Mit tanított nekünk a T&C 2019 az e-mail-marketingről? (Laura Belgray, Justin Rondeau és Richard Lindner tanácsai)

Mit tanított nekünk a T&C 2019 az e-mail-marketingről? (Laura Belgray, Justin Rondeau és Richard Lindner tanácsai)

Ha egy klasszikus viccel szeretnék élni, azt mondanám, kétféle marketinges létezik: az egyik nem hisz az e-mail-marketing erejében, a másik halálra keresi magát. A hírlevél műfaját minden évben eltemetik – persze tudjuk, hogy akinek halálhírét keltik, hosszú életű lesz.

Ha rendszeresen olvasod a blogunkat, bizonyára mosolyogva olvasod a bevezetőt, közben pedig arra gondolsz, mennyivel nehezebb lenne, ha nem hírleveleznél.

Viszont van egy apró bökkenő. Ahogyan az általunk megismert digitális marketingben gyakorlatilag minden, az e-mail-marketing is egyre nehezebb pályán zajlik majd. Innováció nélkül pedig hosszú távon az is elbukhat, aki mindig időben reagált a trendekre.

Hogy pontosan miről beszélek, azt Balázs cikkében magad is elolvashatod. Én röviden csak annyit mondok, az elkövetkezendő néhány évben marketingesként és cégvezetőként két út közül választhatsz: bukás vagy innováció.

És ez természetesen az e-mail-marketingedre is hatással lesz – a kérdés, hogy szemlélője leszel a változásnak vagy katalizátora? (És akkor arról a versenyről, amely a potenciális ügyfeled inboxában zajlik, még nem is tettem említést.)

Ez a tudásanyag a Traffic & Conversion Summitről van. Ha az összes cikkre kíváncsi vagy, amit a helyszínről személyesen el tudtunk hozni, ide kattintva olvasd el őket.

Miért ütős az e-mail-marketing még idén is – és miért egyre nagyobb szívás mégis?

A felnőtt lakosság 58%-a rögtön ébredés után, az ágyban csekkolja az e-mailjeit, 42%-uk pedig a vécén ülve teszi mindezt. A jövőben pedig ez az arány aligha fog negatív irányba változni, az Y generáció esetében ugyanis 70% az ágyból és 57% a fürdőből e-mailezők aránya.

Ráadásul a Facebokkal ellentétben itt még algoritmusok sem nehezítik a munkádat. Az e-mail garantáltan megérkezik a feliratkozód postafiókjába (feltételezve, hogy normális hírlevélküldőt használsz és nem spamelsz), az pedig, hogy megnyitja és elolvassa-e, csak rajta és rajtad múlik.

Az e-mail-marketing bizalmas is. Laura Belgray a Traffic & Conversion Summit 2019 első napján tartott Inbox HERO című előadásában egy fülsiketítően hangos bulihoz hasonlította a Facebookot és az Instagramot, ahol olyan zajban próbálsz konverziót elérni, amekkorában sokszor még a legegyszerűbb mondataidat sem értik meg. Nem úgy levélben, amely inkább egy meghitt kávézáshoz hasonlít, ahol a bonyolultabb szóvirágaid is táptalajt érnek.

És akkor ejtsünk néhány szót arról is, miért nehéz jól e-mailezni 2019-ben.

Az online forgalom 77%-a a Facebookról vagy a Google-ből érkezik – abból a buliból, ahová nem szívesen teszed be a lábad a zaj miatt, viszont muszáj, mert a városban mindenki idejár, aki számít. Ezért ezeken a csatornákon is jól kigondolt stratégiával kell jelen lenned. Ez komoly erőfeszítést jelent, ráadásul minden hiba csökkentheti az e-mail-feliratkozóid számát.

Ráadásul a fizetett online hirdetések mintegy 83%-a szintén ezen a két felületen koncentrálódik, tehát ilyen módon sem egyszerű a leadszerzés.

„This is me, bitch” – Ne próbálj másnak látszani, mint aki vagy

Mielőtt belekezdesz egy szöveg megírásába, mindig gondolj arra, hogy a világnak szüksége van valamire, amit csak te adhatsz meg nekik.

Rád.

Laura fent említett előadása arról szólt, hogyan írj olyan e-maileket, amelyeknek minden egyes szava kattintásra, vásárlásra és nyálcsorgatásra készteti a feliratkozóidat. Arról beszélt 45 percen keresztül, hogyan csinálj aranybányát a hírlevéllistádból, és hogyan vágj utat az inboxok dzsungelében, a magas megnyitási és kattintási arányok tisztása felé.

Voltak idők, amikor valaki megpróbálta tőle elvenni legfontosabb értékét: önmagát. Neked is ismerős a középiskolai történet, amikor azért nevetnek ki valakit, amilyen? A nagyobb közösségekben (pl. iskola) rendszerint nevetség tárgyává válik, aki különbözik. A tömegek nem szeretik az egyéniséget. Az üzleti életben azonban mindez másként működik.

A fontos döntéseket ugyanis jellemzően mindenki egyedül hozza meg.

Ez nem azt jelenti, hogy nem adunk mások véleményére, hanem azt, hogy a döntéshozatal utolsó fázisában (többnyire) egyedül maradunk a gondolatainkkal. És amíg a közösségek vonakodnak a tőlük különböző karakterektől, az egyén vonzódik hozzájuk.

És hogy ez miért fontos számodra?

Amikor a feliratkozóid a nekik küldött levelet olvassák, egyedül vannak – veled.

Az egyéniségekről lehet – és érdemes – beszélni. Laura szerint pedig ez a nulladik kilométerkő az e-mail-marketing sztrádáján: merj önmagad lenni. Vagy ahogyan ő fejezte ki magát, üzenve az őt kinevetőknek: „this is me, bitch”.

Hogyan írj olyan e-mailt, amit önként akarnak megnyitni? A válasz: EFAB

Az előfizetőinket virtuálisan kivisszük az Egyesült Államok egyik legfontosabb marketingkonferenciájára. Gyere velünk te is!

Előfizettél már? Ha igen, akkor itt tudsz bejelentkezni. Még nem vagy előfizetőnk? Olvasd el itt, hogy mi mindent tartalmaz az előfizetés, miért éri meg és miért nem akarsz ebből kimaradni.

Ez a doboz pontosan 13638 karakternyi színtiszta tudást rejt.

Ez az anyag 3 dollármilliomos marketinges tanácsait foglalja össze. Akár azt is mondhatnám, hogy a Traffic & Conversion 2019 e-mail-marketinges pulzárját vizsgálhatod meg testközelből, a figyelmedért cserébe pedig konverziónövekedést ad neked. Az összefoglaló során ráadásul arra is ügyeltem, hogy csak olyan példákat és tanácsokat emeljek be, amelyeket mi magunk is használunk, így hatékonyságuk a hazai piacon is bizonyított már.

<!–
–>
A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://www.marketingszoveg.com/tc2019/mit-tanitott-nekunk-a-tc-2019-az-e-mail-marketingrol-laura-belgray-justin-rondeau-es-richard-lindner-tanacsai/