Hiszem, ha látom – avagy így működik az elérhetőségi heurisztika a marketingben (is)

Hiszem, ha látom – avagy így működik az elérhetőségi heurisztika a marketingben (is)

Mindannyian meg vagyunk róla győződve, hogy tudatos döntéshozókként vagyunk, és szükség esetén megfelelően ítélünk meg egy helyzetet.

Az igazság azonban az, hogy az agyunk sokszor becsap minket. Legyen szó üzletről vagy magánéletről, jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy elménk milyen torzításokat képes produkálni. (Nemcsak azért, hogy kiszűrjük a valós információkat a ferdítések sűrűjéből, hanem azért is, hogy megértsük, egyes marketingüzenetek miért működnek, míg mások miért nem.)

Ragaszkodunk ahhoz, amiben hiszünk, és az alapján építjük fel világunk látszólagos valóságát.

De mi van, ha tévedünk? Mi történik, ha valamit rosszul ítélünk meg?

Hibákat mindenki vét. Azonban, ha kicsit jobban megismerjük agyunk működését, képesek leszünk kiküszöbölni őket, és nagyobb tudatossággal meghozni döntéseinket.

A következőkben egy olyan témát boncolgatunk, amely egy érdekes aspektusát mutatja az emberi elme működésének és amelynek ismeretében nagy előnyre tehetünk szert a mindennapi és az üzleti kommunikációban.

Ha nem látod, már nincs is ott?

A jelenség, amivel foglalkozunk, nem más, mint az elérhetőségi heurisztika.

Ez a torzítás kimondja, hogy egy esemény elképzelhető okait, bekövetkezésének valószínűségét, illetve annak gyakoriságát sokszor az alapján ítéljük vagy becsüljük meg, hogy milyen könnyen jutnak eszünkbe a hozzá kapcsolódó emlékeink, tapasztalataink (vagy az adott eseménnyel kapcsolatos példák).

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://kreativkontroll.hu/meggyozes-a-marketingben/hiszem-ha-latom-avagy-igy-mukodik-az-elerhetosegi-heurisztika-a-marketingben/