Mennyibe kerül egy mobilalkalmazás fejlesztése?

A mobilapplikációk mára az online jelenlét egyik fontos pillérévé váltak, a magas költségek azonban sokakat visszatartanak attól, hogy belevágjanak egy saját applikáció elkészítésébe. A mobilapp fejlesztő cégek oldalain ritkán látunk konkrét árakat, mivel minden projekt más és más. Ha érdekel mennyibe is kerülne cégednek egy saját mobil stratégia megvalósítása, most mindent megtudhatsz ennek költségeiről.

A cikket vendégszerző írta, Králik Tamás Mindtech Apps ügyvezetője.

Ha nem szeretsz sokat olvasni a lényeg néhány pontban

 • Egyszerű alkalmazás, felhasználói bejelentkezéssel, 1 fő funkcióval (pl. szolgáltatók listázása, adatlap megjelenítés) – kb. 700 000 -1.5 millió Ft
 • Összetettebb alkalmazás több API integrációval, backenddel, adminisztrációs felülettel kb. 3 – 6 millió Ft
 • Nagy projekt sok egyedi megoldással kb. 10 – 50 millió Ft
 • Egy megbízható app fejlesztő ügynökség költségesebb, míg a szabadúszó fejlesztők költséghatékonyabb megoldást jelentenek, azonban ha a minőség és a megbízhatóság a fő szempont, érdemes szakmailag elismert csapatot választani
 • Az applikációkészítés egy folyamat, amelynek a fejlesztés előtt és a fejlesztés lezárulta után is van költség vonzata pl.:
  • felhasználói élmény tervezés és design költség
  • üzemeltetési költség (tárhely/szerverbérlés, adminisztrátorok fizetése, fejlesztői támogatás)
  • marketing költség, hogy az appot meg is találják a felhasználók
  • ha egy megbízható fejlesztő csapattal dolgozol, az alkalmazásod fejlesztési költsége megközelítőleg 1 millió Ft-nál kezdődik

Miből épül fel az alkalmazásfejlesztés több milliós költsége?

Elsőre soknak tűnhet, hogy egyetlen app fejlesztésére súlyos százezreket, esetleg milliókat kell áldoznia a megrendelőnek, azonban ha részletesen lebontjuk a költségeket, akkor egyből láthatóvá válik, hogy egy app fejlesztése sok magasan képzett szakember több havi munkáját igényli, ami a költségekben is megmutatkozik. A következőkben nagy vonalakban egy példán keresztül fogjuk megmutatni egy képzelt egyszerű közösségi alkalmazás költségeit.

Képzelt applikációnk a következőképpen épül fel: a felhasználó regisztrálhat emailcímmel, vagy Google fiókjával, ezután pedig szöveget, képet, videót oszthat meg ismerőseivel, illetve chatelhet velük.

 1. Felhasználói élmény és felhasználói felület tervezés – 400 000 Ft
  A felhasználói élmény tervezés lényege, hogy a felhasználók otthonosan érezzék magukat applikációnkban. A gombok “a szokott helyeken” legyenek, mindig kapjanak tájékoztatást arról, éppen mi történik az applikációban.  Ezután következhet a felhasználói felülettervezés, ahol az applikáció elnyeri végleges dizájnját. Amennyiben ez a folyamat lezárult, indulhat a fejlesztés. A felhasználói élmény és felhasználói élmény tervezés általában egy projekt költségeinek a 2 – 10%-át teszi ki. Előfordul, hogy a felhasználói élmény tervezést valamint a felhasználói felület tervezést külön szakember vagy cég végzi, azonban a nagyobb, megbízható fejlesztő ügynökségek általában saját csapattal rendelkeznek, ami sok esetben meggyorsítja a munkát.
 2. Fejlesztés – 3 000 000 Ft
  A fejlesztés a mobilapplikáció készítés leginkább időigényes és egyben legköltségesebb pontja is. Jelenleg Magyarországon a fejlesztői óradíjak 6 000 – 16 000 Ft között mozognak. Ha az appon egyetlen fejlesztő dolgozik, a fejlesztés megközelítőleg két hónapot vesz igénybe, 10 000 Ft – os óradíjjal számolva így már át is léptük a 3 000 000 Ft-os költséget.
 3. Üzemeltetés
  Az appok üzemeltetési költsége általában nem szokott az egekbe ugrani az első néhány hónapban, a domain bejegyzés költsége általában 3000 Ft díjat jelent két évre. Szerencsére az utóbbi időkben jelentősen csökkenti a szerver üzemeltetés költségeit, hogy olyan nevek versenyeznek egymással a megrendelőkért, mint az Amazon Web Services valamint a Google Cloud Platform. Applikációk esetén jelenleg az egyik legmegbízhatóbb választás a Google által üzemeltetett Firebase. Egy ilyen szerver üzemeltetése havonta megközelítőleg 5 – 10 000 Ft-os nagyságrend, de ez nagyban függ a felhasználók számától és a mobil app által generált adatforgalomtól. Ezen felül érdemes számolni azzal a fejlesztői óradíjjal is, amit az App támogatásához szükséges. Egy app-al havi szinten megközelítőleg 1 – 3 munkanapot érdemes foglalkozni, hogy mindent frissen tarthassunk, és a felhasználók folyamatosan érezzék azt, hogy van támogatás, fejlődik az app. Ez a korábbi óradíjjal számolva 72 000 – 216 000 Ft költséget jelenthet. Sok esetben nagyobb ügynökségek megfelelő projekt érték felett biztosítanak ingyenes támogatást a náluk fejlesztett applikációhoz.
 4. Felhasználószerzés, marketing
  Nem tartozik közvetlenül a fejlesztési költséghez, azonban ha nem egy specifikus célra, vagy belső céges használatra készítesz applikációt, úgy a felhasználószerzés költségeivel is számolnod kell. Nagy átlagban egy letöltés eléréséhez 1$ marketingköltséget számolhatunk.

Cross platform vagy natív alkalmazás?

Amennyiben nem hallottál még a kifejezésekről, úgy itt röviden elmondjuk a lényeget: a natív technológia azt jelenti, amikor a gyártó által kiadott fejlesztői környezettel és általuk meghatározott nyelven készül az alkalmazás. Ennek hátránya, hogy külön fejlesztő kell mindkét platformra történő fejlesztéshez, így a költségeink is duplázódnak. A Mindtech Apps ügynökség a natív fejlesztés mellett a legmodernebb React Native corssplatform keretrendszert is használja, melynek lényege, hogy egyetlen ember tud egyszerre Androidra és iOS-re is fejleszteni, így az ügyfél számára költséghatékonyabb a fejlesztés.

Ha érdekel, hogy mennyiben kerülne az általad megálmodott mobil alkalmazás, kérj tőlünk ajánlatot emailben, telefonon a +36305813541-es számon, vagy weboldalunkon!

A szerzőről

Mennyibe kerül egy mobilalkalmazás fejlesztése?Králik Tamás
Info – bionikus mérnök, a Mindtech Apps ügyvezetője, a hónap Startup vállalkozója 2017 szeptemberében.

“A Mindtech Apps egy innovatív alkalmazás fejlesztő cég, célunk, hogy forradalmi megoldásokat használó, egyedülálló applikációkat fejlesszünk Android és iOS rendszerű okostelefonokra.”

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://minner.hu/mennyibe-kerul-egy-mobilalkalmazas-fejlesztese/