Ami biztos az a bizonytalanság

hatosagi_hazi_karanten_piros_lap.jpg

Hétfőn megkaptuk az új bejelentést a vírushelyzet miatti szigorításokról, csak sajnos sok benne a bizonytalanság. Sok olyan terület van, amit érint az új rendelkezés, és egyértelműen tudható, hogyan, és van néhány terület, ahol viszont majd csak a végleges rendeletek fogják megmondani, ténylegesen mennyiben is érintettek.

De akiket érintenek a bezárások, azok is bizonytalanok. Néhány egyértelmű kivételtől eltekintve (mint például a személyes részvételt kívánó rendezvények) sokaknak van arra elvi lehetőségük, hogy nyitva maradjanak, hogy ne zárjanak be vagy ne álljanak le. A kérdés csak az, ehhez mit szólnak az ügyfelek.

Az éttermek helyzete pont egy ilyen kérdés: valóban jó alternatíva a kiszállítás, de étterembe nemcsak enni megyünk, hanem például azért, mert ott találkozunk valakivel, ott tárgyalunk, beszélgetünk, randizunk. Márpedig ha ezt nem tehetjük, akkor megoldjuk máshol. Az ételrendelésnél talán segíthet, hogy többen lesznek otthon, és most a középiskolások otthonmaradásával ha szülői felügyelet nem is kell, de étel mindenképpen szükséges nekik.

A lényeg: az online sokszor nem ad automatikus megoldást arra, ami eddig offline volt elérhető. Az ígéret persze az, hogy online működnek tovább a dolgok, de a valóság ezzel szemben az, hogy ez csak erős korlátozásokkal igaz.

Most megint minden változik. Azzal, hogy lezárások történtek, kijárási tilalom, rendezvények korlátozása, nemcsak a cégeknél történik változás, hanem a fogyasztóknál is. És sok olyan változás is várható, ami nem tesz jót a gazdaságnak. Például ha elmarad a szokásos nagy karácsonyi rokonlátogatás, akkor az azt is jelenti, hogy elmaradnak az ajándékok is, pontosabban könnyen lehet, csak kevesebbet vesznek az emberek. Ez elég nagy baj lehet: az idei évben akár csak 10% további csökkenés is sok cég életének és lehetőségének a végét jelentheti. Márpedig most ez előfordulhat…

Nem jó ez nekünk sem, akik marketing szolgáltatást nyújtunk. Bármennyire is érezzük, hogy erősödik az érdeklődés a szolgáltatásaink iránt, tudom, hogy ez csak addig tart, amíg a cégeknek van pénzük és türelmük. De ez elfogyhat, és a kkv szektor nagyon érzékeny. Így bizonytalanságban vagyunk mi is.

Most megint nem tudni, mi lesz. Dolgozunk, figyelünk, várunk. És remélünk.

Csak lesz már végre vakcina…

<!–

–> Ami biztos az a bizonytalanságA cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg:
https://onlinemarketing.blog.hu/2020/11/10/ami_biztos_az_a_bizonytalansag