Gondolkodj előre!

finger-769296_640.jpg

Több új ügyfélnél is futottunk már olyan problémába az évek során, hogy jó lett volna remarketing kampányt indítani egy bizonyos célcsoportnak, de nem volt hozzá elkészített lista. Például jó lett volna célozni azokat a karácsonyi kampányoknál, akik múlt év decemberében vásároltak.

Az szokott a gond lenni, hogy mivel új ügyfél, nem mi készítettük korábban a kampányokat, nem mi állítottuk be a remarkating listákat, méréseket, és aki csinálta, az nem gondolta végig, mire lehet vajon a jövőben szükség. 

Amikor elkezdünk hirdetni az interneten, sok más mellett érdemes végiggondolni azt is, hogy a jövőben milyen remarketing listákra lesz szükségünk. Nem akkor kell vakarózni, amikor eljutunk odáig, hogy most akkor remarketing kampányokat indítunk, mert akkor már késő. A remarketing kampányhoz ugyanis kell egy adatbázis építés (amit jellemzően a hirdetési rendszer megold nekünk), ahhoz kell megfelelő beállítás, akár plusz kód elhelyezése a weboldalba. Ha ez nincs meg, akkor utólag, visszamenőlegesen, már nem lehet ezt előállítani.

A remarketing kampányunk nem akkor indul, amikor elkezdünk hirdetni, hanem akkor, amikor elkezdjük gyűjteni az adatokat, elkezdjük építeni az adatbázist. Vagyis előre kell gondolkodni, hogy mire lesz szükségünk!

Ha például egy webáruház hirdetéseit kezeljük, akkor ne csak az alap 30 napos összes látogató remarketing listát hozzuk létre, hanem a 60, 90… 360 naposakat is, továbbá a konvertálók vagy vásárlók hasonló időszakos listáját is. De érdemes lehet a regisztráltak havi listáját is létrehozni, hiszen ha valaki regisztrált, de nem vásárolt már mondjuk 60 napja, talán tudunk neki valami kedvezményt ajánlani.

A remarketing kampányok hatékonyak, forgalomnövekedést hoznak, de csak akkor, ha jól vannak beállítva. Mert ha rossz beállítással, rossz adatbázisra futtatunk ilyen kampányt, azzal csak a pénzt égetjük. Ha például egy vevőnknek hirdetjük azt a terméket, amit már megvett, akkor abból nem lesz második vagy harmadik konverzió – de ezt a vevőt lehet, hogy negyedév vagy félév múlva mégis érdemes lesz újra megszólítani.

Előre kell tehát tervezni, gondolkodni. Akár egy évvel is.

<!–

–> Gondolkodj előre!A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/11/20/gondolkodj_elore_333