Miért nem adnak dropshippinget a gyártók, nagykereskedők

Egy gyártónál, nagykereskedőnél szinte minden adott, hogy elindítsa a dropshipping üzletágát, amiből több profitja is lenne, mintha egyszerűen viszonteladóknak adná el a terméket. Ez egy új üzleti modell lenne. Mégsem teszik. Bár érthető is, van benne kockázat (beruházást igényel), új dolog, amit még nem csináltak. Ha van már online értékesítési csatornája (értsd webshop), akkor még könnyebb dolga is lenne. A jó ötlet akkor jön be, ha találkozik egy igénnyel, vagy kielégít egy problémát. Igény lenne rá, egy nagykereskedő szinte 100 számra szerezne azonnal dropshipping partnert, akik a termékeket saját webáruházukon keresztül értékesítenék.

Mi a dropshipping? – Ha tudod folytasd a kép alatt!
Amikor egy webáruház (kiskereskedő) a nagykereskedő árukészletét tölti fel a webáruházába, de nem raktároz egy terméket sem. Amikor befut a rendelés, akkor azt elküldi a nagykereskedőnek, aki a rendelést, a csomagot kiküldi a vevőnek úgy, hogy a vevő a webáruház adatait látja, és semmilyen utalást nem lát a nagykereskedőre (se név, se semmi). A nagykererskedő kiállítja a számlát a kiskereskedőnek. Egy ábra erről a modellről. A kép alatt folytatom!

Miért nem adnak dropshippinget a gyártók, nagykereskedők
Fotó: https://storecoach.com/

Milyen feltétel kell tehát egy gyártónak, nagykereskedőnek, hogy ezt elindítsa?

A nagykereskedő valójában innentől speciális webshop szolgáltatást nyújt. A dropshipping partnertől érkező megrendeléseket neki kell feldolgoznia, becsomagolnia, sőt a partner nevét feltüntetni a csomagoláson. A vevő ennél a módszernél azt látja, hogy a webshop adta fel a csomagot, sőt az ő nevük van ott. Persze mivel kereskedő ezért a raktározási szoftvere, raktár adott. Itt szükség van viszont vagy egy új modulra a szoftvernél, vagy egy teljesen újra, illetve munkaerő szükséglet is lesz hozzá, mivel rengeteg adminisztrációt von maga után. Futár céggel is új típusú kapcsolata lesz, mert most a vevőknek kell kiküldeni a csomagot és nem a viszonteladóknak.

Kell speciális szerződés, ki kell kalkulálnia, hogy így mennyi erőforrást von el. Egy biztos, sokkal kisebb árréssel adja így a termékeket, mintha viszonteladóknak adná, mivel lényegében ő csinál mindent. De emiatt sokkal jobban oda is láncolja az ügyfelet, mert nehéz váltania.

Igen! Jól látod a dropshipping webáruházat üzemeltető valójában a marketinggel, vevőszerzéssel és az ügyfélszolgálattal foglalkozik.

Van igény rá?

Igen! Nap mint nap jön hozzám is kérdés, hogy segítsek megfelelő dropshipping partnert találni. Látom a piacon, hogy akinek hasonló koncepcióban sikerül ezt itthon meglépnie óriási előnyre tehet szert a konkurenciával szemben.

Akár még viszonteladókat is nevelhet ezzel egy nagykereskedő. Bár amelyik webshop tulajdonos megszokta a kényelmes dropshippinget nem biztos, hogy váltani fog.

Kapcsolódó cikkek:

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://minner.hu/miert-nem-adnak-dropshippinget-a-gyartok-nagykereskedok/