Irány a külföld?!

ceu.jpg

Ma kaptam egy interneten rendelt árut. Csehországból. Magyar nyelvű weboldalon rendeltem, magyar számlára fizettem, persze az oldalról és a kommunikációból is kiderült, hogy csehek. Nem volt a magyar sem tökéletes, de annyira jó volt, hogy megértsem, mikor mit kérnek. Az áru rendben megérkezett (pedig nem volt se kicsi, se könnyű).

Persze nem a csehek gyártották, kínai ez is, mint minden, amihez olcsó munkaerő kell. Árulhatta volna magyar bolt is, de nem tette. Rétegtermék, nem hiszem, hogy olyan nagy forgalma lenne (amúgy fém kerti ház, leginkább szerszámtároló). A mi piacunkhoz hasonló cseh piacon se hiszem, hogy sokkal nagyobb a forgalma ennek a terméknek. De úgy, hogy több országba is szállítanak, máris nem egy tízmilliós piacuk van, hanem sokkal nagyobb.

Ez az út minden Európai Unióban működő cég előtt nyitva áll: mindenféle különösebb erőlködés nélkül lehet bárhol bankszámlánk, és szállíthatunk az EU-n belül. Kulturális okok miatt persze itt Közép-Európában főleg a hasonló országok felé érdemes lépni, így a cseh, lengyel, szlovák, horvát, román és akár a bolgár piac az, ami felé viszonylag könnyen tudunk lépni. Kérdés, mennyi hazai webáruház teszi ezt meg?

Azt látom, hogy nem sokan. Sokkal több közép-európai, de nem magyar cég van itt jelen, mint amennyi magyar cég lép Közép-Európa felé. Vajon miért? Mi az, ami nálunk hiányzik, és másoknál megvan? Egy ismerősöm szerint, aki felvetette ezt a kérdést, részben a szaktudás: kevés az e-commerce-hez igazán értő szakember. És igen, ez biztosan gond, egy kkv-nak bizony kell olyan hozzáértő, aki le tud vezényelni egy külpiacra lépést, és aztán az ottani folyamatos jelenlétet.

De szerintem még hiányoznak a jó példák is. Ha azt látnánk, hogy hány cégnek sikerült ez, akkor könnyebben lépnénk, mert elhinnénk, hogy lehetséges. A mi piacunk se rosszabb, mint a többi közép-európai piac, itt is fel lehet nőni akkorára, hogy érdemes legyen kifelé nyitni, itt is lehet elég tapasztalatot szerezni. 

Te tudsz jó példákat? És meg is osztanád?

<!–

–> Irány a külföld?!A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2021/05/26/irany_a_kulfold