Kis karácsonyi KKV képeslap etikett

Megint jönnek a karácsonyi ünnepek, s ezzel együtt eljön az üdvözlőlapok írása úgy a rokonoknak, mint az üzleti partnereknek. Van egy pár szabály, amit illik betartani. Ezek nincsenek kőbe vésve, de nem árt tudni róluk. – Pántyéné Horváth Klára stílustanácsadó, protokoll szakértő

Kis karácsonyi KKV képeslap etikett

Milyen lapot válassz?

Minőségit. Ezzel nem csak azt jelzed, hogy jó szívvel gondolsz a címzettre, hanem azt is, hogy neked megér egy kicsivel több befektetést. Akinek sok lapot kell küldeni, jobb, ha előre gondolkodik ,és nyomdában olyat készíttet, ami neki a legjobb.

Illik virtuális lapot küldeni?
Ma már nem számít szentségtörésnek, ha virtuális lapot küldenek az emberek. Ezek közt is vannak szépek, akár saját szerkesztésűek is, sok variáció közül lehet választani és gyorsan megérkeznek.
Engedtessék meg, hogy a saját véleményem szerint a kézzel fogható üdvözlő lap mellett szavazzak. Igaz, hogy gyors és szép a virtuális mód, de a borítékos megoldás jelzi a tényleges odafigyelést.

Az alábbi gyors közvéleménykutatás a KKV marketing csoportban szintén ezt igazolja. A nem kézzel írt, virtuális képeslapot kb 100 válaszadóból több mint 60% azonnal töröl!

Kis karácsonyi KKV képeslap etikett

 

A kézzel írásnak varázsa van
Igen, a kézzel írt képeslap a legszemélyesebb jókívánság. Tudom, vannak olyan cégek, akik sok lapot küldenek, s nekik szinte lehetetlen ezt az elvárást teljesíteni. Erre is van megoldás, a nyomdai előállítás. A nyomtatott szöveg alá nyomtassák oda azok nevét is, akik aláírják majd a lapot. Ez azért jó, mert csak alá kell írni, a címzett fél viszont látni fogja, ki az, aki gondolt rá. A kézzel írt szignókból nem mindenki tudja, kit takar, nem mindenki írja le a nevét olvashatóan.

A borítékot is kézzel illik címezni, ez kitűnik a sok céges levél közül. Akik évközben folyamatosan frissítik a listáikat, nem lesz gond a címzésekkel. Kellemetlen, ha a rossz címzés miatt jön vissza a levél.

Igazából az lenne a legjobb, hogy aki tudja a partnere otthoni címét, oda küldje a karácsonyi üdvözlő lapot. Ez így a legszemélyesebb és legjobban megkülönböztető, de hogy a mostani GDPR szabályozásba hogy fér bele, azt nem tudom. Ezt mindenki maga döntse el, mennyire van jóban az adott üzletfelével, mennyire baráti a viszonyuk, illetve csak képeslap, vagy egyéb ajándék is belefér-e?

Mikor kell küldeni?
Időben. Ez azt jelenti, hogy külföldre már december első napjaiban, belföldre pedig a hónap első hetében. Így a címzettnek is lesz lehetősége a válasz megírására, elküldésére.