Egy, csak egy legény van talpon a vidéken (ContentTECH Summit 1. nap)

„Maybe it’s time we got back to the basics of love” – idézi Waylon Jennings sorait keynote-jában Robert Rose, a Content Marketing Institute fő stratégiai tanácsadója és egyben a ContentTECH 2019 házigazdája.

Tapasztalatai szerint ugyanis az elmúlt néhány év azzal telt, hogy csábítóbbnál csábítóbb, újabbnál újabb marketingeszközöket és módszertanokat tesztelgettünk, amelyek legtöbbike végül vagy elvérzett, vagy az unalom ködébe veszett. Velük ellentétben azonban a tartalommarketing maratonra rendezkedett be – és nemhogy bírja a strapát, méterről méterre jobb színben van.

A legtöbb cégnek azonban van egy apró” problémája a tartalommarketinggel, amelyet ő technical debtnek hív (ezt magyarul talán technikai adósságnak fordíthatnánk). Egy Robert által idézett statisztika szerint a vezérigazgatók 69%-át hátráltatja ez a jelenség, és csupán 3%-uk gondolja úgy, hogy az új tartalommarketing-technológiák integrálása egyszerű mutatvány. A megkérdezett vezetők fele pedig úgy érzi, túl sok elérhető technológia van jelen a piacon.

Egy példán keresztül talán érthetőbb a helyzet:

Egy, csak egy legény van talpon a vidéken (ContentTECH Summit 1. nap)

(Az ilyen extra marketinges sztorikért megéri előfizetőnek lenni.)

A nagy kérdés tehát nem az, hogy a tartalommarketing túléli-e az elkövetkezendő éveket, hanem az, hogy a tartalomgyártók hogyan birkóznak meg a technológia fejlődéssel.

Probléma továbbá, hogy úgy erőltetjük le a cégünk torkán az új fejlesztések integrálását, mintha anyukánk sütötte volna. És mégsem használjuk ki az ezekben rejlő potenciált. (A megkérdezett cégek 42%-a egyáltalán nem rendelkezik semmilyen technológiával, másik 42%-uk birtokában pedig vannak ugyan ilyen fejlesztések, de nem használják őket, és csak 16%-uk állítja, hogy kihasználják a különféle tartalommarketing-technológiákat.)

Pedig a probléma nem az új fejlesztések használatával vagy hiányával van, sokkal inkább a cégek által képviselt szemléletmóddal.

Addig ugyanis, amíg a közönségünkre nem egyénként, hanem célcsoportként tekintünk, takaréklángon égetjük a tartalommarketing tűzhelyét. A jövő feladata tehát az, hogy a tartalmaink által adott élményeket és tapasztalatokat termékként, és ne projektként vagy kampányként kezeljük.

Ehhez a paradigmaváltáshoz pedig 4 egyszerű lépésen keresztül vezet az út:

  1. Közös értékek és várakozások (ezt nevezhetjük tartalomstratégiának)
  2. Intelligencia és insightok (mit kezdünk a fő adatainkkal?)
  3. Elköteleződés és kapcsolatok (hogyan építünk kapcsolatot a közönségünkkel?)
  4. Tapasztalatok, élmények és terjesztés (hogyan osztjuk meg mindezt a közönségünkkel?)

Ehhez pedig nem (elsősorban) technológiára, hanem felhasználói adatokra van szükségünk. Ennek fényében pedig jobb, ha már az elején tisztázunk valamit. Ha az alábbi három kérdésre nem tudsz választ adni, újra kell gondolnod a tartalommarketinged:

  1. Hogyan támaszkodhatsz a felhasználói adatokra?
  2. Miért adná neked bármely felhasználó is az adatait?
  3. Hogyan adhatsz megfelelő helyett optimális értéket cserébe?

Ugyanis az adatalapú, érzelmekre építő tartalomstratégia a jövő.

Hogyan használd az analitikát?

Egyenesen San Diegóból, a ContentTECH-ről hozzuk el a beszámolót. Előfizetőink már olvassák!

Előfizettél már? Ha igen, akkor itt tudsz bejelentkezni. Még nem vagy előfizetőnk? Olvasd el itt, hogy mi mindent tartalmaz az előfizetés, miért éri meg és miért nem akarsz ebből kimaradni.

Ez a doboz pontosan 5100 karakternyi színtiszta tudást rejt.

Visszatérő motívumok a tartalommarketingben

A fent leírtak alapján kijelenthető tehát, hogy létezik néhány olyan alapvetés, amelyek betartásával viszonylag egyszerűen teheted hatékonyabbá és működőképesebbé a tartalommarketinged valamennyi szegmensét.

Ha ugyanis nem hagyod magad elvakítani az újabbnál újabb technológiák által, törekszel a párbeszédre, az analatikát pedig nem az eredményeid alátámasztására vagy megcáfolására, hanem innovatív hipotézisek megalkotására használod, a platform már másodlagos.

Ezek tehát olyan szabályszerűségei a tartalommarketingnek, amelyeket betartva vagy profivá válsz, vagy (ha figyelmen kívül hagyod) eltűnsz a szürke kontentek süllyesztőjében.

<!–
–>
Egy, csak egy legény van talpon a vidéken (ContentTECH Summit 1. nap)A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://www.marketingszoveg.com/contenttech-2019/egy-csak-egy-legeny-van-talpon-a-videken-contenttech-summit-1-nap/