Az ideális brief hét eleme

library-585002_640.jpg

A munkánknak van egy nagyon izgalmas és nagyon felfokozott része: amikor átveszünk egy céget, és elkezdünk dolgozni. Átvesszük, mert általában már van valamilyen marketing tevékenysége, és első lépésben azt kell folytatni. Átvesszük, mert átvesszük a Google AdWords fiók kezelését, a Facebook oldal tartalomfeltöltését, moderálását.

Az ilyen folyamat mindig eltart pár napig, és utána még néha hetekig, amíg összerázódunk az új ügyféllel. Persze, minél alaposabb, minél közlékenyebb az ügyfél, annál jobb. Vagyis ha jó brief-et kapunk a feladatra, akkor az már fél siker. Persze mi a jó brief?

Főiskolán és képzéseken is tanítom, milyen az ideális brief. Ideális, de olyat sosem kapunk. Van benne leírás a cégről, a piacról, a kreatív elképzelésről, a célról, a célcsoportról, az eszközökről stb. Elvileg ez egy jó hosszú anyag. Gyakorlatilag? Kaptam már brief-et sms hosszúságban.

Most az a pozitív és meglepő élményünk volt, hogy az egyik új ügyfelünk tényleg komolyan vette a feladatát, és írt egy alapos brief-et. 9 oldalas az egész anyag, és tényleg használható is. Releváns, értelmes, összeszedett és jól használható.

Ez az anyag nemcsak azért jó, mert így nagyon gyorsan képbe kerültünk, de a kollégákat is felvillanyozta: ez igen, ez a cég tényleg komolyan gondolja azt, amit csinál! Ez a brief, ez a leírás adott egy plusz motivációt a csapatunknak.

Azt hiszem, ez így nagyon jó indítás!

De mi is van ebben a brief-ben?

 1. Leírás a cégről, leírás a tevékenységről, amiben együtt kell dolgozni.
 2. Leírás az eddigi tapasztalatokról.
 3. A folyamatok bemutatása.
 4. A célok megfogalmazása.
 5. A célcsoportok bemutatása.
 6. Az eddigi eredmények bemutatása.
 7. Az elvárások pontos és mérhető megfogalmazása.

Innen már el lehet indulni. Ez a hét pont ad nekünk egy olyan alapot, ami után az alábbi négy lépést végezzük el:

 1. Hozzáférések átvétele
 2. Statisztikák elemzése
 3. Marketing stratégia felállítása
 4. Taktikai lépések megtervezése

Lesz dolgunk, bőven. De pont ehhez értünk. És most ráadásul lelkesek is vagyunk!

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
http://onlinemarketing.blog.hu/2017/06/16/az_idealis_brief_het_eleme