ball-625908_640.jpg

Sajnálom, de nem tudunk csodát tenni.

Értünk az online marketinghez, van egy csapatunk, amivel lényegében minden olyan feladatot meg tudunk oldani, amire egy hazai kis vagy közepes vállalkozásnak ezen a területen szüksége lehet. Vannak speciális igények, amikre nem mi vagyunk a jó választás, és ezt meg is szoktuk mondani. Sőt, ha tudunk, ajánlunk mást magunk helyett.

A feladatok jelentős része olyan, ami mindenkinél (minden ügyfelünknél) jelentkezik. A tegnapi szokásos heti megbeszélésen is végigmentünk minden ügyfelünk státuszán, és ott is tökéletesen látszik: ami az egyik cégnél működik, az a másik cégnél nem. Vagyis nem tudunk rutinból dolgozni.

Ugyanakkor az árajánlatkérések jellemzően olyanok, hogy előre meg kellene mondanom, mennyire lesz sikeres az együttműködésünk. Persze, ismerve az igényt, a sok év tapasztalattal már tudunk előre mondani valamit, ami aztán vagy bejön vagy nem. Szerencsére általában bejön. De az olyan keresztkérdésekre, hogy “mekkora lesz a forgalmam” meg “hányan fognak lájkolni” azért nem tudunk pontos számokat mondani.

Például lájkok esetében tudjuk, hogy amennyiben hajlandó a megrendelő költeni hirdetésre is, úgy egy lájk ára valahol a (nettó) 20,- – 80,- Ft közötti tartományban lesz. Általában. Magyarországon. Mert volt olyan ügyfél, ahol majdnem 1000,- Ft-ra jöt ki egy lájk (le is lőttük a kampányt). És teljesen más árakon megy a lájk külföldön. Ebből most akkor vonjak le következtetést? Lehet, persze. De az nem bizonyosság.

Ugyanez a probléma akkor is, ha egy webáruház esetében a konverziós árat kell előre megbecsülni. Tudjuk, hogy általában mennyi szokott lenni. De ez nem fog szükségszerűen igaz lenni egy adott megrendelő esetében.

Tudunk tehát előre árakat mondani. Tudunk előre becsülni is. De csodákat nem tudunk tenni: menet közben fog kiderülni, hogy az adott ügyfél adott elvárásai mennyiben valósíthatóak meg.

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
http://onlinemarketing.blog.hu/2017/07/25/csodavaras_300