Az ok és az okozat

binary-1327493_640.jpg

Az online marketing egyik feladata számos adatnak a vizsgálata. Iszonyú mennyiségű adat keletkezik azzal, hogy weboldalunk van, azzal, hogy Facebook oldalunk van, azzal, hogy hirdetéseket futtatunk. Ezek az adatok csak jönnek, ott vannak, de valójában akkor van értelmük, ha fel tudjuk azokat dolgozni.

Márpedig az adatok feldolgozása soha nem egyszerű. Aki tanulta ezt, az tudja, mennyi buktató van abban, amikor a meglévő adatokból információt szeretnénk gyártani, vagyis következtetéseket akarunk levonni belőlük.

Mondok egy példát. A weboldal látogatóinak az egyik fontos mérőszáma a bounce rate, vagyis a visszafordulási arány. Azt mutatja meg, hogy a weboldalunkra érkező látogatók hány százaléka fordult vissza úgy, hogy csak egy oldalt nézett meg, és máris távozott. Az az általános vélekedés, hogy ha a bounce rate magas, az nem jó, mert a látogatókat valószínűleg nem érdekelte az oldalunk. De ha csak ezt figyeljük, akkor könnyen tévedhetünk.

Ezen a blogon mostanában naponta írok bejegyzést, de korábban volt olyan is, hogy csak havonta egyszer. Azok a látogatóim, akik hűségesek, minden bejegyzésemet elolvassák. Mindig, amikor elkészülök azokkal. Jönnek, elolvassák, elmennek. A többit nem, hiszen már olvasták azokat. Vagyis a statisztika szerint a hűséges olvasóim azonnal visszafordulóknak lettek mérve! 

Hol hibázok akkor? Ott, hogy nem rendeltem hozzá a bounce rate-hez az oldalon eltöltött időt. Mert csak akkor van igazán baj a visszafordulással, ha az eltöltött idő extrém rövid, 5 másodperc alatti.

Érthető a probléma? Az adatok rosszul értelmezése miatt könnyen lehet, hogy hibás következtetést vonok le, abból pedig hibás kampányok, vagy más cselekedetek lesznek. Mint a viccben:

A télre készülődve az indiánok egy hétig gyűjtik a fát. A törzsfőnök felküldi a fiát a hegyre, hogy kérdezze meg az öreg varázslót, kell-e még fa, mennyire lesz hideg a tél!
A fiú felmegy, és kérdezi a matuzsálemet:
– Apám arra kíváncsi, milyen hideg lesz télen?
– Nagyon hideg, fiam!
Az indián visszamegy a faluba, s még egy hétig gyűjtik a fát. A főnök megint elküldi a varázslóhoz a fiát.
– Apám még egyszer kérdi, milyen hideg lesz a tél?
– Borzalmasan hideg lesz!
Az indián visszamegy, még egy hétig gyűjtik és vágják a fát. A főnök harmadszor is felküldi a hegyre a fiát!
– Varázsló, most komolyan, nagyon hideg lesz a tél?
– Nagyon, borzalmasan hideg, iszonyú kemény telünk lesz!
A fiút gyötri a kíváncsiság, bátorságot merít, és megkérdi
– Tisztelettel kérdem, honnan tudja azt, hogy hideg tél lesz?
– Onnan, hogy az indiánok lent a faluban már három hete gyűjtik a fát.

Ami elsőre vicces, az másodikra el kell, hogy gondolkoztasson bennünket.

Itt egy másik példa: ha nem hirdetjük a tevékenységünket, mert a vevőink úgyis ajánlásokra jönnek csak, akkor vajon ez miért van? Ha nem hirdetünk, hogyan jöhetnének hirdetésekből? Ha nem hirdetünk, akkor a többi forrás jelentősen felülmérődik, hiszen nincsen más…

Az adatokból következtetéseket levonni nem is olyan egyszerű. Nem véletlenül lehet ezt tanulni is, és ilyenkor jön elő az a fajta tudás, amelynek egyik forrása a végzettség (nekem a közgázon statisztikát és prognosztikát is kellett tanulni), a másik forrása pedig a sok éves tapasztalat.

Az online marketing szépsége is egyben az, hogy az adatokkal is dolgoznunk kell. Meg kell tanulnunk értelmezni azokat, és ha nem boldogulunk, érdemes tapasztalt szakembert hívni. Olcsóbb lesz őt kifizetni, mint a téves következtetések miatt a pénzünket rossz helyen költeni.

<!–

–> Az ok és az okozatA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/11/19/az_ok_es_az_okozat