[Kontent Pub XCI.] A képkocka el van vetve (aprólékos reklámvideó-elemzés)

[Kontent Pub XCI.] A képkocka el van vetve (aprólékos reklámvideó-elemzés)

Rég volt, hogy a Pubban utoljára videókat elemeztünk. Most azonban egy teljes adást szenteltünk annak, hogy kielemezzünk néhány reklámot képockáról képkockára.

Terítéken a Gillette legújabb kampánya, a Carlsberg arculat- és szlogenváltása, valamint az amerikai hadsereg közösségépítő próbálkozása. Ugye beülsz velünk a Kontent Pubba?

Az első borotválkozás

A Gillette új tévészpotja talán feledteti a cég korábbi bakiját. A reklámban egy transznemű fiút látunk, akit éppen apja tanít az első borotválkozás rejtelmeire.

A szpot a Gillette új #MyBestSelf kampányának része. A videót már közel egymillióan látták a Facebookon és a YouTube-on egyaránt, a kommentek ezrei pedig túlnyomórészt pozitívak.

A Gillette-nek szüksége is volt egy jó visszhangú kampányra, a januárban indított toxikus maszkulinitásról szóló #meetoo hatású videója ugyanis inkább felháborodást, semmint együttérzést és szimpátiát váltott ki a nézőkből.

Így érdemes újrapozicionálni egy márkát

A Carlsberg szlogenje évek óta a Probably the best beer in the world”, vagyis Valószínűleg a legjobb sör a világon.” Ezen csavar egyet a sörgyártó legújabb kampánya, amelyben a szlogent „Probably not the best beer in the world”-re cserélik.

A kampány részeként elkészített tévészpotban a Carlsberg dán márkanagykövete, Mads Mikkelsen evez egy csónakban, miközben épp azt ecseteli, hogy az Egyesült Királyságban a Carlsberg megpróbált a legnagyobb lenni, de nem a legjobb, a sör pedig megszenvedte ezt a törekvést.

Miután Mikkelsen nagyot kortyol egy pint Carlsberg Danish Pilsnerbe, egy, a tó közepére irányított pillantással finom utalást tesz arra, mi történhetett azzal a személlyel, aki a régi sörért volt felelős.

Lynsey Woods, a Carlsberg UK marketingvezetője azt mondta a Marketing Weeknek, a cél az volt, hogy minél inkább dramatizálják azt, hogy valójában fogalmuk sem volt, hogy a régi sörük nem a legjobb, ezzel is tanúbizonyságot adva a márka humorérzékéről. Valamint azt is hozzáteszi, hogy a tévé még mindig a legjobb eszköz arra, hogy elmesélj egy remek történetet.

A humor mellett azonban más üzenete is van a kampánynak. A Carlsberg az utóbbi időben a fenntarthatóság jegyében megpróbálja felhívni a figyelmünket arra, hogy eddig a mennyiség prioritást élvezett a minőséggel szemben, ezen azonban változtatnunk kell. Ezt az üzenetet a márka weboldalán is megtaláljuk.

Az amerikai hadsereg némiképp mellélőtt a mozgósítással

Az amerikai hadsereg #WhyIServe, azaz miért szolgálok” címmel indított kampányt, arra buzdítva ezzel másokat is, hogy osszák meg személyes történeteiket. A hadsereg által posztolt videóban egy katonájuk szólal meg, aki elmondja, „A hadsereg támogatott és segített nekem abban, hogy másoknak adni tudjak, megvédjem azokat, akiket szeretek, valamint jobb emberré és ügyvéddé váljak.”

A dolog azonban gyorsan a visszájára fordult, amikor veteránok családtagjai arról kezdtek beszélni, hogyan tette tönkre az életüket a háborús szolgálat.

Sok egykori katona arról írt a tweet-folyamban, hogy a leszerelése óta poszttraumás stressz szindrómában szenved, többen pedig arról posztoltak, milyen függőségeik alakultak ki a szolgálat során vagy azt követően. Mások a háború miatt elhunyt szeretteikről emlékeztek meg a hashtaggel, valamint olyanok is posztoltak a folyamba, akik egész életre szóló egészségkárosodást szenvedtek a harcok során.” – írja a Kreatív.

A kampányról a DailyDot is készített összefoglalót, amelyben elmondja, hogy a videóra alig érkezett pozitív reakció. Ezt követően a hadsereg közzétett egy friss bejegyzést, amelyben ezt írják: „mindenkinek köszönjük, hogy megosztotta a történetét. A történeteitek fontosak és sokat segíthetnek azoknak, akik hozzátok hasonló helyzetben vannak. A hadsereg elkötelezett a katonái egészsége, biztonsága és jóléte iránt.”

Szerintünk a jövő a megosztáson alapul

Évezredek óta osztunk meg egymással történeteket, erőforrásokat és tudást. Ez pedig napjainkban talán még fontosabb, mint korábban volt.

Többek között ezért is szeretnénk megosztani veled azt a kommunikációs és marketingtudást, amelyet az elmúlt majd egy évtized során felhalmoztunk. És természetesen mi is szívesen fogadjuk mások tapasztalatait. Erről szól az előfizetői csoportunk is, amely egységes közösségként működve, egymást segítve küzdi le a nagyobbnál nagyobb akadályokat. Jól hangzik? Akkor csatlakozz hozzánk te is.

<!–

–>
[Kontent Pub XCI.] A képkocka el van vetve (aprólékos reklámvideó-elemzés)A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://www.marketingszoveg.com/kontent-pub/kontent-pub-xci-a-kepkocka-el-van-vetve-aprolekos-reklamvideo-elemzes/