Ez a cikk alapjaiban újraértelmezi azt, amit a tartalomról gondoltál [ContentTECH]

Ez a cikk alapjaiban újraértelmezi azt, amit a tartalomról gondoltál [ContentTECH]

Mágia jön.

A ContentTECH Summit egyik előadásának tudásanyagával egy cikk alatt:

  • megismersz új tartalomtípusokat még akkor is, ha már mindegyiket ismered
  • alapjaiban újragondolhatod azt, ahogyan a tartalomra tekintesz
  • és mindezzel hatékonyabb, modernebb és megtérülőbb tartalommarketinged lehet

Tudom fokozni: nem egy innovatív szoftvert hozunk, nem vezetünk be „eddig még soha nem látott” elemeket. A forradalmár gyakran a szomszédod: minden elemét ismerni fogod.

Vagy skálázol, vagy kreatív maradsz

Noz Urbina (előadása: „Automation and Creative Aren’t Enemies: Structuring Great Marketing Content for Scalability and Personalization”) föltette azt a kérdést, ami minden érettebb* tartalommarketing-programot vivő cégnél fölmerül:

Hogyan tudok úgy skálázni és automatizálni, hogy megőrizzem a kreativitást?

*Anélkül, hogy nagyon belemásznánk a content marketing bevezetésének fázisaiba: e cikk akkor hasznos, ha már készítesz tartalmakat rendszeresen (kulcsszó: rendszeresen), van valamiféle stratégiád és rendszered, célzod is buyer personákra, megvan a fogyasztói útvonal is (különböző fázisokban levő leadek és ügyfelek más és más anyagokat kapnak) – és a fő kihívásod nem az, hogy „hogyan írjak meg egy blogbejegyzést”, hanem az, hogy hogyan tudnád skálázni a meglévő folyamataidat.

A konferencia alatt több emberrel beszélgettem, emellett jelentősnek mondható piacismeretünk is van: nincs egyértelmű megoldóképlet. A kihívás azért hatalmas, mert a területek kizárják egymást.

  • A skálázáshoz és automatizáláshoz standardok kellenek, ami kiszorítja a személyességet és szűkíti a kreatív lehetőségeket.
  • A kreativitás emberigényes és automatizálhatatlan (egyetlen AI sem tud olyan kreatív lenni, mint egy ember).

Gondolj a nagyvállalatra, ahol alig van mozgástered a szövegezésben, mert még a használható szavakat is előírják – standardok és ellenőrzések nélkül a 20 000 főt alkalmazó globális cég kommunikációja pár hét alatt káoszba fulladna. A nagyság ára, ha úgy tetszik.

Urbina egy lehetséges megoldást hoz a megoldhatatlanra: skálázható modell, amely megőrzi a kreativitást.

A Lego, az agyag és a tartalmaid

A cikk folytatásában a ContentTECH (és a tartalommarketing-szcéna) egyik legforróbb témáját olvashatod el.

Előfizettél már? Ha igen, akkor itt tudsz bejelentkezni. Még nem vagy előfizetőnk? Olvasd el itt, hogy mi mindent tartalmaz az előfizetés, miért éri meg és miért nem akarsz ebből kimaradni.

Ez a doboz pontosan 6222 karakternyi színtiszta tudást rejt.

Ez csak modellként működik

Az adaptív tartalmat csak úgy tudod kihasználni, ha a teljes tartalomkészítésedet így rendezed be – tehát ha vannak meglévő anyagaid, akkor elemezd ki őket és állítsd fel a kategóriáidat, új belépőként pedig már eleve így készíts el mindent.

Szükséged lesz:

  • technológiai háttérre (több szoftver, ami mindezt kezeli, tárolja és méri)
  • tartalomtípusokra, amelyeket meghatározol
  • a tartalomtípus szabályaira, melyeket egységesen betartasz (meghatározod, hogy 4 sor egy lead, 10-től 20 sorig mehet el az előnyleírás stb. – csak akkor tudod variálni a tartalomdarabjaidat, ha mindegyik nagyobb anyagodat ugyanazokból a legókockákból építed fel)
  • fegyelemre, hogy mindezt következetesen csináld

Bevallom: mi sem tudunk mindent – például a használható szoftverekről egyelőre sejtelmeim vannak, de kevés gyakorlati tapasztalatom. Az adaptív tartalom jelenleg olyan irány, amelynél a külföldi kollégák is tapogatóznak és kísérleteznek.

A tartalommutáció aranykora

A modern digitális marketing tartaloméhes. Ezt nem először olvasod – és nem utoljára.

2014-ben megírtuk egy cikkben azt, hogy az adaptív tartalomban hatalmas a potenciál, de a forradalom még nem jött el. Neil Patel blogján is lejött egy vendégcikk a témában. És ha még nem győztelek meg: Noz Urbina ügyfélportfóliójában van FMCG, orvosi eszköz, bank, gyógyszercég és szoftver (többek közt) – és általában az itt bemutatott modellel dolgozik (tehát ne mondd, hogy a te céged más), szerinte a digitális jövő így néz ki.

Most 2019-ben a ContentTECH Summiten több előadásban is vissza-visszatért a tartalommutáció. (Másik sláger a tartalomélmény volt, harmadik pedig a mesterséges intelligencia.)

Ezek nem véletlenszerű trendek, hanem a piac éréséből adódnak: több a tartalom, mint valaha. A tartalommarketing „kifelé” (azaz: amit az ügyfél lát) az egyre magasabb minőség felé mozdul, „befelé” pedig az automatizálás, skálázás és a módszerek szofisztikálódása felé.

<!–
–>
A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://www.marketingszoveg.com/contenttech-2019/ez-a-cikk-alapjaiban-ujraertelmezi-azt-amit-a-tartalomrol-gondoltal-contenttech/