Esti mese

books-1245690_640.jpg

Szeretek mesélni. Mármint szeretek történeteket elmesélni, és szeretem, ha a hallgatóság figyel rám. Talán ezért szeretek tanítani is: jó az, ha elmondhatom, amit akarok. De ahhoz, hogy jól beszéljek, hogy jó történeteket mondjak, kell a hallgatóság is. Őket figyelem, az ő reakciójuk alapján tudok továbblépni.

A közösségi médiában is ez működik jól: ha kapok visszajelzést. Kommenteket, lájkokat, akár megosztásokat. Én a megosztásoknál is azt nézem, milyen kísérő szöveggel történt. Alapvetően érdekel mások reakciója, és mások véleménye is. Ez a fajta kölcsönös kommunikáció az, amit szeretek.

Amikor beszélek, rögtönzök. Nincs betanult szövegem, maximum egy-egy mondat. Amikor előadást tartok, akkor sem megtanult szöveget mondok, az olyat sose szerettem igazán (kivéve a verseket). Azt tudom, miről beszélek mindenképpen, de azt már az előadás folyamán alakítom ki, hogy pontosan mit mondok még el. Ez függ a hallgatóság visszajelzésétől, attól, hogy korábban miket kérdeztek, egyáltalán kik ők. És persze függ attól is, aznap vagy a korábbi napokban mit olvastam, belefutottam-e valami jó példába, és így tovább.

Kell nekem ez a fajta élő közeg ahhoz, hogy igazán jól érezzem magam. Az online tanításban ez hiányzik legjobban: sokkal kevesebb visszajelzést kapok.

Mostanában egyre több olyan felkérést kapok, hogy előre felvett tananyagot kellene készíteni. Tavaly csináltam is ilyen videókat, de nem érzem azt, hogy ez az én műfajom lenne. Pont a most elmondottak miatt: nagyon hiányzik a hallgatóság, nagyon hiányzik a folyamatos visszajelzés. De meg kell tanulnom ezt is, most azon dolgozom, így is tudjam hozni azt a színvonalat, amit elvárok magamtól.

Mindenkinek megvan a saját munkamódszere, a saját elképzelése arról, hogyan érdemes előadni, tanítani. Sok módszer van, amit tanítanak, amit érdemes megtanulni, átvenni. Én is rengeteget tanulok, folyamatosan kell magamat képezni nemcsak a szakmai kérdésekben, hanem az előadásmódban is. Azt hiszem, ezt a fajta konzervkészítést is meg fogom tanulni.

Most dolgozom rajta.

<!–

–> Esti meseA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2021/06/11/esti_mese_911