Facebook, te csodás?!

facebook.jpg

Soha nem állítottam, hogy szeretem a Facebook-ot. Órákig lehetne arról beszélni, milyen negatív hatása van egyes emberek életére és a világra is – majd ezeket az állításokat lehetne árnyalni és cáfolni. (Ugyanitt megjegyzem: meg kellene már végre néznem a Netflixen a Social Dilemma-t, de egyszerűen még nem volt rá időm. Az első 5 másodpercet láttam eddig…) De most nem az a téma, miért rossz a Facebook, hanem az, miért még rosszabb az, amikor nem jó.

A Facebook sokszor elromlik. Ezeknek a hibáknak jelentős részét a felhasználók többsége nem látja, mert vagy csak kevés embert érint, vagy rövid ideig tart. De kis túlzással minden napra esik valami hiba, és hetente jön egy-egy olyan, amit kicsit többen észlelnek. Aztán havi rendszerességgel érkeznek olyan hibák is, amelyek már a munkánkat is nehezítik.

Másik nagy probléma a Facebook-kal a transzparencia teljes hiánya és a minimális hatékonyságú ügyfélszolgálat. Sok esetben történik valami, és nincs arról semmi információnk, miért történik, meddig tart, mikor fog megjavulni. Most például minden előzetes értésítés nélkül szombatról vasárnapra a Facebook letiltotta a kampánykezeléssel foglalkozó kollégánkat a hirdetések indításáról. Az ő dolga lenne a kampányok kezelése, csak éppen a Facebook nem engedi. Fogalmunk sincs, miért, és csak reménykedünk, hogy rövid úton javul a helyzet.

Hozzá tartozik ehhez a történethez, hogy ettől még nem áll meg az élet: természetesen minden fiókunkhoz van több embernek is hozzáférése. Tanítom is: a Facebook oldalak, hirdetéskezelők egyik alapszabálya a több admin. Most ez nálunk is kellett…

Ráadásul tegnap a Facebook kicsit megbolondult. Olyan ismerősöket dobál föl, akiket már tiltottam, olyan témákat és oldalakat mutat, amik nem érdekelnek, viszont az oldalaink organikus elérése padlót fogott. Mi történt? A jó ég tudja…

A Facebook vacak. Sok oka van annak, hogy az, és ezek egy része ez a fajta megbízhatatlanság. Mégis ezt használjuk, és mivel itt vannak a felhasználók, nem is nagyon tudunk valós alternatívát helyette.

Szóval, nehezített a pálya néha. Mint ahogy most is.

<!–

–> Facebook, te csodás?!A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/10/27/facebook_te_csodas