Facebook pszichológia. Haladó anyag. Így növeljük az organikus elérést

Biztos te is már szembesültél vele, hogy milyen alacsonyak az elérések Facebookon, és egyre és csak egyre lejjebb mennek. Nos erről több minden is tehet, egyrészt sok poszt jelenik meg az emberek előtt, a másik pedig, hogy bizony nem találsz bele az emberek rutinjába. Sőt nem töltenek az emberek elég minőségi időt a posztjaid felett. A jó hír, hogy ráhatással tudsz lenni a posztok elérésére, az emberek figyelmének még jobb elkapására. A cikk után kedvet kapsz, hogy te is Facebook mentalista legyél, sőt ahhoz is, hogy te magad kísérletezz.

Olvasd el minden részét a cikknek, hogy teljesen értsd miről van szó!

Kezdjük az alapokkal – Az algoritmus

Ezt a cikket úgy írom, hogy több mint 6 éve nap mint nap posztolok a Facebookon, több tízmillió forintot saját zsebből is hirdettem már, és rengeteget tesztelgetem a Facebook egyes részeit, és szeretem kreatívan megközelíteni ez az egészet. Vizsgálom az emberek viselkedését, kattintási hajlandóságát, motivációját.

Organikus és fizetett posztokra is igazak a következők.
A Facebook így dönti el, hogy elé teszi-e a felhasználó elé a posztot:

 • Adott FB oldal témája, mennyire kapcsolódik az adott emberhez.
 • Mennyire volt aktív az adott oldallal kapcsolatban.
 • Milyen poszttípus következik most a hírfolyamában.
  Ez egy fontos rész! A Facebook szeretné, ha változatos lenne a hírfolyamunk így egy más alatt váltakozna jöjjenek olyan poszttípusok, mint: (Nézd úgy mintha egy hírfolyam lenne):
  • Egy csoport posztja
  • Egy link poszt egy page-től
  • Egy ismerős posztja
  • Még egy ismerős posztja
  • Egy képes poszt
  • Egy hirdetés (link poszttal)
  • Egy videó poszt
  • Egy link poszt
  • …. és így tovább
 • Az előző pont azért fontos, mert a különböző paramétereket súlyozza a FB, így ha például egy felhasználó előtt régóta volt videó, akkor valójában az adott videós poszt / hirdetés, nagyobb eséllyel jelenhet meg. Tehát poszttípus versenyzik a másik poszttípussal. Például a videóskontentből kevesebb van, ezért láthatod, hogy több emberhez érnek el, vagy például azért olyan olcsó a FB videó hirdetés.
  Továbbá természetesen valami nagyobb súllyal szerepel alapból, jelenleg a FB csoportok posztjai.
 • És egy fontos dolog! A Facebook teszteli az embereken posztodat. Organikus posztoknál először 50-100 embernél teszteli és az algoritmus figyeli azt is, hogy a felhasználóknak egyébként milyen szokott lenni az aktivitása az ilyen poszttal, ha úgy látja az aktivitás nagyobb, egyre és egyre több emberhez juttatja el. Amint érzi a csökkenést, (a poszt élettartama alatt) visszavesz az elérésekből.

A felhasználók szokásai, rutinjai

Nehéz kitűnni a Facebookon, de nem lehetetlen.
Találtam egy jó kutatást (amit egészen biztosan hamarosan itthon is elkészítek). A Venngage infografika készítő szoftver marketingesei több vizuális tesztet is futtattak a Facebookon. Kutattam a témában, hogy validáljam nektek a régebbi és újabb Facebook algoritmus manipulációimat.

Facebook pszichológia. Haladó anyag. Így növeljük az organikus elérést

Ezekből két fontos dolog derült ki:

 • A sötét színeket használó képek 131%-kal jobban teljesítettek. Ez annak tudható be, hogy maga a közösségi oldal világos színekkel dolgozik, ettől tűnhetünk ki.
 • A képen lévő szöveg, ha balra volt igazítva, akkor több kattintást eredményezett. (balról-jobbra olvasunk).
 • Az ismerős dolgok, személyek 145%-kal több kattintást eredményeznek. Persze ez érthető, egy sztár, egy ismerős mém arra ösztönöz minket, hogy megnézzük. Szereti az ember a megszokott dolgokat.

“Ismerős dolgok! Ismerős dolgok! De hát! Ezt meg is lehet teremteni!”

A Minner így ért el nagyobb elérést

Tudom, hogy te nem egy média oldal vagy és egyes elemeit nehéz lesz pont átvenned, de a Minner példáival jól tudom szemléltetni ezt az egész témát és így még hitelesebbnek érzed a többi tippet. Olvasd el mik voltak régen, és a mostani galériás trükkömet, amit már most imádtok, pedig nem is tudjátok, hogy még messze a cél!

A következő módszerekben mind az volt a lényeg, hogy új rutint teremtsek a követőimnél. A legnehezebb az egészben, hogy az elején be kell áldoznod elérést, hogy utána 40-200%-kal több elérést és kattintást eredményezzen.

A Minner logós posztokra növelni a kattintások számát

Anno még 2015-ben csináltam ezt először. ‘1 éve működött a Minner, még nem volt márka, nem volt olyan ismert, mint most. Akkor naponta töltöttem fel vállalkozási ötleteket, és nagyon népszerűek voltak ezek a posztok. Mivel úgy a 30-40 üzleti ötletnél már nagy olvasóközönség várta a cikkeket nap mint nap a Facebookon is, így a következőt találtam ki: Az újabb üzleti ötleteknél nem a hozzájuk kapcsolódó borítókép jelenik meg, hanem a Minner logó. Most csináltam egy ilyen posztot, így nézett anno ki:

Facebook pszichológia. Haladó anyag. Így növeljük az organikus elérést

Az első 3-4 poszt elérése alacsonyabb volt, mint úgy általában, amikor kiposztoltam egy új üzleti ötletet. De megérte beáldozni, mert az 5. ilyen poszt után elkezdett emelkedni, hiszen már tudták akár ötlet is lehet a Minner logó alatt. Jobban elolvasták a poszt szövegét. És itt jön a csavar. A következő 15 ötletből 13-at így posztoltam ki. Majd ezután már csak minden 5.-et, de ha más posztnál tettem be a Minner logót mérhető volt azoknál a cikkeknél is a kattintás növekedés.

Ráveszem az embereket, hogy direktben keressék fel a weboldalamat

Ezt jó arra, hogy beharangozol valamit, hogy X órakor lesz valami változás a weboldaladon. Vagy tematizálod és mindennap. Ez egy összetett dolog volt, sőt két legyet ütöttem egy csapásra

 1. Az emberek a 2. hét után már jobban nézték a képes posztot, hogy na vajon érdemes-e este 18:00-kor felmenni a Minnerre. Valamikor napközben posztoltam ki, reggel vagy este. Értelemszerűen ezeknek a posztoknak egy idő után nagy volt az elérése, és ezután a képes posztokat jobban megvizslatták. Én akkor startup ötleteket harangoztam be.
  Te ezt úgy tudod használni, hogy: lehet egy akció, új termék, új blogbejegyzés, új ajánlat, amit egy fix időpontban beharangozol…. Pl. 2 hónapon keresztül minden szerdán csinálsz egy extra ajánlatot. De nem posztolod ki az ajánlatot, hanem hétfőn azt, hogy szerda este ismét ajánlat, ne felejts el felnézni 20:00-kor.
 2. És bizony nagy számban elértem, hogy direktbe bepötyögjék, hogy minner.hu – Rögzült az emberekben. Nem sok emberről beszélünk szerdánként anno 100-300 főről, de ők bizony 18:00 és 19:00 között felmentek és bepötyögték. Ez kellett ahhoz, hogy ma a Minner itt tart.

Ez nálam így nézett ki (7 héten keresztül mentek ki a posztok): És volt bent egy csavar is, mindig az előzőeket belinkeltem, addig is tudjatok valamit csinálni.

Facebook pszichológia. Haladó anyag. Így növeljük az organikus elérést
Facebook pszichológia. Haladó anyag. Így növeljük az organikus elérést

Jééé és csak nem ennek a mai cikknek a beharangozója van itt?

Facebook pszichológia. Haladó anyag. Így növeljük az organikus elérést

2020-as Facebook mentalista trükköm

Új ötletem támadt a Facebook követők figyelmének meghekkelésére. Rengeteg tartalmam van, és szeretném még jobban átadni az információt. Igaz ez persze a cikkekre is, de természetesen a fizetős Minnerakadémia kurzusokra is.

Az ötlet: Galériás posztok készítése. Amint megszokják tőlem a követők ezeket a posztokat, folyamatosan nő az aktivitás, de még inkább amire hajtok a minőségibb figyelem, már a FB-on belül!

Két típusát használni:

 • Vagy egy tartalomból kivett információ történetmeséléssel elmondva és ez ráveszi az embereket a kattintásra. Értsd elő információt kap sokkal hatásosabban, mint egy átlagos poszt.
 • Mikor már igazán belejöttetek a galériás poszt típus lapozásába, akkor egyszerre így 3-5 cikket ki tudok posztolni és nagyobb lesz az elérés.
 • +extra: Később pedig mérem, hogy vajon nőtt-e úgy a belinekelt cikkek olvasása, hogy arra rákeresett az olvasó 1-2 hónapon belül, mert látta korábban így galériában. Tehát a cél az információk gyorsabb és minőségibb átadása.

Itt is természetesen az első posztoknál az elérés alacsony. Sőt tényleg elkeserítő volt az elején. Fele annyi, mint a többi posztnál. De már emelkedik, és valójában az aktivitás is nagyobb már most, bár a kattintás még egál, de minőségibb figyelmet sikerült elérni. A stratégia és posztolási ütem ezzel kapcsolatban…. na nem árulok el mindent! Lássuk inkább néhány példát!

Példák:

1. példa: Ha nem tölt be, kattints ide!

2. példa: Ha nem tölt be, kattints ide!

3. példa: Ha nem tölt be, kattints ide

Hogyan tudod te ezt használni? Például a landing page-ed, promóciós oldalad szövegét, vagy annak egy részét teszed be ilyen kártyákba. Mintha végigvezetnéd őt egy-két fontos információn.

Látod! Lehet a Facebookot összetettebb dolgokra is használni, mint amire elsőre gondolnál. Emberek használják, emberek azok, akik kattintanak és bizony az ő motivációjukat, szokásaikat meg lehet változtatni. Képzeld el mi mindent rejtenek még a Minner marketing cikkei! Sok ilyen hasznos információ van bennük. Irány a minner.hu/marketing link, ahol több mint 50 ehhez hasonló cikk vár rád!

Forrás: Venngage.com

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://minner.hu/facebook-pszichologia-halado-anyag-igy-noveljuk-az-organikus-elerest/