annyira köztünk él, mint az Advent. Sőt, azt hiszem, idén még erősebb is lehet a vírus miatti korlátozások után…

Na de miért állunk meg itt? A Black Friday nagy előnye, hogy meghosszabbítja a karácsonyi szezont, és nincs semmi licenc vagy hirdetési kötelezettség csatlakozni hozzá, elég csak kijelenteni, hogy Black Friday van, olcsóbban adunk dolgokat, gyere. Miért nem hosszabbítjuk meg még jobban a karácsonyi vásárlási szezont?

Vezessük be idehaza a szinglik napját is! A kilencvenes években Kínából indult “ünnep” az a nap, ami csupa egyes: 11. 11., vagyis november 11. Ez jó két héttel előbb van, mint a Black Friday, és aki szokott járni az AliExpress-en, pontosan tudja, 2009. óta ez a nagy leárazások napja. Ha nekik bejött, nekünk is bejöhet, nem?

Jó, ezt én se gondolom komolyan. Vagy mégis? Van még rá egy évünk kitalálni.

<!–

–> Pár hetes péntekA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/11/17/par_hetes_pentek