Amikor nem igazán jó a WordPress

wordpress-589121_640.jpg

Nem titok, WordPress-ben készítünk weboldalakat. Bár nem ez a fő tevékenységünk, vagyis nem vagyunk webfejlesztő cég, de mivel online marketing ügynökség vagyunk, így számos olyan feladatunk lett, amelyhez kellett weboldalhoz értő szakember is. És ha már van ilyen szakemberünk, akkor weboldalt is csinálunk – általában azoknak az ügyfeleknek, akiknek más feladatokat is.

Azért WordPress, mert az ügyfeleinknek ilyen oldalaik voltak, és úgy tűnik, ezzel lefedjük a kkv piac nagy részét. Sőt, az látszik, hogy mára szinte a WordPress lett a “szabvány”: világszinten a weboldalak 40% ilyen rendszerű. A TechRadar cikkéből más érdekes szám is kiderül, érdemes elolvasni.

Marketingesként a WordPress majdnem mindenre jó megoldás, de azért vannak kivételek, kifejezetten fontos kivételek is. Érdemes ezen végigszaladni. Azt most nem írom le, mikor és mire jó a WordPress – az a tapasztalatunk, hogy szinte mindenre jó, az esetek 90%-ban elég.

De nem igazán optimális választás, ha

  • Soknyelvű az oldal
  • Nagyon fontos a SEO
  • Egyedi fejlesztés kell
  • Nagyon fontos a biztonság

Soknyelvű az oldal

A WordPress alapvetően egy egy nyelvű blogmotor. Rakhatunk rá mindenféle plug-in-eket, de a mélyben ez akkor is igaz. Így amikor többnyelvű oldalt kell csinálni, akkor ez nemcsak annyi, hogy beállítjuk, hogy hopp, 2-3-4 nyelvű lesz, hanem kellenek hozzá mindenféle kiegészítők. Kifejezetten sok beállítási feladatunk lesz, ha sok plug-int is használunk és webáruházunk van. Nem jelenti azt, hogy ne lehetne többnyelvű a WordPress oldal, de sok esetben akár 30%-al megnöveli a fejlesztés idejét egy plusz nyelv.

Nagyon fontos a SEO

Sokat elmond a WordPress-ről, hogy plug-in kell a legfontosabb SEO beállításokhoz. Ráadásul a sebességet sem olyan egyszerű optimalizálni… Alapvetően jól be lehet állítani mindent, de ha igazán gyors oldalt akarunk, ami nagyon sok embert ki tud szolgálni, akkor nem a WordPress lesz a barátunk.

Egyedi fejlesztés kell

A WordPress olyan, mint LEGO. Elemekből lehet összerakni az oldalt. De ha speciális elem kell, akkor az már egyedi fejlesztés. És ha maga a szolgáltatásunk speciális, akkor azt már nem WordPress-ből kell megoldani. Lehet persze egy külső WordPress “héjat” csinálni, néha van értelme, de a szolgáltatáshoz akkor is másra lesz szükségünk.

Nagyon fontos a biztonság

A WordPress biztonságos rendszer. Ugyanakkor nyílt forráskódú, és folyamatosan fejlődik, ezért nem tekinthetünk el a folyamatos frissítésektől. Havi egy-két alkalommal hozzá kell nyúlni, frissíteni kell, mert egyébként az elavult plug-in-ek veszélyeztethetik a biztonságot. Vannak olyan szolgáltatások, vannak olyan cégek, akiknek ez nem elég. Azoknak érdemes teljesen egyedi rendszert használni, vagy olyat, amely nem nyílt forráskódú. Úgy tovább csökkenthető a betörés veszélye.

Miközben a fenti pontok fontosak, és minden weboldal életében ezek közül 2-3 felmerül, így el kell mondjam: egyik esetben sem arról van szó, hogy a WordPress rossz lenne. Sokkal inkább arról: van, amikor van jobb megoldás.

Mindezektől függetlenül szeretjük a WordPress. Jelentősen meggyorsítja a weboldalak fejlesztését, kifejezetten összetett funkciók is megvalósíthatóak, nem beszélve arról, hogy kinézetében és reszponzivitásában is teljesen igényre szabható.

Szeretnél képben lenni, képben maradni az online marketinggel? Szeretnél egy moderált közösség tagja lenni? Vagy csak kibeszélnéd ezt a cikket? Gyere, és lépj be az Onlinemarketing Klubba!

<!–

–> Amikor nem igazán jó a WordpressA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2021/02/23/amikor_nem_igazan_jo_a_wordpress