Amiért jobb a Twitter, mint a Facebook

twitter-g2328c91c3_640.jpg

Sokat használom a Twittert, mert szeretem, és sokat használom a Facebook-ot, bár nem szeretem. Miközben a Twitter idehaza elég alacsony elérést tud adni, mégis sokszor úgy érzem, sokkal jobb, pörgősebb, informálisabb és üzletileg is kényelmesebb, mint a Facebook.

Persze elérésben, hirdetési célzásban, ismertségben a Facebook a vezető, idehaza minden tekintetben. De ha az a célunk, hogy az USA felé építkezzünk, vagy egyszerűen csak szeretjük a chat szerű, de pörgős és főleg nyilvános beszélgetéseket, akkor mindenképpen a Twitter való nekünk. Az utóbbi években amúgy is nagy lett ott az élet a hazai szegletben is.

De a Twitternek van még egy nagyon fontos tulajdonsága a Facebook-kal szemben. Tudjuk, a Facebook egy algoritmus alapján dönti el, kinek mit mutat meg. Hiába van sokszáz ismerősödnek napi néhány száz posztja, hiába követed oldalak tucatjait, ahol napi sok tucat poszt keletkezik, ezeknek csak egy részét látod. Jellemzően azt a részét, amit a Facebook megmutat neked. Lehet trükközni így-úgy, és fogok majd mutatni a jövőben egy-két példát az algoritmus következményeiről, de most nekünk az a fontos, hogy egyszerűen nem látunk mindent.

Ha oldalként posztolunk, nem érjük el az összes embert, aki követ bennünket. Például az Onlinemarketing.hu Facebook oldalán az átlagos elérése a blogbejegyzések megosztásának olyan 5% körüli: ennyi embernek mutatja meg a követők közül organikusan, vagyis fizetés nélkül a posztokat.

De tudjuk, ezt könnyen lehet rontani azzal, ha elkezdünk rövid idő alatt több posztot is kirakni. Ha a magánszemély profilunkkal csináljuk ezt, akkor is hasonló történik, de az oldalnál a számok is megmutatják: ha néhány percenként rakunk ki posztot, akkor általában az utolsó mutatja meg a Facebook az embereknek, az előtte levőket nem, és később se fogja. Legalább egy, de inkább 2-3 óra kell két poszt közé, hogy ne nyomja el a korábbikat az algoritmus.

Ezzel szemben a Twitteren nincs algoritmus, mindenkit lehet látni, akit követünk. És ennek megfelelően: itt lehet pörgetni a tartalmat, ki lehet rakni egymás után is twitteket, nem fog ezért a Twitter büntetni minket. Lehet sorozat twittelést csinálni, lehet beszámolni egy eseményről, és így tovább.

Talán ez is az egyik oka, hogy a Twitter sokkal jobban pörög, mint a Facebook. Én legalábbis ezért biztosan szeretem.

<!–

–> A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2022/05/05/amiert_jobb_a_twitter_mint_a_facebook

Hozzászólás