Konditermet onlineba? Máté meglépte az edzőtermével. [Esettanulmány]

A sztorin már biztosan nem lepődsz meg. A vírus okozta korlátozások miatt a konditermet jobbnak látták ideiglenesen bezárni. Természetesen az árbevétel azonnal 0-ra esett, bérleti díjat fizetni kell (bár azért erről lehet tárgyalni), és további kiadások is vannak, nem beszélve a munkaerőről.. Március 18-án beszéltünk Mátéval, aki azért keresett meg, hogy onlineba szeretné legalább ideiglenesen áttenni a vállalkozását. Ezt néztük át hogyan érdemes. 1 hét sem kellett, és már ment is nála az online edzés. Nem is akárhogyan! Az üzlet sem állt meg és még jótékonykodni is sikerült!

Mindent digitalizálni? Biztos jó ez?

Már féltem megírni a cikket, nehogy érezd a nyomást, hogy akkor most te is kapkodj és tedd át onlineba az eddigi offline vállalkozásodat. Nehéz dolog ez, azért is keresett meg Máté. Mérlegelni kell, mert nem minden vállalkozást lehet onlineba. Fontos! Attól hogy a populáris médiában azt olvasod, hogy valami most huuu de jól megy (legyen az online, vagy offline), az nem jelenti azt, hogy úgy is van. Nem digitális példa, de lásd ételkiszállítás piacot. A forgalom bár nem csökkent, de nem is ugrott meg, csak a csatlakozott éttermek száma nőtt meg. A médiából mégis az jön le, hogy most aztán pörög. Rengeteg ember otthon van, ez a gondolat jó kezdésnek, de tesztelni kell bármibe is vágsz. Megnézni kell-e az embereknek. Ebbe most nem megyünk bele, ezt itt olvashatod, sőt podcastban hallgathatod.

Konditerem online

Galavics-Kovács Máté a SKILLPRO Trainig Club tulajdonosa. Az edőzterem helyileg Kapuváron található (Győr-Moson-Sopron Megye), mérete 300 m2. Funkcionális edzőtér, saját edzésrendszer. Szolgáltatások: teljesítményfokozás-erőfejlesztés (erőnléti edzés), mobilizálás (nyújtás), inbody testösszetétel mérés, táplálékkiegészítő tanácsadás és kereskedelem, mozgásfejlesztés. 2020. március 17-től ideiglenesen bezárták a helyet.

A bérletesek természetesen érdeklődtek, hogy akkor várhatóan mikor lesz újra nyitva, és többen is jelezték, hogy amint kinyit már szeretnének menni.

Hogyan lehetne ezt online csinálni?

Tette fel magában a kérdést Máté. Mindezt persze úgy, hogyha véletlenül hosszúra nyúlnának ezek a korlátozások akkor is túlélje. Természetesen ekkora már többen elkezdtek videós edzéseket tartani, ez a szektor hirtelen online extázisba került. Persze ahogy Mátéval beszéltük jó lenne fenn is maradni, bevételt szerezni, és nem elveszíteni a több év alatt felhúzott edzőtermet. Tehát nem abban gondolkodott, hogy akkor most ingyen adunk valamit. Szerencsére a közössége nagyon támogató ebben, és szeretnek hozzájuk járni, ha ingyen adnák, akkor is valamilyen módon fizetni szeretnének (Na ilyen ügyfelek kellenek mindenkinek!)

Nem árulunk el mindent természetesen, mert a tanácsadáson elhangzottak üzleti titoknak minősülnek, főleg az üzleti modell apró részletei. Máté engedélyt adott, hogy ezzel a tartalommal inspiráljunk titeket. Na nézzük!

Stream vagy felvett videós edzéses, WIN-WIN helyzet, jótékonykodás

Ez volt, amin sokat gondolkodtunk és kutakodtunk. Sikerült egy optimális középutat megtalálni. Ezzel sokat foglalkoztunk, sőt még a Minner Extra zárt csoportját is segítségül hívtuk, egy szavazást hozott létre Máté. Nem reprezentatív, de elég volt ahhoz, hogy tovább kutakodjunk, ötleteljünk.

Konditermet onlineba? Máté meglépte az edzőtermével. [Esettanulmány]

A stratégia az volt, hogy amit lehet azonnal elindítani. Jött is ötlet, amit egyébként is meg akartak csinálni (ha az egész online fizetős edzésbe bele se vágnak). Jótékonysági edzés. Online megtartják és az emberek, edzésen résztvevők (videót nézők) ha úgy gondolják adakozhatnak egy helyi szervezetnek.

Konditermet onlineba? Máté meglépte az edzőtermével. [Esettanulmány]

Röviden a jótékonysági eseményről:

  • 5 napra rá már az első online edzés le is ment, miután beszéltünk Mátéval
  • 4 részes élő edzéssorozat (4 alkalom, 60 perces edzések), amit online követhettek az érdeklődők Facebookon
  • Bármekkora összeget lehetett adományozni. De adtak egy ajánlást, ami 1000 ft/alkalom (videó)
  • 200 000 forint adomány összegyűlt, amit “A remény hal meg utoljára” Alapítvány javára ajánlottak fel, – ami a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának alapítványa. Így segítenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben!

Az online üzleti modell

Az edzőterem bezárása miatt idejük az lett, így nekiálltak olyan videók felvételéhez is, amit nem élőben fognak stream-elni, hanem felvételről nézheted majd az emberek, és természetesen az instrukciók alapján otthon edzenek (lesznek leírások, edzéstervek és videók is). Külön készítenek hölgyeknek és férfiaknak edzéseket, továbbá külön edzettségi szint szerint is lesznek tréninganyagok. Már több mint 60 videót le is forgattak. A videókat most is veszik fel folyamatosan, napokon belül indulnak is az online edzések.

A célcsoport: Fontos! Eddig csak Kapuvár volt a célcsoport az fizikai terem miatt. Most így részben más térségekbe is eljutnak, de mindezt egy megfelelő arányban megtartva. Kapuváron természetesen a cél nem csak online embereket szerezni, hanem később őket offlineba becsalogatni.
Egy kapcsolódó terület még a táplálékkiegészítő kereskedelem, ez is belekerül az üzleti modellbe, ami az edzőteremnél már megvolt.

A pénz: Havidíjas rendszerben tudják igénybe venni az emberek, a videókat. Ezeket egy videótárban fogják elérni, online tudnak fizetni. Az igény felmérve, validálva (azt jelenti, hogy akiket megkérdeztek jelezték így részt vennének benne), árakat már kitalálták.
Kitaláltak ezenkívül egy támogatói jegyet, amit csak a már korábban edzőterembe járó vendégek vehetnek meg és kapnak extra élő streamben edzéseket.
Továbbá lesznek ingyenesen elérhető gyakorlatok is.

Mi lesz, ha lejárnak a korlátozások és újra járnak edzőterembe az emberek?

Már most tudjuk, hogy legalább ehhez még kell 2 hónap (minimum május vége). Tehát addigra kiforrja magát az online edzés is, le tudja vonni a következtetéseket SKILLPRO Training Club vezetője. Nem beszélve arról, hogy pénz is jön belőle.
Egy biztos egy korábbi terjeszkedési tervéhez kapcsolódhat is, amit a koronavírus keresztbe tört. Most viszont egy olyan online-offline üzleti modellt sikerült összeraknia, amire később is építeni tud.

Neked is kitartás! Meríts ihletet Máté példájából. Te is szépen építkezve, stratégiával vezesd be a piacra az újdonságodat. Így lesz igazán robbanásszerű és hatékony a növekedés.

További hasznos anyagok:

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://minner.hu/konditermet-onlineba-mate-meglepte-az-edzotermevel-esettanulmany/