Fizet a Google!

facebook-g3fd9d4aa5_640.jpg

Nagyon, nagyon rég felmerült már az a kérdés, hogy azok a szolgáltatások, amelyek mások híreit listázzák, miért nem fizetnek ezért. A válasz általában az volt, hogy elsősorban azért, mert ezzel forgalmat terelnek, de ez érezhetően nem elégítette ki a tartalomgyártókat. Hiszen gondoljunk csak a legjelentősebb ilyen szereplőre, a Google-re: iszonyatos hirdetési bevételei vannak, amik azért keletkeznek, mert jobbára nem saját tartalmakat listáznak.

Itt nemcsak a keresőre kell egyébként gondolni, hanem olyan szolgáltatásra is, mint a Google News: lényegében tartalomszolgáltatóként működik, mások híreivel. Miközben természetesen visznek forgalmat a híroldalakra, aközben a híroldalak tartalmaival bevételre is szert tesznek.

Éppen ezért megy régóta a csata, hogy fizessenek az ilyen szolgáltatások. Illetve leegyszerűsítve: fizessen a Google (illetve az azt tulajdonló Alphabet) a tartalomgyártóknak. Úgy tűnik, az évtizedes elvárás révbe ért, és Ausztrália után az Európai Unióban is megkötötte az első szerződéseket a Google tartalomgyártókkal. A tegnapi hír alapján már 300 partnerrel szerződött le, akik pénzt kapnak azért, hogy a Google felhasználja a tartalmaikat.

Bár még sok részlet nem világos, például egyelőre nem publikus, mekkora pénzekről van szó (bár amit hallottam, az nagyon alacsony…), de az irány mindenképpen jó. Ha valaki bővebb információt szeretne kapni, be szeretne a programba kerülni, annak itt ad a Google tájékoztatást.

Ha valaki megnézi a hirdetési költéseket, pontosan látni fogja, milyen mértékben uralja két nagy szolgáltató, a Meta és az Alphabet (vagyis a Facebook és a Google) a piacot. Azok a bevételek pedig részben a tartalomszolgáltatóktól hiányoznak, miközben valójában nélkülük kisebb pénzeket keresnének a nagyok.

Így most plusz bevételhez jutnak olyan oldalak, amelyeknek ez kell is ahhoz, hogy képesek legyenek a jövőben is tartalmat gyártani. Ez pedig nemcsak nekik jó, hanem nekünk, olvasóknak is, és végső soron a Google-nek és a hasonló cégeknek. Jó hír tehát ez, lássuk, lesz-e látható hatása.

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2022/05/12/fizet_a_google_680

Hozzászólás