Lesz idén karácsony?

aiqfhp4i.jpg

Jó, persze, a naptár szerint lesz. De a karácsony a kiskereskedelemben egyet jelent a hatalmas forgalommal, az éves profittal, a normális bevétellel, a rengeteg vevővel és a sok munkával. Márpedig a járványhelyzet miatti szigortások itt vannak velünk, és pont abban a kritikus időszakban, amikor ez a forgalom keletkezni szokott.

A probléma nem az üzletek nyitva tartása – bár Ausztriában a plázák zárnak, de nálunk egyelőre csak annyi a szabály, hogy este hétkor zárni kell. A probléma a fogyasztói magatartás: vajon ebben a bizonytalan időben hogyan készülnek az emberek? Mert ajándékot akkor veszünk, ha azt oda is adjuk. De ha nem találkozunk a rokonokkal, akkor vajon megvesszük ezeket az ajándékokat? Vagy kivárunk, esetleg meg se vesszük?

A gyerekek fognak kapni ajándékot, ez biztos. De az már kevésbé biztos, hogy annyi helyről, mint más években. Ha nem lesznek nagy családi találkozások, akkor az ajándékozás is elmarad. Márpedig a jelenlegi szabályok szerint nem lehetnek, hiszen maximum tíz fő találkozhat, ha családtagok, akkor sem több. A 10 fő nem sok. Egy közepes méretű család is könnyen átlépi, ha vannak gyerekek. Igaz, ezek a szabályok jelenleg elvileg december közepéig tartanak, de nem tudjuk, mi lesz utána.

Ez egyértelműen a kivárást fogja hozni. Ha a szigorításokat eltörlik december közepével, akkor majd mindenki rohan vásárolni, persze csak ha bevállalják a nagy családi karácsonyt. Ha meghosszabbítják, akkor meg maradunk a szűk körben…

Persze, lehet, egy későbbi találkozáskor majd lesz ajándékozás, de biztos nem olyan mértékű, mint ami a “fa alatt” történik. És ha később lesz, akkor majd sokan később is vásárolnak – hátha karácsony után olcsóbb lesz.

A kivárás másik oka, hogy az embereknek kezdenek elfogyni a tartalékaik. Egyelőre a hitelmoratórium miatt sokat nem érzünk belőle (majd megérezzük, amikor drágábbak lesznek emiatt a hitelek…), de az januárban részlegesen elmúlik, és újabb pénzek tűnnek el a piacról.

Összességében nem számítok akkora kiskereskedelmi forgalomra, mint amit a korábbi években megszoktunk. Mert bár karácsony lesz, és karácsonyi forgalom is lesz, de ez most nagyon másmilyen lesz. Nincsenek karácsonyi vásárok, elmaradnak a forraltborozások, a hidegben ajándéknézegetés, a “találkozzunk még idén” kávézások. Elmarad a hangulat.

Ez a karácsony most egyértelműen a Grincsé.

<!–

–> Lesz idén karácsony?A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/11/16/lesz_iden_karacsony