Miért vannak kéretlen levelek?

at-99377_640.jpg

Nem szeretem a spam-eket, jellemzően ki is törlöm, ha átjön a spam szűrőn. De jönnek, nagyon sok. Sajnos a jelenlegi szabályok alapján ezek egy része legális – vagy valami céges címre érkezik, vagy hivatalos címre. Tehát a törvény nem bünteti.

Egy dolog viszont biztos: azért kapok ennyi kéretlen levelet, mert valakinek ez megéri. Egy meglévő címlistára kiküldeni levelet nem drága, de azért nincs ingyen. Ha a küldés legális szerverrel megy, akkor annak van költsége, ha zombi hálózaton keresztül, akkor meg főleg idő kellett, míg ez felépült. És persze a kiküldés is valamennyi időt vesz igénybe. Vajon bárki eltöltene erre időt, ha nem érné meg a küldés?

De miért éri meg spam-et küldeni? Mert az hatékony. No nem nagyon, ha a saját adatbázisaim teljesítenének így, akkor inkább nem is foglalkoznék e-mail marketinggel, de működnek. Sok százezer levélből lesz néhány megrendelés – de ez úgy tűnik elég is. Lehetne persze tenni ez ellen sok módon, de elég nagy üzletág ez, még akkor is, ha sok eleme nem legális.

Sok-sok éve volt egy ügyes próbálkozás, ahol nem a spam-et küldő cégeket próbálták támadni, hanem azokat, akik ebből a hasznot húzzák: a termékek eladóit. Ez annyira hatékony volt, hogy lényegében ellehetetlenítették azt a céget, amelyik a megoldást adta. Ennek 16(!) éve, de nem változott semmi azóta.

Amíg vannak olyanok, akik a kéretlen levelek alapján vásárolnak, pénzt költenek, addig lesznek kéretlen levelek is. És igazán nem is fogunk tenni ez ellen. Az elmúlt bő 20 évben pedig volt erre nagyon sok ötlet, a fenti példán kívül felmerült az is, hogy minden egyes kiküldött levél után fizetni kelljen valami minimális összeget, ami a normál e-mail forgalomban fel sem tűnik, de extrém nagy forgalom esetén már tétel. De ebből sem lett semmi.

Úgy tűnik, kevésbé éri meg a spam-ek ellen tenni, mint azokat elviselni. Pedig iszonyú nagy internetes forgalmat okoznak a kéretlen levelek, és úgy tűnik, nem fölöslegesen: a végén ebből pénz is van.

Egyelőre tehát a spam-ek velünk maradnak. De továbbra sem javaslom használni senkinek, még akkor sem, ha esetleg kisebb forgalmat hoznak. A kéretlen levelek a legális marketingben akkor sem hatékonyak, ha amúgy azok egy részét a törvény engedi.

<!–

–> Miért vannak kéretlen levelek?A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/10/15/miert_vannak_keretlen_levelek