Ma van a szülinapom…

birthday-g7eadbc4e1_640.jpg

Minden embernek megvannak a saját jeles napjai, a fontos események, amikre szívesen emlékszik. Ezek egy részét használjuk is a marketingben, például a születésnapi köszöntést, esetleg ajándék küldéssel (akár kedvezmény kupon formában), illetve idehaza a névnapot is.

De van, akinek jeles nap a házassági évfordulója, egy életmentő műtét, egy baleset, a gyerekei születése, és így tovább. Ezek mind-mind fontosak, és ha ismernénk ezeket, talán még marketingre is felhasználnánk. De szerencsére (vagy üzletileg kevésbé szerencsére) ezeket nem építjük egy-egy adatbázisba, így valójában kihagyjuk a kommunikációból.

Így megmaradnak az ismert ünnepek, a születésnap és a névnap, és az olyan közös ünnepek, mint a karácsony vagy a húsvét. És talán ez annyiban így is van jól, hogy megmarad mindenkinek az összes többi számára fontos nap, és azokat úgy ünnepelheti meg, ahogy neki kényelmes.

A másik felköszöntése azt hiszem olyan társadalmi kötelezettség, amely nem terhes igazán senkinek. Adni jó, még ha az egy egyszerű jókívánság is, és a másik oldalról érezni jó, ha gondolnak ránk. Az internet ezt is megváltoztatta, ahogy sok minden mást. Ma egy online helyeken aktív embert akár több százan is felköszönthetik a születésnapján, köszönhetően a Facebook-nak és az egyéb olyan szolgáltatásoknak, ahol megadjuk a születési dátumunkat. Érdekes látni, ki milyen eszközt használ, nekem ma például a Messenger sokkal aktívabb, mint a korábbi években volt, miközben sms-t már egyet sem kaptam (eddig). De természetesen még minidig a Facebook falra írt üzenet az, amiből a legtöbb érkezik.

Telefonon pedig tényleg csak a legszűkebb család hív fel, ami lássuk be, nem is olyan nagy baj.

Lehetne azon tépelődni, mennyire spontán ez a technológia általi felköszöntés, mennyien köszöntenének, ha nem lehetne ennyire egyszerűen látni a születési dátumokat, de azt gondolom, hogy ez így jó, ahogy kialakult. Mert természetesen csak az fog felköszönteni, akinek ez fontos, és neki segítség, ha időben értesül, mikor kell ezt megtenni.

Én pedig köszönök szépen minden jókívánságot, és hasonlókat kívánok minden ismerősömnek és ismeretlennek. Örüljünk az ilyen napoknak (is)!

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2022/05/11/ma_van_a_szulinapom_174

Hozzászólás