Ki az influencer?

39243146_10155970797323871_9124325156091592704_n.jpg

Visszatekintve az elmúlt jó húsz évre, mindig voltak és vannak divatos marketing eszközök, és olyan divatos kifejezések, amiket állandóan használunk. 2018 egyik ilyen eszköze és szava az influencer illetve az “influencer marketing”, jelentsen ez bármit is.

A legnagyobb fogalmi zavar abban van, hogy ki az influencer. Még a szakmai szereplők sem tudnak ebben egységes definíciót mondani, nem beszélve az ügyfelekről, a sajtóról vagy akár a közönségről. Éppen ezért indult el az IAB-ban egy beszélgetés erről, amelynek egyfajta zárása volt az a november 12-i beszélgetés, amelyen részt vettem.

A beszélgetésben résztvevők (Farkas Dániel (StarNetwork), Joanelli Tamás (BeSocial), Sörös Péter József (Telekom), Szabó Gergő (Special Effects), Szekeres Péter (Neticle) és Voit Péter (Post4Rent)) okosan körbejárták a témát, hallhattunk sok definíciót is. Amiben igazából vita volt, az elsősorban az, hogy kire mennyire igazak ezek a definíciók… Így végül nem is volt arról döntés, hogy most akkor ki is az influencer – a végére mindenkinek egy kicsit igaza lett.

Volt viszont egy szál, amely nem lett igazán körbejárva, de azt hiszem, fontos kérdés: mi a különbség az influencer és a véleményvezér (opinion leader) között? Beszélhetünk-e különbségről, és ha igen, mi az?

Nagyon sarkítva: igen, van különbség, és ez elsősorban két dolog: gyárt-e az adott ember egyedi tartalmat, és annak milyen a hitelessége?

Egy beauty-blogger, akinek minden egyes cikke, bejegyzése szponzorált, sokan követik, bármelyik definíció alapján influencer. De vajon véleményvezér? Szerintem nem. Az az instás influencer, akinek a képéről nem igazán tudod eldönteni, hogy az reklám-e, vagy tényleg jókedvében rakott fel egy márkás ruháról-autóról-bármiről képet, ő véleményvezér? Szerintem ő se. És az, aki szeret utazgatni, és erről ír – leírja, melyik repülőgép társaság milyen, melyik szálloda milyen -, és ezért nem kap pénzt, ő is influencer, de ő már véleményvezér? Szerintem igen. És az is véleményvezér, aki bár elfogad támogatást, de nem az határozza meg az írásait. Nem azért ír mondjuk a kedvenc cipőjéről, mert ezért pénzt kapott, hanem mert ez a kedvenc cipője.

Én azt gondolom, hogy már maga az influencer elnevezés sem annyira széles körű, mint ahogy többen gondolják. Ha valaki nem állt elő egyedi tartalmat, ha csak máshonnan összeszedett képeket, szövegeket oszt meg, akkor nem influencer. Ha valakit csak azért követnek, mert amúgy híres, mondjuk celeb, és az egyedi tartalom elsősorban mindenféle helyeken készített selfy, ő ettől még szerintem nem influencer. Híres ember, igen, de nem influencer. Ha vannak egyedi tartalmai, akkor már influencer. Ha pedig olyan egyedi gondolatai és véleményei is vannak, amelyek hitelesek, akkor véleményvezér. Mert itt a hitelesség a kérdés.

A magam részéről ugyanakkor megnyugtat a tudat, hogy pár év alatt ez a szó is ki fog futni, el fogja veszíteni azt a diszkrét báját, ami miatt mostanában mindenki használja. Mert lassan megtanulják a cégek is, hogy sokszor nem azért nem javasol nekik az ügynökségük influencer kampányt, mert nem elég ügyes-okos-haladó, hanem mert nem való mindenkinek ez a megoldás. És majd sok csalódott kampány után a néhány sikeres kampány tapasztalataira építve ez is megkapja a maga helyét a marketing eszköztárban. És akkor majd nem lesznek mindenhol influencerek…

<!–

–> Ki az influencer?A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2018/11/13/ki_az_influencer