Kenguru ugrásban

box-3849936_640.jpg

Ausztrália úgy döntött, hogy a hírszolgáltatóknak pénzt (is) kell kapniuk azoktól a platformoktól, amelyeken meg lehet osztani a híreiket. Ez ugye elsősorban a Google-t (Alphabet-et) és a Facebook-ot érinti. A két cég más-más irányba indult el: a Google elkezdett egyezkedni az érintett kiadókkal, a Facebook pedig blokkolta az érintett kiadók cikkeit.

Ausztráliai messze van, de az ottani döntés és a cégek reakciói az egész világon hírértékűek: vajon ez csak egy olyan egyedi, egyszeri törvény, mint az erszényes állatok, vagy sok más ország is átveszi? És ha sok ország átveszi, akkor mi lesz a “nagyok” stratégiája? Éppen ezért is érdekes az, hogy ki mit lépett. És persze azért is, mert így újra lehet kicsit beszélgetni arról, mi okozza elsősorban a problémát.

Sok olyan kérdés van, ami felmerül a fenti események kapcsán. Íme néhány, a teljesség igénye nélkül:

  • Közműnek számít-e a Facebook és a Google?
  • A kiadók által írt anyagok terjeszthetőek-e az interneten?
  • A kiadók által írt anyagok linkelhetőek-e az interneten?
  • A kiadók bevételének honnan kellene származnia?
  • Beleszólhat-e egy szolgáltató, mire használja a felhasználó a szolgáltatását?

És ezek a kérdések csak a felszínt birizgálják… Az alapvető, háttérben meghúzódó harc a régi és az új média között zajlik. A hagyományos kiadók még mindig visszasírják a XX. századot, annak üzleti modelljét, miközben az új média vállalatok finoman szólva szarnak az egészre, és azt mondják, ez már nem a múlt évezred, ébresztő, mások a szabályok. Csak közben a háttérben a bevételek átvándoroltak a régi médiából az új médiába. Mert a Google és a Facebook bevételei nem a semmiből teremtődtek, a régi médiától vettek el pénzt.

Azok a hirdetési bevételek, amelyek a Google-nél és a Facebook-nál megjelentek, jobbára a régi média platformjairól hiányoznak. Például a nyolcvanas években egy átlagos nem országos USA napilap fontos bevételi lába volt az apróhirdetések. Hasonlóan fontos bevételi láb volt a kisvállalkozások hirdetései. Amikor idehaza el akartam érni egy kisváros lakosságát, akkor a helyi-megyei lapban kellett hirdetnem, más út nem volt. Mára ez a háttérbe szorult, egy jól célzott Facebook kampánnyal elérek mindenkit, aki kell nekem.

A probléma az, hogy a régi média a bevételeiből finanszírozta a hírek gyártását, így a hírek is elkészültek, és bevételük is volt. Mára a bevétel egy jelentős része máshol van, de a híreket továbbra is elő kellene állítani. Nem beszélve arról, hogy a híreket továbbra is a régi média vállalataitól fogyasztjuk, vagy olyan internetes cégektől, amelyek hasonlóan működnek: híreket, cikkeket készítenek, amit olvasnak az emberek, és az olvasottságot igyekeznek pénzzé tenni előfizetéssel, reklámmal. Miközben ezek a hírek “éltetik”  valamilyen mértékben a Google-t és a Facebook-ot is. Konkrét hírkereső szolgáltatásokat is, de a Google kereső se lenne túl érdekes, ha a cikkekben nem keresne. A Facebook-on megosztott tartalmak is nem kis részben cikkek, amelyeket nem ők vagy a felhasználók írtak.

A fentiekből elvileg logikusan következik, hogy akkor talán vissza kéne juttatni pénzeket azoknak, akik készítik a híreket. A Google tett is ilyen lépéseket, a Google hirdetési rendszerének a része az AdSense, amely a bevételek megosztásával és hirdetési platform biztosításával ad megoldást erre. De a Facebook még próbálkozni sem próbálkozik, hogy ilyet tegyen. Vagyis a mostani két irányba lépés az ausztrál történésekre nem új dolog: mindkét cég folytatja azt, amit eddig.

Mégis fontos, mi fog most történni. Vajon a Google meg tud értelmesen állapodni a kiadókkal? Vajon a Facebook taktikája bejön, és az ausztrál kormány rántja hamarabb félre a kormányt (bocsánat)? Mert ez példa lehet sok más országnak is. A franciák már nagyon készülődnek, a németek se szeretik egyik céget se, és ha Európa bekeményít, az példa lehet másoknak is.

Előbb-utóbb megoldást kell találni a fenti helyzetre, az biztos. Most az ausztrálok léptek egy drasztikusat, és ez nem maradt szó nélkül. Azt hiszem, nagyon hamar ki fog derülni, mi lesz ezen a piacon az új szabály.

Szeretnél képben lenni, képben maradni az online marketinggel? Szeretnél egy moderált közösség tagja lenni? Vagy csak kibeszélnéd ezt a cikket? Gyere, és lépj be az Onlinemarketing Klubba!

<!–

–> Kenguru ugrásbanA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2021/02/19/kenguru_ugrasban