facebook-1905890_640_1.jpg

Miközben a Facebook-on alap esetben csak azoknak az embereknek és oldalaknak a posztjait látod, akiket követsz (illetve hát tőlük se az összeset), és persze a hirdetéseket, addig ha belépsz valamilyen csoportba, rögtön kinyílik a világ. Egy Facebook csoportban általában lesznek olyan emberek, akik nem az ismerőseid, akik máshol élnek, mást tanulnak, mást gondolnak.

Egy Facebook csoport átvisz egy másik buborékba: az ismertségi buborékod mellett egy olyan buborékba kerülsz, ami a csoport témája körül alakult ki. Lehet ez területi alapon szervezett (hol laksz), érdeklődési kör szerinti (pl. marketing), hobbi szerinte (mondjuk varrás), vagy egyszerűen csak lazulós (Pesten Hallottam). Minél nagyobb csoportba kerülsz, annál több olyan embert látsz, akiket nem ismersz, akik részben vagy teljesen más buborékban töltik az online életüket.

Ez így elmondva nagyon izgalmas és nagyon jó dolog, de a valóságban számos konfliktus forrása. Már önmagában abból vita tud kialakulni, ha valakinek rosszabb a helyesírása. Ha valaki valamit máshogy gondol. Ha valakinek més a stílusa. A csoportok pont attól, hogy egymástól eltérően gondolkozó embereket is összehoznak, könnyen válnak olyan hellyé, ahol az eredeti témát régen túllépve, személyes (és virtuális) konfliktusok alakulnak ki. Nem beszélve azokról az emberekről, akik az adott csoport témájához nem, vagy csak nagyon lazán kötődő dolgot osztanak meg. Ilyenkor aztán megy a veszekedés, hogy minek ez, mit keres itt… És így tovább.

Miközben a csoportok elsőre jónak tűnő dolgok, és összegyűjtik a különböző embereket, aközben könnyen válnak használhatatlan időtrabló konfliktusforrásá is.

De nem kell ennek így lennie, “mindössze” az kell ennek elkerüléséhez, hogy legyenek szabályok, és legyenek olyan adminisztrátorok, akik ezeket a szabályokat betartják. Az elmélet az, hogy egy csoport képes magát szabályozni, különösebb külső beavatkozás nélkül is lehet életképes egy közösség. És ez bizonyos esetekben így is van, de a Facebook csoportoknál ez számít ritkaságnak. Egy-egy erőszakosabb tag, egy-egy mindenki másnál többet-jobbat tudni vélő ember az egész csoport működését veszélyeztetheti. A beszólogatás, a trollkodás tökéletesen tönkretehet közösségeket.

Ezért kellenek a szabályok és az adminisztrátorok. Minél nagyobb egy csoport annál nagyobb szükség van ezekre. Én azt látom, hogy már néhány száz tag esetén is foglalkozni kell azzal, milyen posztok jelennek meg, milyen kommentek íródnak. És nem lehet számítani a közösségre ebben: ha egy csoportban nem jó a hangulat, akkor a többség hanyagolja azt. Általában ki sem lépnek, egyszerűen csak elszoknak onnan, és ezt a Facebook azzal “jutalmazza”, hogy már meg se jelennek a csoport bejegyzései a hírfolyamban.

Egy kisebb csoportot, ahol naponta 2-3 bejegyzés születik pár tucat kommentel, lehet úgy is moderálni, hogy az ember elolvassa a megjelent írásokat. Elmegy rá egy kis idő, de amennyiben a téma érdekes, és a moderátort is érdekli, úgy ez nem elpocsékolt idő.

De van az a méret, van az a mennyiség, amit már nem lehet így moderálni. Ilyenkor előzetes moderációt kell bevezetni, amikor csak úgy jelenhet meg bejegyzés, ha azt az admin engedi. A Facebook csoportok beállításai egyre többet tudnak: lehetséges például beállítani, hogy kik azok a tagok, akiknél nem kell előzetes moderáció. De az is lehetséges most már, hogy kizáró kulcsszavakat vegyünk fel, így ez alapján moderál a Facebook. A csoportok funkció folyamatosan fejlődnek, ezekről ír a Lévai Richárd is a blogján.

A csoportok nagyon hasznos eszközök a Facebook-on, és egyre többen használják direkt azért a Facebook-ot, hogy részt vehessenek ezekben. De a mi csoportunk csak akkor lesz jó, ha figyelünk arra, mi történik benne, és moderálunk. Ellenkező esetben csak azok maradnak, akik kellően erőszakosak, vagy egyszerűen csak hirdetnék magukat.

Annak meg így nem sok értelme marad.

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/10/05/facebook_csoportok_mire_vigyazz