Együtt leszünk

deer-4381666_640.jpg

A közösségi média legnagyobb hazugsága a neve. Az a feltételezés, hogy attól, hogy ugyanazt a szolgáltatást használjuk, már egy közösségben vagyunk. Az a feltételezés, hogy attól, hogy készítettünk egy céges profilt, és azt elkezdik emberek követni, már közösséget építettünk. Az a feltételezés, hogy egyszerű marketinges trükkökkel közösség építhető.

A közösségi média ezzel szemben csak egy eszköz. Eszköz, amely lehetővé teszi közösségek létrehozását, vagy létező közösségek online jelenlétét. Vagyis önmagában attól, hogy egy közösségi média eszközön keresztül kommunikálunk, még nem lesz közösségünk, csak (jó esetben) közönségünk.

A közösséghez tartozáshoz nem elég együtt lenni emberekkel, a közösséghez tartozás feltételez valamilyen viszonosságot. Nem vagyunk egy közösségben azokkal, akikkel közösen nézünk a moziban egy filmet, de ha egy baráti társasággal leülünk tévézni, akkor már közösséget alkotunk. Sokféle módon körbe lehet ezt járni, de a lényeg az, hogy az egy közösséghez tartozás mindig feltételez valami erősebb viszonyt a tagok között.

Ennek megfelelően önmagában azzal, hogy valaki regisztrál egy közösségi média szolgáltatásba, még nem válik egy közösség tagjává. Ahhoz, hogy tag legyen, kellenek személyes kapcsolatok is, és tenni is kell érte. Vagyis önmagában egy eszköz használata nem lesz elég.

Ugyanakkor vannak olyan eszközök, amelyek segíthetik közösségek kialakulását vagy segíthetik már meglévő közösségek kommunikációját. Ilyen eszköz például a Facebook-on a csoportok. A csoportok segítségével sok hasonló érdeklődési körű vagy más közös tulajdonságokkal rendelkező embert lehet összehozni, és ha ők elkezdenek egymással kommunikálni, akkor válhatnak közösségé. A csoportba belépéstől persze önmagában nem.

De a csoportok alkalmasak arra is, hogy már meglévő közösségek – például egy iskolai osztályközösség vagy munkahelyi közösség – ezen keresztül kommunikáljanak. Ilyenkor az eszköz nem segít a kialakulásban, de segít a működésben.

A közösségi média tehát segíthet együtt lenni, segíthet kereteket adni, de a közösség építéshez mindig ennél több kell. Például olyan események, amelyek összehozzák az embereket, olyan témák, amelyek közösek, olyan élmények, amelyek erősítik az összetartozást. A közösségépítéshez nem lesz elég egy szolgáltatás.

A közösségi média tehát mégsem hazudik igazán a nevével: ha már közösséget alkotunk, akkor segít együtt lenni. És ez alapvetően nem is rossz.

<!–

–> Együtt leszünkA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/10/28/egyutt_leszunk