Az Amazon új lengyelországi központja kész az indulásra

Az Amazon új lengyelországi központja kész az indulásra

Az Amazon 2021. február elején bejelentette, hogy megkezdte az új lengyelországi központ indításának előkészítését. Ezzel az új központtal szeretnék jobbá tenni a felhasználók vásárlási élményét, miközben a helyi kisvállalkozások lehetőséget kapnak arra, hogy több vásárlót érhessenek el Lengyelországban vagy akár szerte a világon. A bejelentésben szerepelt az is, hogy a lengyel és más országbeli értékesítési partnerek mostantól regisztrálhatják felhasználói fiókjaikat, így a megnyitásra kész profilokkal rendelkezhetnek. 

Ma már mindenki ismeri a Jeff Bezos fejéből kipattant Amazon nevű céget, mely a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi vállalata. Eredetileg online könyvesboltként indult a 90-es évek végén, amikoris bukásra ítélték a céget. Azóta azonban nemhogy nem bukott meg, de erősen nyereségessé vált és mára már szinte mindenféle termék kapható a felületükön. Üzletpolitikájuknak köszönhetően számos kisebb vállalat is értékesíthet a felületen keresztül, melynek logisztikáját az Amazon vállalja magára. 

Az amerikai cég globális eladásaiból több, mint 50% írható az értékesítési partnerek javára, akik feltöltött termékeiket az Amazon felületein adták el – akár más országokban élő vásárlóknak. Így nem is kérdés, hogy az Amazon.pl közelgő megnyitásával mennyire remek lehetőségek adódhatnak a lengyel vállalkozások számára. Többek között például az, hogy több, mint 200 országból rendelkezésre álló 300 millió főt meghaladó aktív felhasználót érhessenek el világszerte. Jelenleg globálisan 1,7 millió kis- és középvállalkozás értékesít az Amazon felületén, közülük pedig több, mint 200 000 vállalkozó éves bevételei haladták meg a 100 000 dolláros eladásokat 2019-ben.

Az e-kereskedelmi óriás megteszi a következő lépést

Számos logisztikai központjának köszönhetően 2014 óta van jelen Lengyelországban az Amazon. Az Egyesült Államok kereskedelmi kamarája nemrégiben bejelentette, hogy az Amazon az államok legnagyobb munkaadója és egyben a harmadik legnagyobb amerikai befektetője. 

Alex Ootes, az Amazon európai bővítésért felelős alelnöke nyilatkozatában kitért arra, hogy számukra rendkívül fontosak a felületükön értékesítő partnereik. Az Amazon évek óta támogatja lengyel vásárlóit és értékesítési partnereit különféle európai központok létrehozásával, de a következő lépésként egy teljeskörű fogyasztói kiskereskedelmi ajánlatot szeretnének bevezetni Lengyelországba. Ezen nagyszabású terveit a közeljövőben szeretné megvalósítani az Amazon. 

A nyilatkozat szerint a cégnek is érdekében áll a lengyel kisvállalkozások Amazonon keresztül történő támogatása. Éppen ezért olyan eszközökbe és szolgáltatásokba fektet be az óriásvállalat, melyek segítik az Amazont használó kisvállalkozásokat a növekedésben. Ootes arra is kitért, hogy igyekszenek arra összpontosítani, amiben a fogyasztóik a legnagyobb értéket látják: az alacsony árakra, a hatalmas választékra és a gyors kiszállításra. A bevett módszer alapján bíznak abban, hogy idővel elnyerhetik a lengyel fogyasztók bizalmát is.

Erős versenyhelyzet

Ez nem lesz olyan egyszerű a Lengyelországban működő vállalat számára. A Kelet-európai ország az igen nagy és népszerű e-commerce szereplő otthona is egyben: az Allegro-é. Az Allegro-t egyébként Lengyelország Amazonjának is hívják. Nem véletlenül, hiszen az online piactérnek több, mint 12,3 millió aktív vásárlója van, illetve nagyjából 117 000 kereskedő használja online eladásokra