Mondj igent az e-mail marketingre

Bár az e-mail marketing komplex iparággá nőtte ki magát, ahol egyre nehezebb kiigazodni a technikai marketing rejtelmeiben, ígéretes és jól fizető állás és keresett pozició lett manapság az e-mail marketing kampány menedzser.

Más, online marketing területről az e-mail marketingbe érkező szakemberek egy új és kihívásokkal teli világba érkeznek.

Sajnos, nem “csak” egy hírlevél kiküldése lesz a feladatuk, hanem az üzenet átadása a célcsoportnak olyan zsúfolt környezetben, ahol a hangyaboly egy játszótérre hasonlít munkanapon.

A hatékony e-mail marketing kampánynak sok feltétele van, és aki nem veszi ezeket komolyan, az valószínű soha nem is fogja átlátni a terület komplexitását. Pedig az e-mail a mai napig a top 5 látogatói és bevétel forgalom növelő online eszköz között van, és semelyik új megoldás nem tudta megelőzni. 

A hatékony e-mail marketing kampány

Avagy, vegyük sorba azokat a feladatokat, amelyekkel az “új” e-mail marketing kampány menedzser találkozni fog munkája során és mik lesznek a kihívásai. Ha erre a pozícióra készülsz, olvasd el a lenti sorokat, és készülj fel beugrani egy rafting hajóba!

1. Az első lépések

Először is meg kell ismerni, hogy az e-mail marketing terület (esetleg részleg) hogyan  működik az adott cégben. Több kollégád lesz vagy egyedül fogod vinni ezt a pozíciót? Mik a marketing vezető elvárásai a területtel kapcsolatban? Általában mindenki csodát vár a direkt kommunikációtól, olyannyira, hogy több helyen az értékesítéshez tartozik.

2. Lista vagy CRM?

Minden egyszerűnek tűnhet, amikor az adatbázisok között megtalálod a “hírlevél” és az “ügyfél” listákat. Azt gondolhatod, hogy semmi sem egyszerűbb, ezekre a listákra kell küldeni az előre előkészített sablonszerű e-maileket, ugye?

Sajnos, nem ilyen egyszerű a helyzet. A két lista között lesznek átfedések, ezért ha valaki az egyikről leiratkozik, akkor leiratkozik a másikról is? Ezek szinkronban vannak az új feliratkozókkal vagy ügyfelekkel?

Esetleg a cég CRM-mel vagy más adatbázissal rendelkezik, amelyek API-val vannak összekapcsolva az e-mail marketing szoftverrel? Itt már bonyolódnak a lépések … És akkor a GDPR-t még nem is említettem, azaz mennyire “legális” az adatbázis?

3. Az e-mail marketing szoftver

Az, hogy milyen szoftvert használ a cég, nagyban függ attól, hogy rendelkezik-e CRM-mel, az felhő alapú vagy nem. Ha ismert és nagy szoftverszállító cégtől származik, akkor valószínű meg fogod kapni a használatával kapcsolatos oktatást, ami igen hasznos dolog.

Ha “kisebb” vagy kevésbé ismert szoftverről van szó, akkor marad a keresés az interneten, Youtube stb.

Magyar szoftverek esetében talán kaphatsz személyes oktatást és tanácsadást is. Ha egyedül viszed a területet, akkor valószínű neked kell kezelned minden e-mail marketing kampány lépést, azaz a teljes folyamatot, így a szoftver működtetését is.

4. Az e-mail design vs hatékonyság

Ha szoftver működtetésről beszélünk, akkor készülj fel arra, hogy sok mindenre kell odafigyelni ahhoz, hogy hatékony kampány legyen az eredmény, mint pl.:

  • E-mail design: sablonszerű vagy HTML kódolt e-maileket kell létrehozni? Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai és mindegyikről meg kell tanulnod a technikákat.
  • A design tesztelése: ha külső ügynökség készíti az e-mail kreatívokat, csak akkor vedd át a kész anyagot, ha ők letesztelték több Magyarországon működő e-mail kliensben. Másképpen neked kell megoldanod a hibás megjelenéseket.
  • A reklámszövegírás: az egyik legfontosabb része az e-mail marketingnek a szövegírás, mivel az olvasó másodpercek alatt dönti el egy levélről, hogy azt elkezdi-e olvasni vagy sem. Ez a terület reklámpszichológiával kapcsolatos, aminek a technikáit meg kell tanulnod.
  • A CTA avagy “felhívás a cselekvésre”: semmit sem ér egy e-mail, ha nem hívjuk fel az olvasót cselekvésre. A direkt marketing alapszabályai között is szerepel, és a marketing kimutatásokat nagyban fogja befolyásolni, ezért ezt is meg kell tanulni, használni.
  • Az ajánlat: sokszor nem fogsz tudni dönteni, mi legyen a kampányban (melyik termék vagy szolgáltatás és milyen árban), viszont az eredményekből okulva javaslatokat tudsz tenni annak érdekében, hogy ez megváltozzon. Ha nem teszed meg, akkor te leszel a bűnös, hogy az e-mail marketing nem erősödik, mint szakterület cégen belül – minden szempontból.
  • A dinamikus tartalom: az e-mail kampányok létrehozása nem is olyan gyors folyamat. Pláne, amikor több célcsoportnak kell újra meg újra gyártani a kampányokat. Az automatizmus egyik technikája a dinamikus tartalom gyártása, amivel egy vagy több modult az e-mailben meg tudsz változtatni úgy, hogy egy e-mail kampány kiküldése után egy-egy célcsoport a megfelelő részt kapja az adott modulban. Vannak szoftverek, amelyek nem adják ezt a lehetőséget, de ha adják is, ezt valószínű nem a külső reklámügynökséggel fogod tudni megoldani, hanem saját magad.
  • Az A/B tesztek: egy idő után, amikor mindent best-practice alapján csinálsz, nem fogsz tudni növekedni, azaz hatékonyabb kampányokat csinálni. Ezek után csak a tesztelés marad hátra, aminek több területe is van – az egyik az A/B tesztelés. Ez aztán “cool”, amikor észreveszed, hogy lehet jobbat is produkálni. 

5. A kézbesíthetőség

Ritkán van szó a Magyar szakirodalomban arról, hogyan indul el egy e-mail kampány a szoftverből és mik azok a feltételek, amelyek biztosítják a közel 100%-os kézbesíthetőséget. Ez a dolog nagyban a szoftvertől függ, de a te gyakorlatodtól is.

A szoftverfejlesztők sok mindent kell, hogy “teljesítsenek” ahhoz, hogy a szoftverük “elfogadható” legyen az e-mail kommunikációt bonyolító mail szervereknek. Ráadásul, gyakran vannak változtatások, amelyeket le kell követniük újabb fejlesztésekkel és beállításokkal.

A saját oldaladról a kiküldési gyakoriság, a szövegírás, a leiratkozási arányok és sok minden más fogja befolyásolni azt a reputációt, amit a céges domained fog “kapni” az említett mail szerverektől.

Rossz gyakorlat azt fogja eredményezni, hogy egyre romlik a kézbesíthetősége a kampányaidnak, magával vonva a kinyitási és kattintási arányokat, azok meg az értékesítést.

6. Az utóértékelés

Ha egy kampány elindult, akkor marad az imádkozás, hogy az sikeres is legyen. Ahogy minden relatív  az életben, így egy kampánynak a sikeressége is az. Lehetnek magas kinyitási és kattintási arányok, ha a webshopban nincs értékesítés.

Ugyanakkor, lehet kicsi a kinyitási és kattintási arány, viszont a nagy értékű terméket sikerült eladni, ami sikernek számít. Az alapinformációk soha sem adnak teljes képet, ezért az értékelés mélyebb adatokból, több szoftverből és az értékesítéstől kell, hogy származzon.

7. Sokat, gyorsan, tegnapelőttre

Amennyiben jól teljesítesz, kis idő után azt fogod észrevenni, hogy egyre több kampányt, egyre gyorsabban és rövid határidőkkel kell majd elvégezned, mert “te úgy is képes vagy rá”. Ilyenkor nagy szerepet kaphat az e-mail marketing automatizálás, amivel újabb “dimenziókat” fogsz tudni elérni.

Közben kezdd el összeszedni azokat az információkat, amik szükségesek ahhoz, hogy a vezetőségnek bebizonyítsd az outsource szükségességét, egy-egy részterületen. Így vagy plusz embert vagy külső partnert fogsz kapni a növekedés biztosításához.

Sok mindent nem említettem ebben a felsorolásban, de egy biztos: olyan szakmáról beszélünk, ami nagyon elismert a marketing és sales körökben, az úgynevezett “technológiai marketing” egyik képviselője, és amit nem tanítanak egyik felsőoktatási intézményben sem, a workshopokon meg nagyon kis részét. 

Ha e-mail marketing kampány menedzser pozícióra készülsz, akkor kezdd el tanulni ezt az iparágat, mert az többszörösen fog kifizetődni a cégednek és neked is.

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://senpai.hu/mondj-igent-az-e-mail-marketingre/