Mit kezdjük a techcégek szabályozásával?

club-2492013_640.jpg

Valahol teljesen érhető, hogy arról vitatkozik a fél internet, hogy mennyire volt jogos Donald Trumpnak, mint az USA még regnáló elnökének a letiltása a különböző közösségi média platformokról. A kérdés alapvetően a körül forog, hogy szabad-e egyáltalán törölni, ha igen, akkor miért nem tették meg ezt sokkal korábban.

Arról kevesebb szó van, de logikus kérdés: ha nem lenne szabad a szolgáltatásoknak törölni, tiltani, akkor mit tegyenek azokkal, akik egyértelműen szabályt szegnek? Azt hiszem, erre nincs jó válasz, így marad az a megoldás, hogy egy szolgáltatónak legyen joga saját szabályokat hozni, és legyen joga az alapján korlátozni. Azt viszont azt hiszem elvárhatjuk, hogy:

  • a szabályok teljesen transzparensek legyenek
  • mindig és mindenkire vonatkozzon, ha vannak kivételek, akkor az is legyen transzparens
  • legyen olyan gyors és egyszerű felszólamlási lehetőség, amely nemcsak magyarázatot ad, de hibás döntés esetén visszaállítja a korábbi állapotot.

Ezeken kívül azt hiszem még egy dolgot lehetne tenni: létrehozni egy olyan non profit egyesületet, amelybe tag minden érintett szolgáltató, plusz jogvédő szervezetek, és ha valami vitás, akkor ide lehetne fellebbezni. Így végső soron kapnának a szolgáltatók egy felsőbb szervet, de az nem független hatóság lenne, hanem piaci szereplőkből is szervezett szabályozó. Van már egyébként hasonló a piacon, az Önszabályozó Reklám Testület szintén nem hatóság, de az iparági szereplők mégis elfogadják (jobbára).

Nem állítom, hogy ez mindenre ad megoldást, de egészen biztosan jobban működne, mintha minden ország elkezdene szabályokat hozni (ahogy most a lengyelek elkezdték), és aztán ezeket vagy be tudják tartatni vagy nem. Természetesen a fenti javaslathoz az is kell, hogy a cégek (többsége) elfogadja, és partner legyen ebben.

Tudom, nem én fogom kitalálni, milyen lesz ez a jövő. De be szerettem volna mutatni, hogy van lehetőség arra, hogy normális keretek közt kialakuljon egy olyan megoldás, amely kezeli a felmerülő problémákat, határokon átívelő lehet, és működhet is a gyakorlatban, nemcsak elméletben. Mert szerintem arról lassan nincs vita, hogy szabályozni kell, valamit tenni kell. Ha ezt meglépi az iparág, akkor van arra esély, hogy önszabályozás legyen. Ha nem lépi meg, akkor külső szabályozás lesz, ami könnyen lehet rossz mindenkinek.

<!–

–> Mit kezdjük a techcégek szabályozásával?A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2021/01/15/mit_kezdjuk_a_techcegek_szabalyozasaval