Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

SEO projektek során gyakran tapasztalom, hogy ügyfelek értetlenül állnak a saját organikus pozíciójuk és teljesítményük előtt. Ez pedig részben abból fakad, hogy elmaradnak a versenytársakhoz képest. Ilyenkor ezek szoktak előjönni:

 • „Megnéztem ebben és ebben az eszközben az oldalt, és nekünk például több linkünk van, mégis ő van előrébb. Miért?”
 • „Nekünk sokkal jobb cikkeink vannak. Miért ők vannak előrébb?”
 • „Mi sokkal gyakrabban publikálunk friss cikket, mégis ők szerepelnek jobban. Miért?”

Mégis mi az igazság ezekben az esetekben? Ebben a cikkben első körben ezt járjuk majd körbe. Utána pedig megnézzük a tartalmi optimalizálás szabályait és feltételeit.

A SEO alapjai

A keresőoptimalizálást 3 részre szoktuk osztani. Ezek közé tartozik a:

 1. Technikai SEO
 2. Tartalmi SEO
 3. Online PR, linképítés

Ezek egymással kölcsönhatásban vannak persze, de önállóan is értelmezni lehet őket. Vagyis külön silónként is azonosítani lehet őket.

A Technikai SEO azért felel, hogy a Google robotja meg tudja találni a tartalmat a crawling során. Utána pedig azt indexálni tudja. Ezt követően pedig a rangsoroló algoritmusa (ranking) dönti el, hogy hányadik helyen fogja kiszolgálni majd.

Vagyis a Google esetében ez a lépéssorozat:

 1. Crawling (felfedezés)
 2. Indexing (indexelés)
 3. Ranking (rangosorlás)

Mivel az első két lépés főleg technikai rész, ezért minden SEO projektet ezzel kell kezdeni. Technikailag az oldalt gatyába kell rázni. Ha ez megvan, akkor a másik két pillér (tartalmi és linkek) veszik át a szerepet.

Egy sematikus ábrán így néz ki a 3 pillér, amire a SEO épül.

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Ezt követően meg kell nézni, hogy az egyes kategóriákban a többi versenytárs hogy szerepel. Itt pedig különböző mérőszámok alapján be lehet lőni, hogy „milyen erős a verseny” az adott területen. Ezt szimbolizálja a piros szaggatott vonal.

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Értelemszerűen vannak olyan kifejezések, ahol ez a szint lényegesen magasabb. Ilyen például a banki hitelek piaca, sok webshop terméke, a receptoldalak, híroldalak vagy épp az orvosi és fogászati szolgáltatások is. 

Aztán vannak olyan iparágak, területek, ahol ez a „versenyszint” alacsonyabban van. Ilyenek az elavult, vagy még fejlődés előtt álló iparágak. Ha például egy iparágban kevés cégnek van egyáltalán weboldala (pl. vidéki órások, éttermek, zsákos sittszállítással foglalkozó cégek, energiatanúsítvány-készítő kisebb mérnöki irodák stb.), akkor ott a verseny szintje is jóval alacsonyabb lesz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a képzeletbeli piros szaggatott vonal sokkal lentebb helyezkedik el.

És ennek köszönhetően, amíg egy „banki hitel” témájú oldalnál akár több évbe is telhet, mire jó pozícióba kerülünk, addig egy SEO-ban nem kompetitív piacon akár heteken, hónapokon belül eredményt lehet elérni.

Az eredmény elérésének ideje persze függ attól is, hogy mi magunk hol állunk. Ezt ugyanezen az ábrán a zöld oszlopokkal ábrázoltam.

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Itt azt tudjuk belőni, hogy nagyjából hol állunk a többi céghez képest. Itt pedig akár 1-1 versenytársat is meg lehet nézni, vagy egyfajta iparági átlagot is. Ezt az átlagot érdemes a SEO-ban legjobban teljesítő 4-5 cég alapján összerakni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy:

 • Megnézzük az adott témában, kifejezésekre ki a top 5 organikus találat a Google-ben
 • Utána megnézzük, hogy milyen technikailag az oldaluk
 • Milyen tartalmaik vannak?
 • Milyen minőségű és mennyi linkjük van?

Ebből pedig kirajzolódik, hogy hol vagyunk lemaradva. 

Az üzenet itt pedig a következő:

„Ha minden kategóriában le vagy maradva a többiekhez képest, akkor ne várd azt, hogy a Google a te oldaladat fogja előrébb szerepeltetni.”

De ezt ki lehet egészíteni. Illetve meg lehet fogalmazni másként is:

„Hosszú távon azok a weboldalak fognak a legjobban szerepelni, akik minden kategóriában jobban teljesítenek, mint a versenytársak.”

A gyakorlatban tehát a technikai SEO, tartalmi optimalizálás és linképítés silóit úgyis el lehet képzelni mint 3 potmétert. Hiába van felhúzva a basszus (bass) és a magaskiemelés (treble), ha a hangerő (volume) nem éri el a megfelelő szintet. Akkor nem fog szólni a cucc.

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Ugyanígy: ha nincs minden SEO potméter szint felett, akkor nem jön az organikus forgalom.

Vagyis amikor azt azonosítjuk, hogy egy kategóriában el vagyunk maradva, akkor arra rá kell feküdni.

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Ha pedig itt azt tapasztaljuk, hogy tartalmilag le vagyunk maradva, akkor máris megvan, hogy melyik területre kell koncentrálni.

A tartalom optimalizálása

A tartalmi optimalizálásnak valójában két nagy válfaja van:

 1. A meglévő tartalmat akarjuk jobbá tenni, feljavítani. Ebben segít a tartalmi audit (content audit) és maga az optimalizálás.
 2. Olyan hiányokat találunk, amikről nekünk nincs is dedikált tartalmunk. Vagy ha van is tartalom, de az nem pont arról szól.

Az 1. esetben sokkal inkább szövegbeli optimalizálásról van szó. Amikor csak „reszeljük” a tartalmat. Például a kulcsszót beleírjuk a címbe (title) vagy képek nevébe.

A 2. esetben viszont már sokkal mélyebb és alaposabb a koncepció. Itt nem csak reszelünk, hanem kiegészítünk, újraírunk vagy akár teljesen új tartalmat készítünk.

Nézzük is meg ezeket külön-külön.

A tartalmi optimalizálás szabályai

A tartalmi optimalizálásnak vannak írott és íratlan szabályai. Ezek az évek során sokat változtak. Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején menő és hatékony volt a kulcsszóhalmozás (keyword stuffing). Mára ezt több algoritmusfrissítés (főleg a Google Panda) szépen átírta. A kulcsszóhalmozás ma már nem sikeres szövegírási technika. Ennek ellenére a kulcsszavaknak fontos szerepe van a tartalmi optimalizálásban. Nagyobb is mint gondolnánk. 

Én 2018 végén csináltam egy tesztet, amiben azt vizsgáltam, hogy melyik tartalmi SEO szempontok a legfontosabbak a Google számára. Erről ebben a cikkben írtam részletesen. A teszt lényege az alábbi volt:

 • Létrehoztam egy nem létező, kamu kifejezést, ami egyetlen Google találatban sem volt jelen.
 • Ezt követően értelmetlen szövegeket gyártottam egy tesztweboldalra.
 • Majd a kiválasztott kulcsszót minden cikkben csak 1-1 helyre írtam be.
 • Tehát minden cikk értelmetlen volt, a kulcsszó pedig maximum egy helyen szerepelt a cikkekben, de mindig más helyen.
 • Volt, hogy a címben, a H1-ben (heading 1, címsor), a meta leírásban és így tovább.
 • Majd megvizsgáltam, hogy melyik verzió erősebb és melyik a gyengébb.
 • Kvázi versenyeztettem őket a Google rangsorában.
 • És így kialakult, hogy melyik faktor a legerősebb ezek közül.

Itt a teszt végeredménye:

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

A title (cím) a legerősebb az összes közül. Stabilan első helyen volt az a cikkvariáns.

A második helyen az URL és a H1 versenyeztek hosszú távon. Rövid távon az URL jobban teljesített.

Az image alt text fontosabb volt mint a kép neve. Utóbbit crawlolta, de nem is indexelte a Google. Ahogy a meta leírásos verziót sem.

A faktorok ereje időben változik. Ezen nagyon meglepődtem. Nem az van, hogy 1. nap beáll minden, aztán kész. Hanem még 10 nap múlva is ugrál a rangsor. Volt például olyan időpont, amikor időszakosan a H2 megverte a H1-et. De hosszú távon stabilan elmaradt tőle.

Egy másik bontás szerint így néz ki a végeredmény:

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

A title verzió mindig a Google #1 volt. Az URL és H1 a 2-3. helyen versenyeztek főleg. És így tovább. A kép nevébe írt kulcsszó és a meta leírás verzió pedig nem is jött fel soha a találati listára.

Miért érdekes mindez? 

Mert a kulcsszavakat csak limitált számú helyre lehet beírni egy-egy cikkben, tartalomban. Ezért ezek jól ki is jelölik, hogy melyik „tartalmi optimalizálásnak” van a legtöbb haszna.

Ha például egy webshopnál lehetőséged van két dolgot megtenni, akkor melyiket választod?

 1. Újraírni / megírni 100 meta leírást?
 2. Újraírni / megírni 100 tartalom címét (title)?

Egyértelműen a 2. verzió az, aminek több értelme van. Hisz láttuk a fenti tesztben, hogy az a faktor sokkal erősebb. És ha már itt tartunk, vegyük sorba, hogy egy tartalomban hova lehet egy kulcsszót beírni:

Tartalmi optimalizálási lehetőségek:

 1. Cím (title)
 2. URL
 3. H1, H2, H3, H4 (heading, címsor)
 4. Szöveg (paragraph)
 5. Kép neve (image name)
 6. Kép helyettesítő szövege (alt text)
 7. Meta leírás

Én mindig azt szoktam tanácsolni, hogy a fő kulcsszót (pl. „energiatanúsítvány”) szerepeltessük egyszer mindegyik helyen. Egyszer a címben, egyszer az URL-ben és így tovább. Ebben sokat segíthet egy-egy SEO plugin is, mint amilyen a Yoast SEO a WordPress weboldalakhoz. Ez segít abban, hogy végigvezet minket a tartalmi optimalizálás lépésein.

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

A szöveg esetében fel lehet menni akár 3-5-re is, tehát ott megjelenhet többször is az adott kulcsszó, de jellemzően teljesen felesleges „túloptimalizálni”. Sokkal inkább arra kell törekedni, hogy kapcsolódó és kiegészítő kifejezéseket használjuk az adott cikkben.

Erre pedig az egyik, hanem a legjobb eszköz a Google Search Console.

Itt azt kell tennünk, hogy megnyitjuk azt az oldalt, amit optimalizálni szeretnénk. Majd megvizsgáljuk, hogy az adott oldalhoz kapcsolódóan milyen kifejezésekre szerepel még jól az adott cikk.

Maradjunk az „energetikai tanúsítvány” piacnál. Az egyik piaci szereplő az etanus.hu. Az egyik tartalma az alábbi kifejezésekre is jól szerepel: 

 • energetikai tanúsítvány kötelező
 • energetikai tanúsítvány mikor kell
 • energetikai tanúsítvány adásvételi szerződés
 • energetikai tanúsítvány kötelező-e
 • ingatlan adásvétel energetikai tanúsítvány
 • energetikai tanúsítvány nem kötelező 2016
 • energetikai tanúsítvány kötelező 2019
 • ingatlan eladás energetikai tanusítvány
 • mikor kell energetikai tanúsítvány
 • energetikai tanúsítvány ingatlan adásvétel
 • energiatanúsítvány mikor kell
 • kötelező energetikai tanúsítvány
 • energetikai tanúsítvány ingatlan eladás

Ezt jól látni a Google Search Console felületén is.

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Ez azért érdekes, mert ha rákeresünk egyesével ezekre a kifejezésekre (pl. „energetikai tanúsítvány ingatlan adásvétel”), akkor azt fogjuk látni, hogy adott oldalon egyetlen egyszer sem szerepel az adott kifejezés. 

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben megtenni, hogy:

 • Megnyitjuk az adott tartalmat böngészőben
 • Majd Ctrl + F (azaz Find) kombinációt megnyomjuk (MAC esetében CMD+F)
 • Majd bemásoljuk a kifejezést

Itt pedig látjuk, hogy a tartalomban egyetlen egyszer sincs ott a kifejezés. A Google mégis a 8. helyre hozza ezt a cikket.

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Joggal merül fel a kérdés, hogy hányadik lenne, ha még szerepelne is benne? Valószínűleg a top3-ba is be lehetne hozni. 

Itt pedig megint érdemes visszamenni a tartalmioptimalizálás-teszthez. Ha azt akarom, hogy ez a kifejezés benne legyen a cikkben, akkor hova érdemes beírni?

Sokszor nehéz lenne a címbe és az URL-be is beleírni minden kifejezést. De itt nem is ez a cél. Viszont a szövegbe, H2-be például simán beépíthetjük. 

Ez az eredeti cikk:

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Így a mostani cikk szövegébe ezt tenném bele:

<h2>Kötelező energetikai tanúsítvány ingatlan adásvétel esetén?</h2>

És máris így néz ki majd a tartalom

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Ezzel az aprónak tűnő optimalizálással pedig máris elérjük azt, hogy egy adott kulcsszóval „felokosítottuk” a tartalmat.

Itt például az látszik, hogy a legtöbb kulcsszót nem is tartalmazza az adott cikk. Tehát bőven van lehetőség ezt tartalmilag javítani.

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Viszont nem cél, hogy minden kulcsszót és kifejezést beleírjunk egy-egy cikkbe. De ami oda tartozik, tematikusan releváns, azt érdemes beleírni.

Ha viszont találunk egy olyan kifejezést, amire:

 • a Google felhozza az adott oldalunkat,
 • de tudjuk hogy arra a kifejezésre inkább egy másik, dedikált tartalmat kellene írni, akkor
 • hozzunk létre egy új cikket arra a kulcsszóra optimalizálva,
 • és a régi tartalomban linkeljük be az új cikket egy belső hivatkozással (internal link).
 • Itt pedig bátran lehet ún. exact match anchor textet használni, amikor a link horgonyszövege egy az egyben megegyezik a kulcsszóval, amire rankelni akarunk.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Maradjunk az előző példánál. Az adott cikk a 30-60. hely között szerepelt az energiatanúsítvány jogszabály / rendelet kifejezésekre.

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

Látszik, hogy valamennyire relevánsnak gondolja a cikket a Google. De azt is tudja, hogy ez nem top10-be való tartalom. Hisz a cikk nem dedikáltan a jogszabályról szól. Mit tudunk tenni? 

 1. Írunk egy dedikált cikket a jogszabályról, figyelve, hogy nagyon jól legyen SEO-zva tartalmilag
 2. A régi cikkbe pedig behivatkozzuk az új tartalmat.

Így nézne ki az új cikk URL-je például:

 • https://etanus.hu/blog/energatikai-tanusitvany-jogszabaly

Majd ezt hivatkoznám be az eredeti (régi cikkbe) exact match anchorrel akár. Tehát valahogy így:

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

És máris javítottunk az eredeti cikken és az újon is. 

Pontosan ezek azok a sokszor aprónak tűnő lépések, amikkel a versenytársak elé tudunk kerülni. Ahogy azt az eredeti sematikus ábrán is mutattam.

Milyen a jó on-page SEO? Hogyan kell jól optimalizálni egy tartalmat? // Részletes útmutató

A célunk a tartalmi optimalizálás. Ezt pedig két úton tudjuk elérni:

 1. Tartalmilag finomhangoljuk a cikket a SEO szabályok szerint a fő kulcsszóra.
 2. Kiegészítjük más kulcsszavakkal a Google Search Console segítségével. Ez a kiegészítés pedig azt is jelentheti, hogy néha akár teljesen új tartalmat is gyártunk, az eredetibe viszont behivatkozzuk az új tartalmat.

Ami miatt én nagyon szeretem a tartalomgyártást és szövegírást, az az, hogy itt tényleg minden elem alatt teljes kontrollunk van. Bármikor tudunk új tartalmat és szöveget írni. És bármikor tudunk optimalizálni és újraírni is.

Ha pedig figyelembe vesszük a SEO alapelveket, és azokat be is tartjuk, akkor egyre több kapcsolódó kulcsszó fog megjelenni a Google Search Console fiókunkban. Így pedig folyamatosan egyre több ötlet és információ kerül a birtokunkba, amivel még jobbá tudjuk tenni a tartalmakat.

Ez pedig egyfajta hólabda effektet fog eredményezni. Ha egyszer beindítjuk, akkor folyamatosan csak jönni fognak az optimalizálási lehetőségek. És az a halmaz is nőni fog, amivel jobbak lehetünk a versenytársaknál. Ha pedig a munkát is mellétesszük – azaz írunk és optimalizálunk –, akkor az organikus forgalmunk napról napra, hétről hétre nőni fog.

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://kreativkontroll.hu/keresooptimalizalas/milyen-a-jo-on-page-seo-hogyan-kell-jol-optimalizalni-egy-tartalmat-reszletes-utmutato/