Írjunk stratégiát: a SWOT

board-4874749_640.jpg

A stratégia írásának egyik kulcskérdése az, hogyan tudjuk meghatározni a tényleges feladatokat. Mi az, amit a stratégia maga tartalmazni fog? Ebben lesz nagy segítségünkre az az analízis, amely a mikrokörnyezetünket, a cégünket mutatja be. A korábbi anyaggyűjtések részben azért történtek, hogy releváns és aktuális adatokkal tudjunk most dolgozni.

Ezen adatok rendszerezésének a legelterjedtebb módja a SWOT analízis, amit magyarra GYELV-nek szokás fordítani (így is találkozhatunk vele). Az analízis lényege, hogy külön csoportosítja a pozitív és negatív tényezőket, és külön a belső és külső tényezőket. Ezek a következők:

Belső tényezők:

  • Erősségek (Strengths)
  • Gyengeségek (Weaknesses)

Külső tényezők:

  • Lehetőségek (Opportunities)
  • Veszélyek (Threats)

Hogy mik is pontosan ezek a tényezők, és milyen hibákat szoktak elkövetni a SWOT során, arról bővebben az Onlinemarketing Klubban írtam. A SWOT analízis egy nagyon jó és sokat használt eszköz, amely persze nem tökéletes, vannak hiányosságai. Egyik nagy hibája az, hogy a cég és a piac meglévő dolgairól szól, nem arról, amivel esetleg majd kitörhet jelenlegi helyzetéből. 

Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy kkv-nak stratégia alkotásra ez egy nagyon megfelelő eszköz. Ha jó az előkészítés, vagyis tényleg minden tényező a helyén van, akkor önmagában egy SWOT már segít a továbblépésben. Én csak javasolni tudom a használatát.

<!–

–> Írjunk stratégiát: a SWOTA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2021/06/25/irjunk_strategiat_a_swot