Mi olyan nehéz a tartalommarketingben?

Csupán hirdetésekkel, reklámokkal manapság nem lehet eredményeket elérni, már csak azért sem, mert az emberek jelentős része kifejezetten kerüli ezeket. Az erőszakos reklámok eljutnak ugyan a fogyasztókhoz, de sokszor inkább az ellenkező hatást érik el, mint amit szeretnének.

Ahelyett, hogy tolakodó hirdetésekkel bombáznánk a kedves fogyasztókat, van egy sokkal jobb eszköz, ami hosszútávon is megtérül. Építi a brandet, segít hitelesnek lenni a potenciális vásárlók szemében, előrébb juttat a keresőben, és ezekkel persze hozza is a vásárlókat. Ez a tartalommarketing, ami nem a legkönnyebb út, de ma már elengedhetetlen eszköz az üzleti életben.

Mi is az a tartalommarketing?

Tartalommarketingnek hívunk minden olyan tevékenységet, melynek során valamilyen tartalmat készítünk és terjesztünk, eladási céllal. Ez lehet szöveg, lehet videó, infografika, kép stb., persze a legjobb, ha több formában is működik egyszerre. A tartalom arra hivatott, hogy a célcsoport figyelmét felkeltsük és meg is tartsuk, tehát nem egyszeri vásárlásra ösztönzünk, hanem hosszabb távon gondolkodva, állandó vagy visszatérő ügyfeleket, vásárlókat tudunk szerezni.

Ez azért is hatékony eszköze az eredmények maximalizálásának, mert általában véve sokkal nehezebb elérni, hogy a vásárlóink hűségesek legyenek, mint azt, hogy egyszer vásároljanak nálunk. Vagyis megtartani nehezebb őket, mint megszerezni. A tartalommarketing pedig a megszerzésben és a megtartásban egyaránt segít.

Hogyan?

Úgy, hogy értéket ad. Nem üres szócséplés a semmiről, persze „optimalizálva”, hogy a Google ráharapjon. Sajnos sokan azt hiszik, hogy a keresőben való előrejutáshoz ennyi elég, pedig nem. A keresőoptimalizálás valóban fontos, a SEO egy jó eszköz, de önmagában kevés. A Google ugyanis már elég okos ahhoz, hogy felismerje a webszemetet, vagyis azt, ha csak kulcsszóhalmozás áll fenn, érdemi tartalom nélkül. Ezt nemhogy nem díjazza, hanem bünteti: előre helyett hátra kerülhetünk a keresőben.

A minőségi tartalom tehát kell, ez nem vita tárgya. És ezt kell úgy elkészíteni, hogy közben a SEO-ra is figyelünk, mert az egyik nem működik a másik nélkül. Ha releváns információkat osztunk meg, olvasmányos köntösben, egészséges mértékben beépítve a megfelelő kulcsszavakat, kifejezéseket, az már félsiker. A siker másik felét a tartalom felhasználása fogja adni, de erre egy kicsit később térünk ki.

Mitől lesz az eredmény hosszútávú?

Egyrészt, attól, hogy a célközönségünk olyan szövegeket talál az oldalon, ami érdekli, ami választ ad a kérdéseire. Ezáltal szívesen fog szemezgetni a tartalmaink között, hitelessé válunk a szemében, egyúttal lehetőségünk adódik arra is, hogy az információk átadásával igényt teremtsünk a vásárlásra. Mert minél jobban megismeri azt, amit kínálunk, annál inkább tudatosulhat benne, hogy miért is van rá szüksége.

Másrészt, attól, hogy teszünk az érdeklődés fenntartásáért. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy nem feltöltünk X darab cikket, aztán hátradőlünk, és várjuk az eredményt, hanem folyamatosan frissítjük a tartalmainkat, rendszeresen teszünk fel újakat, hogy legyen miért visszatérni. Így a vásárlók folyamatosan látogatják majd az oldalt, és az újonnan szerzett információknak hála, időnként vásárolni is fognak.

De ez még nem minden…

A sikerhez szükséges még egy apróság, de talán ez a legnehezebb része a folyamatnak: el kell érni, hogy máshol hivatkozzanak ránk, a tartalmainkra. És persze nem mindegy, hogy kik azok, akik ezt megteszik.

A Google egy több pontból álló feltételrendszer szerint rangsorolja a találatokat a keresőjében. Minden pontot nem ismerhetünk (ha ismernénk, meglenne a tuti recept, és mindenki ezt követné – éppen ezért, hirtelen nem is működne), de néhányat igen. És az egyik kritérium az, hogy mások hivatkozzanak ránk, méghozzá olyanok, akik maguk is releváns oldalnak számítanak.

Mi számít releváns oldalnak? Az az oldal, ami maga is látogatott, színvonalas, amire mások szintén hivatkoznak. Nos, ezeket kellene megtalálni, és együttműködésre bírni az illetékeseket.

Könnyűnek tűnik, de nem az

Ez nagyon nehéz, idő- és energiaigényes folyamat. Nagy hangsúlyt kell hozzá fektetni a kapcsolatépítésre, és persze megtartani is tudni kell a nagy nehezen megszerzett kapcsolatokat.

A probléma ott kezdődik, hogy már az is komoly kutatómunka, hogy a szóba jöhető oldalakat megtaláljuk. Több hét mehet el erre, és akkor még szó sincs semmilyen megállapodásról vagy előrelépésről. Ki kell dolgozni egy ajánlatot, hogy a másik félnek is megérje a velünk való együttműködés, és ezt el kell tudni adni. Ez megint idő, és persze pénz.

Lesznek, akikkel meg tudunk egyezni, másokkal nem. Ahhoz képest, hogy milyen sok energiát kell fordítani erre a folyamatra, nem túl hatékony, ugyanis jellemzően sokkal kevesebb emberrel sikerül végül együttműködni, mint amennyivel nem. A munka egy része tehát kvázi fölösleges, és ezt már az elején is tudjuk. Persze kockázat és áldozat nélkül nincs siker, de azért az ember mégiscsak szereti ezeket elkerülni vagy minimalizálni, ha van rá mód.

Mi olyan nehéz a tartalommarketingben?

…és szerencsére van rá mód

Létezik egy platform, aminek köszönhetően ez az egész procedúra megkerülhető: a WhitePress platformja. Ez a rendszer összehozza a keresletet a kínálattal, vagyis egy helyre gyűjti marketingeseket, vállalkozókat, webshoppal rendelkezőket és a bloggereket, online magazinokat, hírportálokat. Azokat, akik szeretnék hirdetni magukat, azokkal, akik ennek teret adnak. A rendszer automatizált, vagyis a két oldal nagyon könnyen és gyorsan találkozhat. A hirdetők pillanatok alatt találhatnak megjelenési felületet, a publikálók pedig bevételhez és tartalomhoz jutnak.

A minőség mindkét fél számára biztosított, hiszen mindenki, aki regisztrál, szigorú kritériumoknak felel meg, így biztosak lehetünk benne, hogy valóban releváns oldal fog ránk hivatkozni, ha a WhitePress platformján keresztül keresünk partnert – amit egyébként egy részletes kereső segítségével tehetünk meg. Publikálóként pedig nem kell amiatt aggódnunk, hogy a kapott szöveg nem üti meg a mércét.

A WhitePress nem árul zsákbamacskát: minden eredményt követ, és a statisztikát ingyenesen az ügyfelek rendelkezésére bocsátja, így ellenőrizhető a siker. Maguk a publikálók is mindent megtesznek azért, hogy minél több emberhez eljusson a szöveg, benne a hivatkozással: vállalják, hogy reklámozzák a cikket, és gondoskodnak a látogatottságról.

Rengeteg lehetőség Magyarországon és más országokban

A WhitePress már a magyar marketingpiacon is elérhetővé vált, így nálunk is nyitott a lehetőség a tartalommarketing egyszerűbbé és hatékonyabbá tételére! Jelenleg 500 aktív portál szerepel a rendszerben, amelyek helyet biztosíthatnak a tartalmaknak. Eddig több mint 100 cikk jelent meg magyar felületeken, és a szám persze folyamatosan növekszik.

Aki nemzetközi babérokra tör, annak is érdemes a szolgáltatást alaposabban megismernie, ugyanis a WhitePress több európai országban is folytatja tevékenységét, és folyamatos a terjeszkedés. Románia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország után mostanra az ukrán, a bolgár és a brit piacon is jelen van a platform, és ez még nem a vége!

Mi olyan nehéz a tartalommarketingben?

Minden országban helyi szövegírók segítik a munkát, így a cikkek profi szövegezése sem jelenthet problémát. A hazai mellett tehát a külföldi megjelenés lehetősége is adott, Európában több mint 10 000 portál és 17 000 cikk elhelyezési ajánlat közül választhatunk!

A tartalommarketing elengedhetetlen elem, de nem kell, hogy nehéz legyen alkalmazni – a WhitePress már Magyarországon is felkínálja a könnyebb és biztosabb utat!