Mi az a speciality kávé? Miben másabb a hagyományosabb kávénál?

Egy jó erős fekete? Nem, a speciality kávéra nem ez a jellemző, vagyis nem az, amit a hétköznapokban megszokhattunk, főleg a nálunk népszerű (megszokott) olasz kávéknál. Ez nem egy marketing jelző, hanem a minőséget jelöli, vagy inkább úgy fogalmaznék egy új, gazdagabb ízélményt. Amikor a kávét nem csak azért iszod, hogy felpörgessen, hanem az ízéért, a különlegességéért. Emlékszem, amikor először mentem ilyen kávézóba, milyen szúrós szemmel néztek rám, amikor cukrot kértem és belelapátoltam 2 kanállal. Azt mondta a barista: legközelebb először kóstold meg cukor nélkül is, mert úgy van értelme ide járni, és felfedezhetem a kávé igazi ízét. Hm…

Még 2017-ben, amikor a World of Coffee Budapesten volt – ami a világ legnagyobb kávéexpója-, akkor nyílt ki igazán a kávékultúra előttem. Ott helyben annyi kávét kóstoltam, úgy mint a bort tehát időnként nem nyeltem le, hogy érezhető volt a különbség az egyes kávék között. Egy szót akkor megjegyeztem:

a pörkölésen múlik…

Persze baristák most biztos a nyakamat vennék, hogy ennél sokkal több, mert a minőségi

  • kávét kézzel átválogatják
  • nem mindegy hol és milyen körülmények között pörkölik
  • és meddig
  • és milyen helyen terem, milyen ízvilágot adnak hozzá a növények.
  • továbbá a talaj hőmérséklete, a páratartalom,
  • a kávét milyen hőmérsékletű vízzel, milyen nyomással főzik le,
  • és még sorolhatnám…

Mitől speciality egy kávé?

Az  SCAA (Specialty Coffee Association of America) minőségi ellenőrzés alá veti a kávékat, és a 100 pontból 80-at teljesíteniük kell, hogy speciality nevet használhassák. A legnagyobb különbség a hagyományos kávéhoz képest, hogy nem pörkölik feketére a kávészemeket. Ennek eredménye világosabb színű kávé és nem keserű, hanem inkább savanykásabb íz. Továbbá termőterület sajátosságai különböző ízjegyeket ad a kávéhoz.

A specialty kávékra gyümölcsös, savanykás és az édeskés ízjegyek jellemzőek. Ezeknek a palettája egészen széles, a bogyós gyümölcsöktől a citrusoson át a nektárig, de ezt a kávé teljes életciklusa is befolyásolja, a cserje elültetésétől a lefőzésig. A specialty mint olyan, minőségi jelző, de a köznyelvben single originekre használják viszont azokból sem mindre. Az újhullámos vagy specialty kávézók repertoárjában általában Etióp kávék jelennek meg. Elméletileg viszont mint minőségbeli besorolás, mondhatjuk blendekre is, amennyiben azok a kritériumoknak megfelelő komponensekből (single originekből) állnak és olyan módon vannak pörkölve.

Mik ezek a szavak?
A single origin amikor egy komponensű a kávé.
A blend amikor több komponensből áll össze.
Magának a single originnak a megfogalmazása viszont ez ( idézek) “A ” SINGLE ORIGIN ” elnevezés a kávé származására utal. Azt a kávét nevezhetjük így, amely pontosan behatárolható helyről és termelőtől származik, máshonnan származó, más minőségű kávéval nem kevert. A ” SINGLE ORIGIN ” magyarul termőterület szerint szelektált kávét, és egyúttal kiváló minőséget is jelent.”

Otthon is ihatsz speciality kávét, nem csak kávézókban

A cikket szponzoráló Wup Coffee kávéit otthon még frissen tudod őrülni és új szintre hozod a kávézásodat. Most érdemes kipróbálnod otthon is! Július 14-ig (a készlet erejéig) hogyha rendelsz bármilyen két negyedkilós kávést és beírod a pénztár oldalon, hogy: ajándék
Akkor küldenek mellé egy 125grammos kiszerelést.

Milyen kávék vannak a WUP Coffe-nál?

Jelenleg három típusú kávét kaphatsz a webhopban, amik közül kettő blend és egy single origin.

Az első a Guatemala La Bolsa, ami egy világosan pörkölt, testes, édeskés, kevésbé savas single origin. Ez a Dél-Amerikai kávé tökéletes választás az újhullámos vonal kedvelőinek.

A következő egy 100% Arabica Blend (WUP Blend), mely három minőségi single originből, Guatemala La Bolsa,Colombia Excelso EP Nariño Las Taguas és a Brazil Fazenda Sertão Yellow Bourbonből áll össze. Itt egy olaszos, közepesen sötét pörkölésű, mogyorós csokis beütésű kávéról beszélhetünk.

A harmadik típus pedig a Venezia Love. Erről a blendről azt érdemes tudni, hogy az előzőhöz hasonlóan 3 magas minőségű single origin található meg benne, viszont ezenkívül van benne India Monsooned Malabar AA Robuszta is 80/20 arányban. Ezt főleg a klasszik olasz ízvilág kedvelőinek ajánlom, sűrűbb, krémesebb, magas koffeintartalommal.

Kattints ide a vásárláshoz!

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://minner.hu/mi-az-a-speciality-kave-miben-masabb-a-hagyomanyosabb-kavenal/