map-ga42095cc3_640.jpg

Használtam már néhány munkánál, most megosztom itt is, hátha másnak is segít a fogalmazásban. Amikor arról beszélünk, hogy egy cég külföld felé terjeszkedik, akkor érdemes megkülönböztetni azt, hogy valaki csak a szomszéd országok irányába megy, vagy sokkal távolabb (vagy távolabb is).

Erre használom én a közel-külföldet. Közel-külföld nekem azok az országok, amelyekkel vagy határosak vagyunk, vagy annyira közel vagyunk hozzájuk, hogy hasonló a gazdasági-társadalmi berendezkedése. Vagyis nem jelent nagyon nagy kulturális ugrást ott megjelenni. Közel-külföld tehát Románia, Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, sőt, bizonyos értelemben Ukrajna is. De ide sorolom még Lengyelországot és Csehországot is, és még egy pár hasonló országot.

Közel-külföld azért más kategória, mert ezekbe az országokba kicsit egyszerűbb terjeszkedni. Egyrészt autóval kényelmesen elérhetőek, másrészt könnyű találni olyan embereket, akik ismerik a helyi viszonyokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kisebb a kockázat errefelé terjeszkedni, kisebb erőfeszítés kell ezekhez.

Amikor egy cégnél a külföldi terjeszkedés szóba kerül, akkor szoktam erre mindig rákérdezni: közelre vagy távolra terveznek? Mert nagyon nem mindegy, sem költségekben, sem felkészülésben. A közel-külföld egyszerűbb, a közel-külföld “itt van”. A távolabbi országokba történő terjeszkedésnél sokszor már az előkészítés is többe kerül, mint egy közeli országba a teljes belépés.

Ez tehát az általam alkotott fogalom. Hogy tetszik?

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2022/03/29/kozel-kulfold