Nyomtatás-postázás-szkennelés kihívás 15 perc alatt – online

Nem kérdés, hogy a koronavírus okozta gazdasági leállás milyen nagy hatást gyakorol a cégek mindennapjaira. Előbb-utóbb a vállalkozások működésében pedig már az is komoly gondot okozhat, hogy a személyes találkozók elhalasztásával egyszerűen elmarad a szerződések, teljesítésigazolások és egyéb jogi dokumentumok aláírása.

Az üzletmenet folytonosságának fenntartása ebben az időszakban kulcskérdés, viszont a magunk és üzleti partnereink védelme érdekében újra kell tervezni az eddigi gyakorlatokat. És ahogyan a trendek is mutatják, csupán idő kérdése, hogy az eddigi, főleg az adminisztrációhoz kapcsolódó „offline”, papír alapú folyamatok teljes mértékben az „online” térbe kerüljenek.

Nyomtatás-postázás-szkennelés kihívás 15 perc alatt - online

A cégek nagyrészt már most is online számláznak, miért ne élnénk hát a digitalizáció praktikumával és kényelmével a munkaszerződések, jegyzőkönyvek és minden aláírásra váró dokumentum esetében is?

Az egyik alternatíva lehet olyan dokumentum-menedzselő rendszerek használata, ahol a jogi biztonság megteremtése érdekében a folyamat részét képezi a minősített elektronikus aláírások megszerzése és használata is.

A minősített elektronikus aláírás ugyanolyan bizonyító erejű, mint a kézzel írott. Ezt az Európai Unió bizalmi szolgáltatásokról és elektronikus aláírásról szóló 2016-os eIDAS rendelet biztosítja. Az elektronikus aláírás fogalmát a magyar jog is befogadta.

Az itthon is elérhető egyik ilyen megoldás a TrustChain Platform. A webes felületen a regisztrációt követően első lépésként elérhetővé válik a videón keresztüli személyazonosítás és minősített elektronikus aláírás megszerzése egy applikáció letöltését követően. Aki pedig már rendelkezik ezzel az applikációval, feltölthet és aláírásra küldhet bármilyen dokumentumot akár saját, munkatársai vagy üzleti partnerei részére.

A videós távoli személyazonosítás nagy előnye, hogy nem kell megjelennünk személyesen sehol sem, az elektronikus aláírásunkat pedig telefonunk segítségével, egy mobil applikáción keresztül bárhonnan használhatjuk. Azáltal pedig, hogy digitálisan „utaznak” a dokumentumok a partnerekhez vagy a könyvelőhöz, ki sem kell mozdulnunk az irodából vagy az otthonunkból, így akár 15 percre is lerövidíthető a szokásos nyomtatás-postázás-szkennelés hármas.

Június végéig ingyenesen használható az e-aláírás

Az online szerződéskötő Platformon a felhasználók bármilyen – a Platform szövegszerkesztőjében létrehozott, vagy máshol szerkesztett, de a Platformra feltöltött – dokumentumot aláírhatnak a minősített elektronikus aláírásukkal, vagy kiküldhetik azt aláírásra munkatársaik, partnereik mobiltelefonjára. Így földrajzi korlátok nélkül lehet menedzselni az aláírásokat.

Ezt a szolgáltatást jelenleg 38 ország állampolgárai használhatják, tekintet nélkül arra, hogy magánszemélyként, egyéni vállalkozóként, vagy egy cég nevében regisztráltak a Platformra.

A koronavírus elleni küzdelem megsegítése érdekében 2020. május végéig ingyenesen használható az e-aláírás a TrustChain Platformon (app.trustchain.com).

További információ: https://cutt.ly/5ynWack