Itt a vírus, hol a karácsony?

shopping-2825247_640.png

Azt hiszem, aki karácsonyra nem fog tudni online értékesíteni, az nagy bajba kerülhet. A hivatalos közlés szerint a Covid kampány második hulláma valamikor az év végén fog tetőzni, vagyis pont a karácsonyi időszakban. És ez mit jelenthet a gyakorlatban? Sokkal kevesebb vevőt (ha egyáltalán még nyitva lehetnek a boltok) és sokkal több online vásárlást. Csak aztán legyenek cégek, akik ezt kézbesíteni is tudják.

Akinek nincs kész webáruháza, az is gondolkozzon el azon, hogyan tudná legalább a legfontosabb termékeket értékesíteni az interneten. Van még idő felkészülni: akár az Unas.hu, akár a Shoprenter.hu rendszerében tényleg napok alatt fel lehet húzni egy webshopot, és az online fizetés is megoldható viszonylag rövid idő alatt. Vagyis aki még szeptemberben ébred, az bebiztosíthatja magát.

Saját, vagyis nem bérelt webáruházat ennyi idő alatt már nem kezdenék el fejleszteni, még az olyan majdnem kész megoldást sem, mint amit a WordPress+WooCommerce ad. Egyszerűen túl nagy a kockázat, mert lehet, már október közepén be fog indulni a karácsonyi szezon, ha a járvány úgy alakul. Nem beszélve arról, hogy pár éve már nálunk is a Black Friday időszaka az igazi karácsonyi vásárlás kezdete, ami idén november 27., de mivel nálunk nincs Hálaadás (amihez kötődik ez a nap), így egészen biztosan lesznek cégek, akik már akár egy héttel előbb is elkezdenek kedvezményeket hirdetni.

Az biztos, hogy amennyire furcsa volt ez az év, annyira furcsa lesz a vége is. Még az se biztos, lesznek-e nagy karácsonyi vásárok, nem tudjuk, nyitva lesznek-e az üzletek. Azt gondolom egyébként, hogy igen, de ha a megbetegedések száma magas lesz, akkor sokan akkor sem fognak személyesen vásárolni, ha szabad.

Eltekintve a vírus számos negatív hatásától, az online kereskedelem már most sokat profitált a helyzetből, ahogy a Media1 cikke is írja. Még van pár napunk, hogy ne maradjunk le róla, és legyen egy alapvető eszközünk ehhez: egy webáruházunk.

Aztán ha az megvan, akkor el kell kezdenünk hirdetni is. De az már egy másik poszt témája lesz.

<!–

–> Itt a vírus, hol a karácsony?A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/09/18/itt_a_virus_hol_a_karacsony