Értelmetlen sajtóközlemények

facepalm-1791146_640.jpg

Minden bizonnyal a nyarat és ezzel együtt az ingerszegény környezetet kell okolni, de tegnap több olyan sajtóközleményt is adtam, amelyek tényleg nem szóltak semmiről. Nem szeretném most idézni egyiket sem, nem célom megsérteni senkit, nem is akarom rombolni senki munkáját, inkább a jelenség az, ami foglalkoztat.

Jó két évtizeddel ezelőtt volt egy aktív miniszter, aki úgy próbálta mutatni önnön fontosságát, hogy minden héten tartott egy sajtótájékoztatót, ha volt oka, ha nem. Az év egy részében persze volt, de azért voltak olyan sajtóesemények, amik tényleg nem szóltak semmiről. Az ő esetében kicsit talán értettem, mi történt: ezek a heti rendszeres sajtótájékoztatók adtak egyfajta keretet a kommunikációjának. Csak sajnos hiányzott a rugalmasság, hogy amikor ez nem kell, akkor ne legyen.

Ezt éreztem a tegnapi sajtóközleményeknél is: ki kellett jönni, mert benne volt a kommunikációs tervben, de sem a tartalma, sem a tálalása nem sikeredett olyanra, hogy legyen értelme írni azokról. Egyszerűen vagy nettó reklám volt, vagy még azt a szintet se sikerült elérni.

Tény, jó sajtóközleményt, amit felkapnak az újságírók, nem egyszerű csinálni. Mármint akkor, ha az eladni kívánt termék amúgy nem érdekes. Kell találni valami apropót, kell találni valami pluszt, aminek hírértéke lesz. És ez a hírérték az, ami általában a nehézséget okozza: olyannak kell lenni, ami tetszik a potenciális olvasóknak és a sajtóközleményt megkapó szerkesztőknek is. 

Amikor mi néha tervezünk egy-egy tervben sajtóközleménnyel, akkor általában nem csak annyit mondunk, legyen egy sajtóanyag, hanem az is megírjuk már előre, miről kell szólnia. Mert ez utóbbi a nehezebb kérdés, ezen kell sokat dolgozni. Mindezt úgy, hogy illeszkedjen a teljes kommunikációba, mert akkor lesz érdekesebb minden érintettnek.

Azt hittem sok éve, hogy az értelmetlen sajtóközlemények ideje lejárt, de aztán ez mégse történt meg. A PR cégek egy része ugyanúgy gyártja az unalmas, érzelemmentes, a reklámozást alig leplező szövegeket. Kár, mert több lehetőség is van ebben a műfajban…

<!–

–> Értelmetlen sajtóközleményekA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2021/06/23/ertelmetlen_sajtokozlemenyek