Előadást készíteni

room-gccf9f0c0b_640.jpg

Amikor előadást készítek egy konferenciára, akkor máshogy kell gondolkodnom, máshogy kell terveznem, mintha tanítanék. A tanításnál elsősorban arra törekszem, hogy ne maradjon ki semmi lényeges, amit elmondok, az logikusan legyen felépítve az érthetőség miatt, és meg is lehessen tanulni.

Konferencia esetében nagyon fontos, hogy mennyi időm van. Kellett már tartanom 5 percben is előadást, de azért a jellemző a 15-30 perc. Ritka az ennél hosszabb. Az 5 perces előadás egy elég sajátos műfaj, nagyon feszesnek és nagyon pontosan megtervezettnek kell lennie. Lényegében egy gondolatot lehet átadni, arra kell koncentrálni, és sok sallangot, sok kiegészítő dolgot ki kell hagyni. Egy menet, egy lendület, egy nagy levegővel el kell mondani. Ezt kell talán a legtöbbet gyakorolni: nagyon fontos az azonnali érthetőség és az idő betartása.

A 15-30 perces előadásoknál nekem az a módszerem, hogy kitalálom, mi a fő mondanivalóm – ez ebben az esetben sem lehet több egy fő gondolatnál -, majd felfűzöm, honnan akarok oda eljutni, végül mivel tudom az egészet lezárni. Minél kevesebb az időm, annál fontosabb a lendületes ív megrajzolása. Ha több időm van, akkor azt arra használom, hogy mélyebben is tudja a tartalomról beszélni: nem a témák számát növelem, hanem a kifejtés mélységét.

Végül a hosszabb, 45-60 perces előadásoknál már közelebb járok az oktatáshoz használt tematikához. Lehet egy kicsit több téma, van idő arra, hogy a hallgatóságot is jobban belevonjam, és ki lehet fejteni akár olyan mellékszálakat is, amelyek színesítik, pontosítják a gondolataimat.

Az 5 perces előadásban a prezentáció egy illusztráció: a szöveg a lényeg, kivetíteni inkább csak képeket érdemes, és azokat a szavakat, amelyeket hangsúlyozni szeretnénk. A 15-30 perces előadás legyen látványos, használjunk kevés szöveget és itt is sokat segítenek a képek, ábrák. Soha ne írjuk tele az oldalt, elég néhány szó, maximum egy-egy felsorolás, de azok sem mondatok.

A 45-60 perces előadásnál már a prezentációt érdemes úgy elkészíteni, hogy azt végignézve fel lehessen pontosabban idézni az előadást annak is, aki végighallgatta. Itt sem szabad egy-egy oldalra sok szöveget írni, de van arra időnk, hogy egy téma több oldalt is kapjon. A képek elsősorban illusztrációk, de természetesen színesíthetik az előadást, akár minden oldalon.

És még egy fontos dolog, amit sokan elfelejtenek: a figyelmet folyamatosan fel kell tartani. Konferencián mindig kell egy erős kezdés, egy olyan felütés, amire felkapja a hallgatóság a fejét. Majd menet közben is kell egy-egy olyan elem, amely talán kicsit szokatlan, vagy vicces, de mindenképpen kizökkent. Én még a nagyon hossza előadások esetében is néha ritmust váltok, sztorizok, elmondok egy oda illő viccet, kicsit beszélgetek a hallgatókkal, hogy ne aludjanak el. Utána mindig láthatóan jobban figyelnek, és ez a kis kitérő nem hiábavaló.

Ma egy 45 perces előadást fogok elkészíteni. Már kezd összeállni, mire fűzzem fel a gondolataimat…

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2022/05/09/eloadast_kesziteni

Hozzászólás