EZEK A VILÁG LEGMENŐBB ZÖLD STARTUPJAI

Vegán húsgyártó, vízpáragyártó csap, komposztáló gép, talajtisztító gyep és napenergiával működő mozgó kioszk a környezetvédelem élén.

impossiblemeet.jpg

Forrás: Impossiblefoods 

  1. Világsztárok támogatják a vegán húst gyártót

Az Impossible Food az egyik leggyorsabban fejlődő zöld startup a világon. Vegán hús- és tejtermék alternatívákat gyártanak kifejezetten növényi alapanyagokból. Mint ismeretes az állattenyésztés jelentősen terheli környezetünket: a világ földterületének csaknem felét emiatt használják, ez bocsátja ki a globális üvegházhatású gázok 15% -át, és a világ édesvíz készletének 25% -át fogyasztja el. Az Impossible Food a növényi alapú termékek előállítása során 96%-kal kevesebb földterületet vesz igénybe, 87%-kal kevesebb vizet használ fel és 89%-kal kisebb az üvegházhatású gázok kibocsátása, mint a hasonló mennyiségű hús és tejtermék esetében. A kezdeményezést pénzügyi befektetőként támogatja egyébként számos ismert üzletember, köztük Bill Gates és olyan világsztárok, mint Jay-Z, Katy Perry, Serena Williams és Jaden Smith.

holganix.jpg

Forrás: Holganix

  1. A világ „legzöldebb gyepe” megtisztítja a talajt

Azt gondolnánk, hogy a növénytermesztésnek semmilyen káros hatása sincs, de a szükséges műtrágya, a növényvédő- és permetszerek jelentősen megterhelik a környezetet. A Holganix termékei hasznos mikroorgaizmusokat és probiotikumokat tartalmaznak, amelyek 90%-ban csökkentik a műtrágyahasználatot, megszűrik a talajban található szennyeződéseket és ezáltal újrastrukturálják, egészségessé teszik a termőföldet. Egyik termékük egy organikus gyeptakaró, amely a fű mellett hasznos baktériumokat és mikorélőlényeket is tartalmaz, így mialatt zöldell a gyep, újraépül az egészséges talajtakaró. A cég 2016-ban robbant be a köztudatba, amikor vállalták, hogy a Föld Napjára 100 millió font nitrátot, 100 millió font foszfátot és 25 millió uncia koncentrált peszticidet távolítanak el a talajból.

solarkiosk.jpg

Forrás: Solarkiosk

  1. A napelemes kioszkok bárhová elviszik a XXI. századot

A berlini székhelyű Solarkiosk olyan napkollektoros, mobil, üzleti konténereket gyárt, amelyek hálózaton kívül is bárhol működőképesek. A kioszkok segítségével az elszigetelt vidéki közösségek hozzáférhetnek a fenntartható energiához, a hűtéshez, a víztisztításhoz, a szennyeződésmentes élelemkészítéshez, a töltéshez, a kommunikációhoz, az internethez, a technológiához, és a digitális világ nyújtotta üzleti lehetőségekhez. A 2011-ben indult cég kioszkjai az elmúlt 8 évben eljutottak a világ legeldugottabb helyeire Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában egyaránt, és a vállalkozás tavalyi éves bevétele már 4,4 millió dollár volt.

wiserg.jpg

 Forrás: WISerg

  1. Modern komposztáló géppel dolgozzák fel a szerves hulladékot
nozzle.jpg

Különleges komposztáló gépeket gyárt a WISerg, amelyek a szerves hulladékot egy lépcsőben folyékony szerves műtrágyává alakítják. Nem kell aggódni ezután a városokban és a boltokban a kidobott, kárba menő, rothadó élelmiszerek miatt, hiszen a WISerg gépekkel azonnal feldolgozhatóak, ráadásul nagyon jó minőségű folyékony tápoldat készül a folyamat során. Léteznek kifejezetten városi használatra szánt, akár a lakosság körében is használható mobil hulladékfeldolgozó gépek és nagyobb kapacitású ipari használatra szánt változatok is. 

Forrás: Altered Nozzle

  1. Egy kreatív vízcsap oldhatja meg a világ ivóvízhiányát

Egy svéd vállalkozás olyan speciális fúvókát fejlesztett ki vízcsapokra, amely porítja a vízcseppeket. A speciális szerkezet a csaphoz rögzítve akár 98% -kal csökkentheti a vízfogyasztást oly módon, hogy a vizet cseppek millióira szakítja szét, ezzel erős pára képződik, amivel a tisztálkodás és a tisztítás maradéktalanul megoldható. Az Altered Nozzle egyébként egy bárki számára megfizethető körülbelül 10.000 forintos termékeket gyárt, amelyek nagymértékben csökkentik a vízfogyasztást és a vízszámlát. Ne feledjük a bolygó vízkészlete véges és ma már több világvárosban (például Indiában és Dél-Afrikában) nincs víz, kiapadtak a kutak és megszűnt a vízellátás. Pont emiatt a tiszta vízzel való takarékoskodás a környezetvédelem egyik kiemelet feladata napjainkban.

Érdekli a környezetvédelem? Jelentkezzen az ingyenes Think Green meetup-sorozatra, melynek célja a Magyarországon működő nagyvállalatok és KKV-k figyelmének felhívása a környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás fontosságára. Regisztráció
Forrás