team-g3658b4e5a_640.jpg

Vállalunk olyan feladatokat, hogy egy cég marketing tevékenységének jelentős részét mi végezzük el. Vagyis egyfajta kiszervezett marketing osztályként dolgozunk. Vállalunk, de csak abban az esetben, ha ez nem azt jelenti, hogy magunka vagyunk hagyva.

Egy ilyen munka akkor működik hatékonyan, ha folyamatosan tudunk kommunikálni a céggel, ha van ott dedikált ember, akinek a feladata a marketing – ugyanis sem a döntéseket nem tudjuk a cég helyett meghozni, sem a belső működést nem látjuk. És ami még nagyon fontos: mi a marketinghez értünk, nem a cég tevékenységéhez. Vagyis szükséges egy olyan szakmai kontroll is, amely a kommunikáció nem marketinges szakszerűségét is ellenőrzi.

A marketing kiszervezése tehát nem jelenti azt, hogy minden tevékenység megszűnik a cégen belül: az információnak meg kell hozzánk érkeznie, a kontrollnak meg kell történnie, a döntéseket meg kell hozni.

Sajnos kerültünk már olyan helyzetbe, hogy egy együttműködés a kommunikáció hiánya miatt nem működött. Nem tudott a partnerünk kellő erőforrást fektetni ebbe, így mi nem tudtunk dolgozni: nem kaptunk válaszokat, nem kaptunk információkat. Az ilyen jellegű munkáknak ez szokott a legnagyobb veszélye lenni.

Pedig a marketing vagy annak egy részének a kiszervezése még viszonylag nagy kkv-k esetében is logikus lépés. Sok olyan szakmai feladat van, amihez specialista kell, és sok olyan szakmai feladat is van, ami időigényes. A házon belüli marketing a kkv-k esetében pedig sokszor olyan szinten terhelt adminisztrációs és egyéb, a marketinghez csak lazán kapcsolódó feladatokkal, hogy egyszerűen már sokszor nincs idő rendesen tervezni, rendesen végrehajtani.

Vállalunk tehát ilyen munkát, szeretjük is csinálni, de mindig kell pár hónap, hogy kiderüljön, mennyire tudunk együttműködni, mennyire felelünk meg az elvárásoknak, és mennyire felel meg a partnerünk a mi elvárásainknak. Mert ez egy ilyen társasjáték.

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2022/02/18/kiszervezett_marketing