Az átállás időszaka

climate-change-2063240_640_flip.jpg

Ha kifejezetten optimisták vagyunk, akkor azt mondhatjuk, vége a Covid19 járványnak. Kicsit realistábban azt mondhatjuk, hogy már látszik a vége, és ha minden így marad, akkor nyár végére a Covidnak is vége lesz. Persze lehetünk pesszimisták is, de azt hiszem, jelen helyzetben nem cél senkit ijesztgetni.

Ahhoz, hogy vállalkozzunk, ahhoz, hogy tervezzünk, el kell fogadnunk a saját verziónkat, és az alapján kell továbblépnünk. Én azt gondolom, járvány még van, de már látszik a vége. És azt is gondolom, hogy ez végre az eddigi ilyen-olyan megszorítások végét is jelenti.

Nem vagyok nagyon boldog attól, ami itthon és nemzetközi szinten védekezés címén zajlott: jobbára a hatalom, az erő politikája nyert, törvényekkel, rendeletekkel szabályozták túl az életünk, ráadásul időnként teljesen értelmetlen módon. Nagyon jól látszott ez abból is, hogy a járványkezelés egy-egy mozzanatának a megítélése mennyire függött a válaszolók pártpreferenciáitól.

De talán most túl leszünk ezen, és visszakapjuk a szabadságunkat is. Ha a járvány miatti félelem is elmúlik azoknál, akiknél még megvan, akkor reális az esély arra, hogy őszre minden visszatér a régi kerékvágásba. Viszont ezt meg is kell élni: a cégeknek addig is működni kell, addig is túl kell élni. És az év első része nem volt túl kegyes. A fogyasztás hektikusan változott, a kiszámíthatatlanság érződött például egész áprilisban. Visszaeső forgalmak, kicsit érthetetlen mozgások jellemezték eddig 2021-et. Jobb ez az év, mint a tavalyi, de még mindig sokkal rosszabb, mint a korábbiak voltak.

Most értünk az átállás időszakába. Most kell úgy alkalmazkodni a helyzethez, hogy tudjuk, ősztől már jó lesz, de addig még nem annyira. Jön a nyár, annak minden megszokott következményével: egyes kiadások csökkenek, mások nőnek az embereknél. De nem tudjuk még, hogy ezt a szezonalitást merre és mennyiben fogja befolyásolni az átmeneti helyzet. Én azt gondolom, ha a nyáron adott lesz a jó idő, akkor a turizmus egy része nagy segítséget kap. Sajnos a külföldi turisták biztosan sokkal lassabban fognak visszatérni, még akkor is, ha a feltételek adottak lesznek.

Mindez pedig azt jelenti, hogy az eddig is bajban lévő szektorok továbbra sem lélegezhetnek fel. A vendéglátás egyelőre biztosan nem, de a külföldi turizmusra épülő szolgáltatások sem – és ezekből sokkal több van, mint az érintett szállodák.

Marketing szempontból ráadásul bizalmat és megbízhatóságot kell mutatni: miközben továbbra is növekedhetnek a veszteségek, már a hirdetésekkel a jövőbe kell fektetni. Most kell kicsit megnyomni a kommunikációt, miközben mindenki ugyanezt fogja csinálni. Most kell ügyfeleket szerezni, most kell bebiztosítani az év utolsó harmadát. Mindez azt is jelenti, hogy előre kell tervezni.

A nyár végével jó esetben nagyon be fog indulni a fogyasztás, és talán még kompenzálni is fogja a kieső időszakot. Ebben lehet bízni, erre lehet építeni, mert most a jó stratégia szerintem az előremenekülés lesz. És ha a járványnak tényleg vége lesz, akkor újra visszatérhetünk a megszokott hétköznapokhoz.

És talán 2022. már olyan év lesz, amelyet nevezhetünk 2019. folytatásának. És akkor ezt a két évet majd jól zárójelbe rakhatjuk, és elkezdhetjük levonni a tanulságokat.

<!–

–> Az átállás időszakaA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2021/05/27/az_atallas_idoszaka